Den 20 oktober 2021 släppte Cask Viking sin första whisky på Systembolaget. Något som ägaren/grundaren Robin Andersson verkligen hade sett fram emot. Det var en 10-årig Blair Athol som lagrats på sherryfat, och som ni finner här. I februari 2022 lanserades whisky nummer två, en blended som ni hittar här. Tredje whiskyn kom i juni 2022 och var en 8-årig Glenlossie som legat på olorosofat.

Nu är de på gång med sitt fjärde släpp på Systembolaget, en 11-årig Caol Ila som legat på rödvinsfat. Jag tog ett litet snack med Robin inför releasen den 2 november.

Hej Robin. Hur känns det att vara på gång med ännu en release på Systembolaget?
Jo det känns fantastiskt. Det har ju inte blivit så många släpp än så länge. Men det tar tid att hitta de perfekta faten.

Varför valde ni ut just detta fat för lansering, och vad kan du berätta om det?
Det här fatet har legat i mynningen ett tag nu. Vi bestämde oss för att köra en finish i rödvinsfat på detta. Dels p.g.a. ett liknande fat som jag privatbuteljerade under förra året, men också då Caol Ila och en kort tid i rödvin passar så sjukt bra ihop.

Är det svårt att få loss fat från Islayjätten Caol Ila som relativt ny på marknaden som oberoende buteljerare?
Jag skulle inte säga att det är speciellt svårt att få loss fat. Den stora utmaningen är att hitta fat till humana priser. All whisky har blivit så dyr det sista så varje fat är en utmaning. Det går att få tag i nästan vad som helst i fatväg, men man skall få någon att köpa flaskorna på Systembolaget också. Så det är lite av en balansgång det där.

Har ni mycket fat till försäljning? Och för de som är sugna på ett eget fat, hur går man tillväga?
Fat har vi gott om. Det är ju lite det som varit våran grej från början. Att sälja hela fat till privatpersoner och företag. Är ju först nu den senaste tiden som vi börjat med egna buteljeringar på Systembolaget också. Att köpa ett fat är en ganska enkel process. Det enda man egentligen behöver göra nu för tiden är att betala en faktura. Nu efter brexit så har det blivit betydligt svårare, nästan omöjligt, för nya kunder att öppna kontot i de skotska lagerhusen. Så köper man ett fat nu och saknar konto, så kommer fatet att stå kvar under Cask Vikings ägande ( i Skottland ). För de som har konto så förs fatet över i köparens namn helt enkelt. För de som ej har ett konto så skickar vi så klart ut ett fatägarcertifikat ( likt det man får när man köper fat i Sverige ). Men i princip så är det så att när man köper ett fat i Skottland så äger man det till fullo. Du äger alltså rätten att ta hem sampel, lägga om det i nytt fat, buteljera eller sälja det när du så behagar. Det har ju dykt upp en hel del företag som specialiserar sig på whiskyfat som en ren investering. Detta är dock fruktansvärt ovälkommet i Skottland, och många aktörer har blivit bannlysta från olika lagerhus där p.g.a. detta. Själv är vi lite emot att köpa fat som ren investering, men det är klart att man kan inte sticka under stolen med att det är en bra investering med whisky. Det inte många vet om är dock att om du köper ett fat på 200-500 liter så är du inte tvungen att buteljera och ta hem allt. Ett tips jag brukar ge är att köp det fatet du vill ha. Vänta tills du vill buteljera. Och när du gör det, buteljera bara så många flaskor du vill ha och sen antingen så lägger du resterande whisky i ett mindre fat eller låter det ligga som det gör. Sedan kan man faktiskt sälja det som det ligger. Och sådant hjälper vi självklart till med. Med lite tur så får du tillbaka både pengarna du gav för fatet, det du betalat för att ta hem dina flaskor plus en slant över. För den som är intresserad och vill lära sig mer så är det bara att skicka ett mail till robin@cask-viking.com , ta kontakt på facebook eller ringa,  så skall jag försöka hjälpa till.

Här är några av de fat som Cask Viking administrerar just nu:
Blue Hill ( Distilled at Craigallachie ) 2016 Refill Hogshead cirka 190 liter 4 010£
Linkwood 2021 2nd fill Sherry Hogshead cirka 220 liter 2 420£
Glenrothes 2008 1st fill Palo Cortado Octave cirka 47 liter 3 160 £
Agitator 2018 1st fill Chestnut Octave cirka 50 liter 24 499 kronor

Hur mycket kan du avslöja om kommande releaser på Systembolaget?
Vi har en del fat som ligger på mognad just nu faktiskt. Då vår förra release av Glenlossie var så otroligt populär så har vi faktiskt lagt om ett gäng fat i mindre fat för snabbare och mer distinkt mognad. Sedan så har vi ju också om inte dom billigaste, så i alla fall bland dom billigaste svenska Agitatorfat till salu. Faktiskt så är 2 av dessa faten redan buteljerade varav det ena gick som ett officiellt Cask Viking andelsfat och ett som har släpp på Systembolagets beställningssortiment den 23 november.

Tack för pratstunden, Robin, och lycka till med releasen på onsdag !

Ni hittar Caol Ila 11 YO Red Wine Finish här

Mina noter på den:
Doft: Tydligt vinös och tung doft med inslag av moccarutor och choklad med apelsinstänk. Röken är ganska tydlig också men tar inte över utan ligger med fint i doftbilden.
Smak: Saltlakrits, mörk bitter choklad, läder. Pepprig finish. Pigg och livlig whisky med ett ordentligt bett. En riktig smällkaramell att njuta av vid brasan en fredagskväll när kylan närmar sig så sakteliga.

Publicerat 2022-10-28