Årssammanfattning 2018

Det här året blir det ingen traditionell årskrönika som tidigare år. Det finns ett antal anledningar till detta, men det går jag inte in på här. I stället kommer jag att bjuda på en sammanfattning av året som består av ett antal delar - bästa provningen, årets 12 bästa whisky (en för varje månad), bästa mässan o.s.v. Ja, ni förstår säkert upplägget.

Årets 12 bästa whiskies. (Utan inbördes ordning.)

Nikka Taketsuru 17 YO
En s.k. blended malt som består av whisky från Yoichi och Miyagikyo. Taketsuru 17 har en underbar balans och är en whisky i absolut toppklass. Vann priset Best Blended Malt - World Whiskies Awards 2018.


Whisky i toppklass. 

Bunnahabhain 16 YO The Single Malts of Scotland
Provade den första gången på mässan i Växjö detta året. Sagolikt bra tycker jag, och därför införskaffades det en när den släpptes på Systembolaget.

Glenglassaugh 7 YO privatfat Peter Sjögren
Blev totalt knockad av denna whisky. Det är bara att gratulera Peter till detta fat.

Highland Park Bishop William The Old
Lite av en vattendelare när den kom, men jag tillhör de som jublade, som ni förstår. Faktum är att jag blev totalt knockad när jag provade den första gången på mässan i Malmö i mars. En enastående whisky som sopade banan med allt den här eftermiddagen i Hyllie.


En av de bästa HP jag provat.

Craigellachie Single Cask 21 YO
En ruskigt bra whisky med flera lager som bara växte och växte. Första whiskyn jag provade på En Öl & Whiskymässa i Göteborg, och sedan visade det sig att den hamnade på denna listan. Starkt.

Macallan Rare Cask
En gammaldags, ljuvlig Macallan av bästa snitt.


Gammaldags Macallan av bästa snitt.

North Star Spirits Bunnahabhain 37 YO
Den här whiskyn har varit lagrad på fat från 1972, 74, 77 och 1980. Hälften av whiskyn är från 1980, och den andra hälften från övriga nämnda år. Det här är en fenomenal, gammaldags Bunna som jag gillade skarpt.

North Star Spirits Ardbeg Single Cask 12 YO
En single cask Ardbeg från en oberoende butljerare hör numera inte till vanligheterna, och det är bara att gratulera Iain Croucher som lyckats med bedriften att buteljera denna fantastiska whisky. Det här är en sagolik Ardbeg med alla de finfina attribut som jag förknippar med gammal Ardbeg av absolut bästa kvalitet.


En av årets bästa.

Laphroaig 26 YO Adelphi
Ja, vad ska man säga? När Laphroaig är så här bra, då är det en svårslagen whisky. Punkt.

Bunnahabhain Moine Bordeaux Red Wine Cask Matured
Utan tvekan en av de bästa Bunnahabhain jag någonsin provat, och jag har provat några stycken. En smekning för både näsa och gom. Perfekt balans och ett strålande exempel på en perfekt whisky.

Longrow 16 YO Chardonnay Single Cask for Sweden
Mycket spännande detta med lagring på Chardonnayfat. Först har den varit lagrad 7 år på ett first fill bourbonfat och sedan 9 år på ett fat som tidigare innehållit Chardonnay-vin. Dessutom släpptes den enbart på den svenska marknaden. En fantastiskt välbalanserad och bra whisky.


Fantastiskt bra whisky.

Cladach Special Release 2018
En fantastiskt bra blended malt som består av sprit från destillerierna Caol Ila, Clynelish, Lagavulin, Oban, Inchgower och Talisker.

