Jag har ett bra tag funderat på att göra ett litet studiebesök på Dryckesglas

På bara sex år har ägaren Ulf Westberg byggt upp ett e-handelsföretag som omsätter mer än tre miljoner kronor om året. Det tycker jag verkligen är värt att uppmärksamma. Jag och många med mig beställer glas, tillbehör och mycket annat från lagret i den medelstora blekingska residensstaden som går under namnet Karlskrona.

Jag kontaktade Ulf vid middagstid på torsdagen den 3 augusti, och redan samma eftermiddag bokade vi in ett möte i Dryckesglas lokaler. GPS:n talade om under tiden jag och hustrun var på väg till adressen att "tyvärr så är det stängt för dagen". Men, som sagt, jag hade ju bokat en tid med Ulf strax efter stängningsdags.

Väl framme på plats möts vi av en mycket sympatisk och glad man som varmt välkomnar oss in i lokalerna och genast börjar visa oss runt bland massvis av hyllor och kartonger. Det märks direkt att Ulf verkligen brinner för detta. En sådan entusiam och glädje över jobbet är inte så ofta man stöter på, konstaterar jag snabbt.

Bland annat visar Ulf oss ett mycket vackert vinglas som delvis består av Tritan kristall *. Han demonstrerar dess hållbarhet genom att slå det mot en trappstege som står i lokalen. Döm om hustruns och min förvåning när glaset inte går sönder. Ulf berättar att just sådana glas med Tritan kristall är något som verkligen är hett på marknaden just nu. Bland annat till restauranger.

Vi bjuds på kaffe med lite tilltugg, och sitter en stund och pratar om drycker i allmänhet (Ulf är mycket intresserad av allehanda destillat) och whisky i synnerhet. Givetvis diskuterar vi glas också och jag får en del nya insikter och tips.


Massor av kartonger med glas och en del annat.


Skoj att träffa Ulf.

1) När och hur startade Dryckesglas sin verksamhet?
Startade runt 2009 i Karlskrona tillsammans med Fredrik Larsson, då som nu ägare av den populära restaurangen The Fox & Anchor i Karlskrona. Då vi bodde grannar och hade umgåtts som nära vänner sedan flera år delade vi ett stort intresse för whisky och övriga destillat. Vi började att söka efter de bästa provningsglasen och hur man kunde få tag i dessa som privatperson. Tillgängligheten var då begränsad så vi bestämde oss för att själva börja sälja glas till privatpersoner, vilket det ju visade sig finnas ett behov av. Butiken har växt sedan starten och idag driver jag Dryckesglas själv. Har idag en mycket väl anpassad lokal på 260 kvm med cirka 750 artiklar. Allt från just provningsglas till smarta vintillbehör, tillbehör för baren och pizzatallrikar som säljs till både privatpersoner och företag.

2) Hur många anställda är det på Dryckesglas?
Två anställda på heltid, under högsäsong såsom student och julhandeln brukar vi vara 3 - 4 personer.

3) En typisk kund?
Privatperson som handlar allt i från speciella provningsglas till bartillbehör m.m. Oftast är kunderna intresserade av dryck och vill ha hjälp att inhandla bra glas som de kan njuta favvodrycken i, eller behövs hjälp och tillbehör för att blanda drinken på bästa sätt.

4) Vad är det bästa respektive sämsta med jobbet?
Bäst:
Omväxlande arbete där en arbetsdag normalt består av att packa ordrar, ta emot varor och uppdatera lager till att arbeta med kundtjänst samt skapa nya produkter i butiken. E-handel är ett relativt ungt fenomen och det händer mycket i branschen.

Sämst:
Distansen till kunden! Tråkigt om en kund kontaktar oss och kan vara missnöjd om den har en förväntan på produkten som sedan inte motsvaras. I efterhand är det mycket svårt att göra kunden nöjd, tyvärr. Detta är ett vanligt problem som finns med e-handel då kunden normalt inte har möjlighet att se och känna på produkterna innan köp.

5) Vad är det viktigaste att tänka på när man som konsument väljer glas?
Beroende på vid vilket tillfälle man tänker använda dem, till en fest eller till vardag. Önskar man glas som är vackra och passar att duka fint med, eller tänker man på hur egenskapen är på glasen så de på bästa sätt passar drycken. Jag själv dukar oftast med t.ex. vinglas som har en hög och smal stjälk för att det är vackert och inbjudande och på det sättet förhöjer upplevelsen. Har man då en väl anpassad meny där mat och dryck gifter sig enkelt så behövs det inte mer. Till avec eller provning bör man välja ett mer anpassat glas beroende på dryck.

Eller som min sambo uttrycker det "är det ett snackevin" så ska det helst vara ett glas som är lätt att hantera och lätt att hålla reda på ;)

6) Egna favoritglas i sortimentet?
Beror på tillfället!

Rödvin
till mat och dukning
Fortissimo 1´ 50 cl Schott Zwiesel

till provning
Vinprovningsglas Expert Spiegelau

Vitt vin
till mat och dukning
Fortissimo vitvin 40,4 cl Schott Zwiesel
till provning
Vinprovarglas Älghult 32 cl Skruf

Öl
till mat och provning
Ölprovningsglas 50 cl Bohemia

Whisky
avec - Glencairn eller Nosing Copita
provning - Portoglas eller Vinprovarglas Älghult 32 cl Skruf (beror på vad jag provar för whisky).

7) Hur ser framtiden ut? Något extra spännande som vi konsumenter har att se fram emot?
Tanken är att vi kommer att utöka vårt sortiment med mer porslin, bestick och mer köksprodukter. Har även tänkt börja hyra ut glas och porslin m.m.

8) Något du själv vill tillägga?
Jag önskar säga att jag vill att varje man/kvinna dricker sin dryck hur den vill och vad den själv tycker om. Ingen kan säga till dig hur du ska dricka din dryck, önskar du dricka ur burk eller flaska och tycker det är det bästa sättet då ska du fortsätta med det. Hur du dricker din favoritwhisky eller annan dryck kan bara du bestämma! Tycker du att det är gott att dricka Ardbeg Ten med Coca cola så ska du självklart göra det, ingen annan kan eller ska bestämma hur och vad du dricker!

And finally..."Always carry a flagon of whisky in case of snakebite and furthermore always carry a small snake"

* Tritan kristall är extremt hårt och tål diskmaskin bättre än annan kristall. Dessutom är det helt blyfritt.