Blindprov 16 april 2016

Många anser att det här är bästa sättet att prova whiskies på, och jag är naturligtvis benägen att hålla med. De stora fördelarna med detta tillvägagångssätt är att du alltid provar helt och hållet förutsättningslöst. Det finns alltid en risk när du ska prova en sort/märke/ett särskilt destilleri när du redan innan vet vilket. Det byggs naturligtvis upp vissa förväntningar och (ibland, inte så sällan) såklart felaktiga förväntningar. En Laphroaig är väl alltid bra, eller? Och den gamla klassikern, "en blended känner man väl igen", eller den här: "en single malt är bättre än en blended". Ja, klyschorna kan radas upp...

Blindproven kommer från min vän och kollega Thomas Johansson som driver bloggen Thomas whiskyblogg, en blogg som jag varmt kan rekommendera.

Prov 1

Doft: Ganska tunn i doften och lite svårbedömd till en början. Hittar gröna äpplen, lite päron, choklad, en hel del ektoner samt lite torrt gräs.

Smak: Lite tunn även i smaken. Svårt till en början att urskilja smakerna. Hittar efter en stund svaga toner av vanilj, ek, honung och choklad.

Eftersmak: Framförallt en stor ekighet samt vanilj och honung.

Helhetsintryck: Tyckte att den var hyfsad, kanske något tunn i både doft och smak. Spontant gissar jag på en Mackmyra eller möjligen någon Jameson.

Facit: Mack by Mackmyra.

Prov 2

Doft: Tunn även den här i doften, tycker jag. Hård saltlakrits, svaga toner av hasselnöt och en svag förnimmelse av fuktigt gräs.

Smak: Vattenmelon, hasselnöt, gummi samt en aning torvighet.

Eftersmak: Torv, gummi, gröna druvor och något som jag inte riktigt kan sätta fingret på, något blommigt, lite syrligt inslag.

Helhetsintryck: Den här gillade jag inte särskilt mycket. Det vilar något lurigt över den som jag inte blir kompis med. Att gissa vad det är känns som en närmast hopplös uppgift. Provade Haig på flygplatsen i London efter skottlandsresan, kan det vara den, månne?

Facit: Grant's Nordic Oak Finish.

Prov 3

Doft: Lakrits, ljung och maskros. Ganska trevlig och "somrig" i doften.

Smak: Lite tunn i smaken med inslag av gräs, vanilj och en hel del ektoner.

Eftersmak: Ek, citrus, bränt gräs och vanilj.

Helhetsintryck: Den här var hyfsad. Lite tunn och något anonym. Mackmyra det här också, kanske? Svårt...

Facit: Glenfiddich Cask Collection Reserve Cask.

Prov 4

Doft: Yes, now you´re talking! Rök! Torv, läder och pomerans. En Islay?

Smak: Mycket trevlig smak med inslag av gräs, lite blommor, rökt korv och en aning vanilj.

Eftersmak: En härlig rökslinga som sitter finfint i gommen. Vaniljkola i finishen.

Helhetsintryck: Den här gillade jag skarpt. Bra tryck och skaplig balans på denna. Hammerfall?

Facit: Bunnahabhain Moine.