En Öl & Whiskymässa
i Göteborg 2017

med Johan Blom

Då hade det blivit dags för ännu en Öl och Whiskymässa. För mig var det första gången på den i Göteborg. Jag har varit på gång i flera år men det har av olika anledningar inte blivit av. Det blir en road trip ned till västkusten även denna helg, bilade ned till Falkenberg helgen innan för att se Roland Johanssons (TasteNote) sista gig med sitt band Unguided, så bilen är väl uppvärmd.

Den här gången ska jag gå på mässan med några polare från Uppsala som flyttat ut till Göteborg och Ljungby så jag har sett fram emot detta av flera anledningar. Med mig i bagaget har jag en liten whiskyprovning med tema Svensk Whisky bestående av Smögen Triple, Bergslagen Sherry Darling, BOX Dálvve och Mackmyra 12. Vad bra Svensk whisky har blivit, riktigt kul att kunna köra en så pass bra provning med enbart whisky från Sverige. Denna hemmaprovning vanns enhälligt av Smögen Triple som är riktigt fin följt av Bergslagen Sherry Darling.

Efter en god natts sömn är det nu äntligen dags för det viktiga, En Öl och Whiskymässa!!! Redan på resan in så stöter vi ihop med en vän från Uppsala Whiskysällskap, Andreas Malmsten @mrmalmstone, som slår följe under hela mässan. Utanför mässan träffar vi Patrik Hedberg som nog de flesta känner till, världen är bra liten...

Vi hade bokat VIP-biljetter bara för att slippa behöva bestämma tid långt i förväg och detta visade sig vara en höjdare, kort kö och friheten att välja tiden själv var klart värt de extra kronorna.

Redan när vi hämtar ut dryckesbiljetter springer vi på nästa kompis, Thomas Johansson från Thomas Whiskyblogg @thomas.whiskyblogg, och får några tips vart vi ska gå härnäst. Tipset var Berntson Brands monter där man fick premiärprova den Old Pulteney som Annelie Huczkowski @sinnenochnyanser och Jonas Gyllenpanzar Stjerna @gyllenstjernawhisky valde ut under sin resa som stipendiater med Allt om Whisky. Och vilket bra val de gjort, en riktigt fin whisky.


Jonas och Annelie.

Stannade kvar i deras monter en stund och fick vara med på en provning som Annelie och Jonas höll i med den äran. Old Pulteney 12 YO, Navigator, 17 YO samt deras egna buteljering provades, alla bra på sitt sätt. En kul bonus är att vi får prova på food pairing med OP 12 och en vällagrad cheddar, otroligt bra match. I samma monter träffar jag även vinnaren av stipendiet året innan, Frida Birkehede @anglarnasandel.se som jobbade där dagen till ära. Riktigt kul och fantastiskt trevligt att få träffa alla igen.

Går sedan förbi Edringtons monter och passar på att få min Highland Park Hobbister signerad av Martin Markvardsen. Provar även Laphroaig 25, så fantastisk god och känns mycket mer prisvärd än den 32-åring som släpptes förra året inför destilleriets 200 års jubileum. Bara några steg därifrån har Smögen sin monter där bland annat Tone Skavhaug står. Här får vi prova kommande Sherry Octaves, en riktig sherrybomb!! Väldigt fin men om jag får välja tar jag hellre en Triple.


Martin Markvardsen.

Nästa stopp blir Clydesdale och den stora frågan idag blir vad jag ska prova då jag provade det mesta under mässan i Uppsala ? Clydesdale har dock så stort utbud så det var inga problem att hitta nya favoriter. Bland annat en kommande storsäljare på Systembolaget, Highland Queen, som förväntas ta upp kampen med bland annat Famous Grouse. Missade att prova den i Uppsala men den är riktigt trevlig och prisvärd, priset landar på endast 229 kronor. Given sommardram, säger jag. Släpps den 1 juni.


Sommarens storsäljare?

