För tredje året i rad arrangerades helgen 24-25 april En Öl & Whiskymässa i Göteborg. Första året mässan arrangerades blev det mer eller mindre kaos när tusentals besökare dök upp tidigt, och skapade köer som ringlade i hundratals meter runt Svenska Mässan. Det misstaget som gjordes då rättades till förra året. Då hade varje förköpsbiljett två timmars lucka för gästerna att gå in på mässområdet – som var dubbelt så stort. I år fungerade det också alldeles utmärkt och mässan besöktes av cirka 18 000 människor under de två dagarna. Under de här dagarna samlades ett stort antal utställare med mikrobryggerier, bryggerier, whiskydestillerier, whisky- och ölimportörer, bryggmästare, whiskyhuvudmän och en rad olika delikatessföretag.


Förväntansfulla besökare på mässa i Göteborg.
Från vänster - Kristian Höjner, Christoffer Carlsson och Jesper Svensson.

Jag var på plats klockan ett, och då var det relativt lugnt och inte särskilt många besökare hade ännu passerat entrén. Det fyllde dock på ganska så snabbt, och redan vid två- halv tre var det rätt så gott om öl- och whiskysugna människor i omlopp inne på mässgolvet.

Mitt första stopp blev vid montern med Mackmyra Svensk Whisky. Jag provade deras kommande whisky Sommartid som släpps på Systembolaget den 8 maj. Den var okej, något anonym kanske. Ganska frisk och "lätt" med lite citrustoner.

Efter detta drog jag mig bort mot Whiskytaste Sweden och bytte några ord med Gabriella Axelsson och Hans Vincent. Sedan styrde jag hastigt vidare i vimlet och hamnade hos Janne Lago, kunnig och mycket trevlig representant för Svenska Eldvatten. I denna montern träffade jag också mycket sympatiska Iain Croucher som jobbar på A.D. Rattray i Kirkoswald (cirka en timmes bilväg från Glasgow). Iain är Brand Ambassador för bland annat Stronachie och Cask Islay. Svenska Eldvatten samarbetar med just A.D. Rattray sen en tid tillbaka. Här fick jag prova en Ben Nevis 16 YO på 57.3% som enbart fanns på mässan - endast sex flaskor dessutom! Den ingår i en serie som kallas A.D. Rattray´s Whisky Experience. Detta fat finns normalt bara på A.D. Rattray för att buteljera på egen hand. Det var en mycket trevlig och komplex whisky med flera lager, och den blev fantastiskt bra med några droppar vatten.


En riktig goding!


Iain Croucher, mycket sympatisk man.
Brand Ambassador på A.D. Rattray.

Efter en givande pratstund med Iain så styrde jag kosan mot  Edrington , som bland annat har Laphroaig, Highland Park, Macallan och numera också Auchentoshan och Bowmore i sin portfölj. Där träffade jag min vän Samuel Karlsson som många känner igen tack vare hans utmärkta blogg SamuelWhisky.

Här provade jag Auchentoshan 25 YO på 47.6%. En whisky som legat åtta år på bourbonfat, och "slutlagrats" sjutton år på rödvinsfat (Cabernet Sauvignon, Merlot samt Petit verdot). Detta är en fantastiskt bra whisky som jag gärna hade velat ha hemma i hyllan. Tyvärr tycker jag nog att den är något för dyr (2 752 kronor). Finns på Systembolaget, och har nummer 40010.


Löjligt bra whisky...

Lite käk och förfriskningar (läs öl...) senare så drog jag mig bort mot Smögen Whisky. Här hade jag en mycket givande pratstund med deras trevlige representant Sören Nilsson. Det som vi främst diskuterade var kommande Single Cask 7/2011. Efter en liten stund ansluter Christer Malmering och deltar i resonemanget. Jag provar naturligtvis Single Cask 7/2011 och mitt första intryck är att den känns mycket fylligare och framförallt rundare i smaken än de tidigare Single Caskbuteljeringarna. Christer fixar ett litet sample som jag kan ta med mig hem, så jag återkommer lite längre fram med lite tasting notes. Smögen Single Cask 7/2011 släpps på Systembolaget i augusti.


Smögen Single Cask 7/2011.
Släpps på Systembolaget i augusti.

Efter detta begav jag mig vidare inne på mässan, som nu började bli välfylld med törstiga damer och herrar. Jag stannade till en stund hos Sven Hammerin som hade fixat lite samples till mig från egna fat. Mycket trevligt initativ och verkligen generöst av honom.


Sven Hammerin, trevlig och generös kille som
stod i Ardbeg/Glenmorangies monter.

Sista stoppet den här dagen blev hos Svenska Eldvatten. Jag pratade lite med "goa gubben" Peter Sjögren, den ena halvan av Svenska Eldvatten. Tommy Andersen är den andra halvan. Deras monter var mycket populär, och det är ju inte konstigt med tanke på att de har sådana publikdragare såsom GLENN och WeiRon...

Jag provade följande hos Svenska Eldvatten:
1) Eldvatten Glendullan, en 13-årig single cask från det något ovanliga destilleriet Glendullan Distillery. Den här whiskyn har fått en extra knorr tack vare sin lagring på ett fat som tidigare har innehållit rökig whisky från Bowmore. Eldvatten Glendullan 2001 är destillerad i maj 2001 och buteljerad september 2014 i fatstyrka på 54,1%. Fatet gav 164 flaskor och priset är 995 kronor. Den var riktigt god och växte med lite vatten. Släpps på Systembolaget 2 maj, och får nummer 85020.

2) Exclusive Malts 13 YO, en irländsk single malt på 51.8%. En av totalt sex stycken nya Exclusive Malts som släpps i maj. Från The Creative Whisky Company, som Svenska Eldvatten nyligen inledde ett samarbete med. Den här whiskyn var helt okej. Kul med en irländsk malt. Släpps på Systembolaget 2 maj, och får nummer 85668. Priset blir 995 kronor.

3) Exclusive Grains Invergordon 30 YO, en grainwhisky på 57.1%. Också från The Creative Whisky Company. Den här var nog ungefär vad jag hade förväntat mig. Absolut helt okej och även här så var lite "vattning" att föredra. Släpps på Systembolaget 2 maj, kostar 1 295 kronor, och får nummer 85946.

Från vänster:
Eldvatten Glendullan 13 YO
Exclusive Malts 13 YO
Exclusive Grains Invergordon 30 YO

Bästa whiskyn på mässan: Auchentoshan 25 YO, Edrington.
Bästa svenska whiskyn: Smögen Single Cask 7/2011, Smögen Whisky.
Dagens överraskning: Ben Nevis 16 YO A.D. Rattray´s Whisky Experience, A.D. Rattray.

Sammanfattningsvis var det en mycket trevlig och bra organiserad mässa. Jag återkommer troligtvis nästa år. Datum som ska bokas in i kalendern är 22-23 april. Väl mött då!