En sak som är värt att notera lite extra är att North Star Spirits har två stycken whiskies på årsbästalistan. Det är bara att lyfta på hatten för Iain Croucher som lyckats med denna bedfrift. Inte nog med att han är en ytterst tevlig prick, han har dessutom verkligen näsa för bra whisky.

 https://www.northstarspirits.com/

Årets bästa svenska whisky

Det måste bli Smögen Jubillee 2018 (i hård konkurrens med Ådalens poesi, ska tilläggas). Visserligen en mycket begränsad upplaga på denna whisky, men den är mycket, mycket bra. Lagringen på Sauternesfat var verkligen ett lyckokast. Pär talade sig varm om Sauternesfat på provningen i lagerhuset, och jag kan bara hålla med. Den är lite drygt 7 år gammal. Destillerad våren 2011 och buteljerad i juli 2018. ABV ligger på 61% och totalt antal flaskor uppgår till 160 stycken.

https://www.smogenwhisky.se/


Sagolik whisky...

Årets mest prisvärda whisky

Den här diskussionen om en whisky är prisvärd eller inte är ju en evig följetong, och det är ju egentligen bara du själv som kan avgöra det. Om jag nu ändå ska göra ett försök att nämna EN whisky från 2018 som måste anses som mycket prisvärd så bli det bli High Coast Dálvve Sherry Influence. En riktigt bra balanserad whisky som verkligen är ett styrkebesked från Roger och gänget. 

https://www.boxwhisky.com/

Årets svenska whiskyblogg

Tjeders whisky. I år har han verkligen legat i, den gode David. Han levererar superintressanta inlägg, härliga notes och högkvalitativa reportage/artiklar från whiskyns underbara värld. Dessutom jobbar han på en bok som verkar bli kanonbra. 

Årets bästa mässa

En ganska ny mässa tog hem priset detta året. Västerås Öl Destillat körde sin mässa för andra året i rad, och det gjorde de med den äran. En välorganiserad och mycket trevlig, lagom stor mässa som jag gärna besöker nästa år igen. 

Årets bästa provning

Patrick Bruckner från Scotch Malt Whisky Society (SMWS) var på besök i Alvesta den 12 oktober, och jag och många med mig var väldigt förväntansfulla inför denna provning. Det jag har provat hittills från SMWS har hållit mycket, mycket hög klass. Det blev en fantastiskt bra provning genomförd på bästa möjliga sätt av Patrick. Och det bjöds på exceptionellt bra whisky.

Läs hela reportaget här: https://www.whiskynorden.se/provad-whisky/provningar-alvesta-whiskysallskap/a7-december-2018/

Årets överraskning

Måste nog trots allt bli nyheten att Spirit of Hven skulle lansera en ryewhisky. Vem kunde ana att det skulle ske? Inte jag, i alla fall.

https://www.hven.com/

Största besvikelsen i år

Bowmore 25 YO. Hade ganska höga förväntningar på den här whiskyn, men måste tyvärr konstatera att den inte alls motsvarade vad jag hade hoppats på. Tråkigt. 

Bästa som hände 2018

Naturligtvis att jag hämtade upp mina egna buteljer av Box Mongolica. Först från Tyskland med hjälp av min vän Patrik till Varberg, och sedan från Varberg till Karlshamn med vännerna Peter och Tommy i Svenska Eldvatten. Sist men inte minst från vännen Fredrich i Karlshamn till slutstation Vikensved. Vilken resa ! Men det var det sannerligen värt. Vilken otroligt bra whisky det är. Är mycket glad över att jag köpte in mig på en andel av detta fat.

Totalt har jag provat 293 whiskies under året. Varit på 4 mässor, 1 8-årsjubileum (Smögen Whisky), 1 fantastiskt 60-årskalas med finfin whisky i fokus, 1 releasevent (Spirit of Hven Distillery), totalt 12 provningar samt träffat massor av trevliga människor, många av dessa gamla bekantingar men även nya kontakter har knutits. Vilket toppenår, verkligen.

Jag vill också nämna mina medarbetare på bloggen, Mattias Johannesson och Johan Blom, som har bidragit med finfina reportage och inägg under året. De hänger naturligtvis med även under 2019.

Sist men inte minst vill jag också passa på att tacka alla er som följer mig, och kommer med positiv feedback, tips och ideér på vad ni vill läsa på bloggen.

Gott Nytt År
och
Sláinte mhath på er whiskyvänner!