Provar även den trevliga 10-åriga Founders Reserve och en fantastisk 20-årig Ben Nevis från Blackadder. Även Ma1, Bunnahabhain, och Pl4, Bruichladdich, från Elements of Islay är en trevlig bekanskap. Vi står kvar ganska länge och har en trevlig pratstund med Tina, Kajsa och Micke.


Clydesdale har bra grejer.

En skön paus får vi hos Svenska Eldvatten där Peter Sjögren blandar en fin Gin & Tonic gjord på Göteborg Gin åt oss. Skönt svalkande och en trevlig pratstund. Träffar sedan bekantingen Joachim Johansson hos Auld Rare och provar deras fantastiska Bunna 33, mums! Går sedan förbi Allt om Whisky och hälsar på Emma Andersson och Tommy Isaksson från Berntson Brands som håller provningar där hela kvällen.


Alltid kul att träffa Emma.

Efter det gick färden sedan vidare till Mackmyra, där vi får prova den kommande säsongssläppet Ten Years tillsammans med Patrick Björsjö, en riktigt bra release och t.o.m. bättre än den nyss släppta Moment 12 som jag tycker var lite spretig och ojämn, Ten Years är mer harmonisk och håller ihop mycket bättre.


Patrick Björsjö har koll på läget.

Det är sedan inte långt från Mackmyras monter till Balvenie där jag får prova den kommande 25 YO Single Barrel, wow denna gillar jag verkligen. Provar även den fina TUN1509 batch 3. Men den bästa upplevelsen i montern är nog ändå när jag får provsitta i deras Morgan tillsammans med Rasmus Harnell, vilken bil!! Tyvärr är nog detta den första och sista gången så jag försöker suga i mig alla intryck av hantverket, läder och trä samsas med vackert sammansatt metall i harmoni...


Tänk att glida runt i den här...

Nu träffar jag Bennie Nylén från TasteNote och vi går tillsammans till Diageo där Mikael Lundén låter oss prova en av mässans bästa, en Clynelish CS, tillsammans, mycket god. Men det går inte så många minuter innan jag hittar en ännu bättre dram, Lagavulin 25 YO. Oj vilken fin Lagga!! Hela sällskapet är eniga att detta definitivt är en av mässans bästa.


En fantastisk Lagga!

Hela mässan avslutas med en Irish Coffee hos Tullamore Dew. En otroligt trevlig dag med många fantastiska drams och möten är till ända.

Mässans favoriter och höjdpunkter
Mycket hann jag prova men mycket hann jag tyvärr inte prova. Fokus för mig var även mitt sällskap och alla de vänner som jag träffade på plats. Så otroligt många fina möten med entusiaster under hela kvällen. Jag hann tyvärr inte prova någonting hos varken Symposion eller Pernod Ricard och knappt någonting hos Svenska Eldvatten heller. Det är väl nackdelen när mässan är så otroligt stor och man bara är på plats en dag, två dagar hade verkligen behövts.

Många fantastiska drams provades och några av kvällens bästa är i alla fall Clynelish CS och Lagga 25 hos Diageo. Jättekul att få prova den kommande Old Pulteney Allt om Whisky, ser verkligen fram emot att jämföra den med den som släpptes året innan. Laphroaig 25 och Bunna 33 är två andra fantastiskt fina whisky. Kommande Balvenie 25 och Mackmyra Ten Years är också någonting att se fram emot.

Hela upplevelsen av En Öl och Whiskymässa är mycket god, mycket bra att man delat på öl och whisky på området, det var betydligt mindre utrymme mellan montrarna på öl delen. Tyvärr långa köer till att köpa fler drinkkuponger men bra med flera och bra matställen. Det hade även behövts mer tid för att hinna prova mer, så nästa gång blir det nog två dagar.

Ser att nästa års mässa redan är inplanerad till 6-7 april 2018. Vi kanske ses där?

© Text och bilder tillhör Johan Blom.