Box 2nd Step Collection 03

I dag klockan 10.00 släpps den tredje och sista delen i serien 2nd Step Collection på Systembolaget (artikelnummer 91322, 743 kronor). Inför släppet kunde Box High Coast Distillery knappast fått bättre uppmärksamhet än att bli tilldelade det prestigefyllda priset "Bästa svenska whiskyn" när World Whisky Awards arrangerades i London i veckan. Priset var för för sin utgåva av 2nd Step Collection 01 som lanserades på Systembolaget den 22 april 2016.

Inför släppet av 2nd Step Collection 03 tog jag kontakt med Lars Karlsson på destilleriet. Lars jobbar sedan januari på heltid som kvalitetsansvarig på Box Destilleri.

Vem är Lars Karlsson?
Jag är 34 år och uppvuxen utanför Trollhättan, men har bott lite varstans i Sverige. Bor sedan februari i Nyland (mellan Kramfors och Sollefteå) tillsammans med min fru Masako och vår son Noa. Jobbar som kvalitetsanvarig på Box Destilleri.

Berätta lite om din bakgrund.
Innan jag började jobba på Box så jobbade jag som Kulturskolechef i Söderhamn. Roger frågade om jag ville börja jobba hos dem och ni har ju facit på vad jag svarade. Tidigare var whiskyn min hobby och musiken mitt yrke och nu blir det tvärtom.

Hur hamnade du i den här branschen?
Intresset för whisky började när jag gjorde millitärtjänst och blev bjuden på en 16-årig Lagavulin som var något helt annat än de blends jag tidigare druckit. Att en whisky kunde ha så mycket smak och doft gjorde att jag började utforska fler och fler olika sorter från Systembolaget. Under mina studier på Musikhögskolan i Örebro kom jag i kontakt med Thomas Sundblom på Clydesdale och i många år hjälpte jag till i deras monter på mässor runtom i Sverige. Det var otroligt nyttigt, dels för att jag därigenom fick möjligheten att testa massor av whisky och andra drycker men också möjligheten att få ta del av väldigt mycket kunskap från utställare och utländska gäster som håller provningar på mässorna.

Varför just Box Destilleri?
För det första så är det fantastiskt härliga och kompetenta människor som jag får jobba med. Sen gör vi jäkligt bra produkter som bara blir bättre och bättre. Att få jobba sida vid sida med ett levande whiskyuppslagsverk (Roger) är också väldigt lärorikt och roligt.

För många är ditt jobb rena drömjobbet. Men det är naturligtvis mycket slit och hårt arbete bakom whiskytillverkning. Hur ser en typisk dag ut?
Det är svårt att beskriva en typisk dag för ingen dag är den andra lik. Men mina dagar brukar innehålla ett par timmars arbete med att packa pallar och paket som ska skickas ut i världen samt ta fram och se till att all dokumentation som behövs finns med. Att kvalitetstesta kundfat i samband med buteljering ligger också i mina arbetsuppgifter, vi vill se till att whiskyn som släpps håller den höga nivå som vi vill att den ska göra. På eftermiddagarna brukar jag vara i destilleriet och ta hand om svansen (sista delen på destillationen). Då finns också tid att svara på mail, testa och utvärdera fatprover för att se så whiskyn inte ligger för länge samt planera för framtida buteljeringar. När spriten kokat klart så väntar det lite rengöring av pannorna innan jag är färdig för dagen. Andra dagar kan jag vara i buteljeringen en heldag eller ute på mässor.
 
Vad är det bästa med jobbet?
Kollegorna och att det står i min arbetsbeskrivning att jag ska testa whisky på arbetstid, samt att det är så omväxlande arbetsuppgifter och därför aldrig hinner bli tråkigt.
 
Att få fram en riktigt bra whisky kräver att många parametrar stämmer och samverkar. Vad tycker du är det viktigaste att tänka på för att lyckas med detta?
Tid, planering, noggrannhet och experimentlusta. Finns de fyra parametrarna så är jag övertygad om att det går att få fram bra whisky.

Jag har hört flera som menar att du har en av Sveriges absolut vassaste näsor. Har du tränat upp det, eller hur kommer det sig?

Jag har fått höra det lite nu och då och det är smickrande. Självklart ligger det träning i att hitta och beskriva dofter. Alla kan träna och bli bättre på det. Jag försöker hela tiden bli bättre genom att dofta på det mesta jag kommer över och försöka spara upplevelsen i min minnesbank bredvid närbesläktade dofter. Det finns många som är bättre än mig på att beskriva dofter, men min styrka ligger i att jag har ett väldigt bra doftminne.

Hur resonerades det kring 2nd Step Collection 03. Om jag har förstått det rätt så fick du påverka receptet rätt så mycket.
Det är den första större utgåvan som jag fått vara delaktig i att tillsammans med Roger sätta receptet. Det är mycket att fundera på när man ska blanda en whisky. Särskilt när man gör en produkt som är en del i en serie. Hur ska den skilja sig i förhållande till de tidigare i serien? Sen handlar det mycket om vad man har att blanda med. Det som var givet på förhand var hur många flaskor som skulle göras samt att alkoholhalten skulle vara 51,3%. Många av faten vi har i lagerhusen behöver ligga i flera år till innan den är redo, sen finns det fat som skulle kunna användas men som är öronmärkta för kommande buteljeringar. Men efter att ha kollat vad som finns tillgängligt så var det bara att börja fundera och testa att blanda. Att det skulle bli en rökig bourbonbas till blandningen var ganska givet då det fanns flera fat som var redo att användas. Sen gäller det att hitta toppnoter som tillför det lilla extra. Jag och Roger testade många olika varianter men fastnade till slut på att låta toppnoterna komma från amerikansk ek av olika rostningsgrad samt ungersk ek. Jag tycker personligen den blev väldigt trevlig och en fin avslutning på serien "The 2nd Step Collection". Ser fram emot att se hur den tas emot av alla.

Tack för pratstunden och lycka till i fortsättningen!


Fantastisk utsikt vid destilleriet.

Här följer mina tankar om Box 2nd Step Collection 03

ABV ligger på 51.3%

På nosen en tydlig rökighet som dock är mycket elegant och påminner mig om en Islaywhisky (säger inte vilken). Det är ett gott betyg i min värld. Den mår bra av att luftas en aning, såsom det brukar vara med Box whisky. Efter en stund dyker det upp en distinkt, trevlig sälta med lite lätt nötiga inslag. Päron, plommon, vanilj och choklad samsas på ett ytterst bra sätt och håller ihop den mycket bra. Lite svaga grästoner också (fräscht nyklippt) i doften.

Smaken är nötig, ganska fet och med en tydlig rökig ton. En riktigt bra, tydlig sälta med inslag av vanilj, päron och choklad. Lång och het eftersmak med en "röksvans" som sitter som ett smäck. En sån här måste jag ha! 

 

Vill ni veta mer om receptet, ingredienser, ingående fat med mera så hittar ni det här: https://boxwhisky.se/2nd-step/