Cask Viking

Cask Viking är ett svenskt företag med mångårig erfarenhet i whiskyfats-industrin, och tack vare de många goda kontakter de etablerat genom åren, kan de erbjuda en stor variation av fat till väldigt bra pris. Den 20 oktober släpper Cask Viking sin första whisky på Systembolaget. Något som ägaren/grundaren Robin Andersson verkligen ser fram emot. Jag tog ett litet snack med Robin inför släppet.
 
 
Hej, Robin. Du kan väl berätta lite om dig själv och din bakgrund.
Jag är väl i grund och botten en hockeyspelare egentligen. Är det jag sysslat med större delen av mitt liv. Varit mycket utomlands och spelat och så. 2012 så träffade jag mig fru, och livet vände ganska snabbt. Vi fick vårt första barn 2014 och efter det har det inte riktigt funnits tid för hockey längre. Så där stod jag utan någon egentlig hobby. Och så snubblade jag in på whiskysidor på Facebook. Sen så gick de ganska fort efter det. Jag har en liten vana att gå in med hela huvudet i saker som jag tycker är intressanta och roliga. Jag försöker att lägga så mycket tid jag kan på whiskyn nu, men tiden är lite begränsad. Vi har 8 barn som bor här och även 2 hundar och 4 katter. Och så ska man också kunna jobba lite också. Så ibland kan saker ta lite längre tid än planerat.
 
Hur kom du på idén att du själv skulle börja administrera/buteljera whiskyfat?
Jag fick ett erbjudande om att köpa ett fat för många år sedan. Funderade lite på det, och körde sedan. Resten är historia
 
Har du någon favorit bland de olika fattyper som finns?
Sherry är överlag det som jag gillar mest. Men sen kommer det perioder då jag inte dricker något sherrylagrat alls. Då blir det bourbon och new oak som dricks. Men det finns många bra fattyper. Rödvin är något som växt mer och mer för mig det sista. 
 
Något typ av fat som du tycker är bland de mer "svåra"?
Madeira är något som jag kan tycka är lite svårt att få till den perfekta känslan i. Tycker dom lätt blir lite övermogna i madeirafat. 
 
Drömdestilleri som du skulle vilja administrera/buteljera fat ifrån?
St Magdalene helt klart.
 
Första whiskyn från Cask Viking som får lansering på Systembolget är en 10-årig Blair Athol som legat på 1st fill sherryfat. ABV ligger på 56.7% och totalt släpps 250 flaskor i beställningssortimentet den 20 oktober. Priset landar på 999 kronor, och ni hittar den här
 
 
Jag har provat den, och kan varmt rekommendera den. Det är en mycket fräsch, krämig whisky med inslag av kola, spanska päron, ljusa vingummin och godiset banana skids.