Charlies Wagon

Release-event

Spirit of Hven 26 februari 2020
 
 
För fjärde året i rad var jag inbjuden till Spirit of Hven på release-event av en kommande whisky. Den här gången handlade det om Charlies Wagon. Den har delar från alla tidigare stjärnor i serien Seven Stars samt Urania, Sankt Ibb och Sankt Claus. Med andra ord samtliga single malt whiskies som buteljerats på destilleriet så här långt. Som en liten extra "bonus" innehåller den också en matsked från det absolut första fatet som fylldes på Spirit of Hven. Och det var detta fat som Anja och Henrics son Charlie förseglade vid destilleriets invigning 2008, då han var blott fyra år gammal. Namnet på whiskyn anspelar på Karlavagnen, och naturligtvis också då på sonen Charlie, som gradvis får en allt tydligare roll i företaget.
 
Som vanligt var det en mycket proffsigt genomförd presentation, och det märks att de gjort detta förut. Anja inleder och presenterar bland annat några av de som jobbar på destilleriet och vad de har för arbetsuppgifter. Hon går också igenom lite om hur de har expanderat kraftigt på bland annat den amerikanska marknaden och nu finns representerade i ett mycket stort antal delstater. Dåtid blandas med nutid och även lite framtidstankar på ett utomordentligt sätt, och Anja verkar trivas utmärkt och vi som blivit inbjudna känner oss mycket välkomna och naturligtvis lite extra priviligerade, i alla fall om jag får tala för egen del. Hon pratar givetvis också om Charlies Wagon, och hur den har "växt" fram. Sonen nämns ju också såklart, han skulle egentligen varit på plats denna speciella dag, men tyvärr hade han fått förhinder. Efter en stund lämnar hon över ordet till Henric som går in lite mer i detalj på whiskyn, och då vet vi som är på plats att snart ska vi äntligen få smaka den. Henric pratar också en hel del om vad som är på gång framåt, och det framgår ganska omgående att vi har mycket spännande att se fram emot. Han nämner också att all whisky som blivit över från tidigare utgåvor läggs tillbaka på fat och sedan får det "gifta ihop sig" och skapa nya spännande föreningar.
 

Presentation av medarbetare.
 

Avtäckning av Charlies Wagon.
 

Nu så...
 
Jag kan direkt säga att när jag doftar första gången på det som serveras denna förmiddag, så kan jag snabbt konstatera att detta absolut är den mest komplexa whiskyn hittills från destilleriet på Ven. Och av det jag hör runt omkring mig i lokalen så är jag långt ifrån ensam om att tycka så.
 
Charlies Wagon har en ABV på 47.1%, den är ej kylfiltrerad eller färgad. Totalt 3 012 flaskor, varav 2 892 på 500 ml och 120 på 100 ml.

Doft ovattnad: Ganska mycket trädoft till en början samt lite aningar av blött papper, sedan mörk torr bitter choklad, lakritsstång, röda krusbär och en lätt antydan av kryddan dillfrö. En utomordentligt intressant, oväntat mogen och komplex doft tycker jag att den uppvisar.
 
Doft vattnad: Nu kom det rök som från ingenstans i doftbilden, och det var häftigt må jag säga! Inte jättemycket, men behaglig söt rökdoft blandat med en antydan av grillat. Kryddan backar och i stället bjuds vi på en lätt doft av potatiskällare.
 
Smak ovattnad: Varm, rund smak med inslag av mörk choklad, russin, lakritskola och cigarr. Lång, kryddig eftersmak.
 
Smak vattnad: Nu blir whiskyn sherryinfluerad och det var en trevlig överraskning. Kryddan backar och den blir betydligt mildare i smaken. Eftersmaken något kort, men behaglig.
 
En mycket komplex och mogen whisky med många lager. Ett sant styrkebesked från Henric och gänget på Ven. Naturligtvis det bästa hittills från destilleriet, men det anade ni kanske redan. Charlies Wagon släpps på Systembolaget i morgon fredag. Artikelnummer 40314.
 
Till sist vill jag tacka för en ytterst trevlig dag på Spirit of Hven.
/Johan