Tänkte att jag skulle försöka sammanfatta intrycken från den mycket trevliga mässan i Falkenberg som pågick helgen 22-23/8 2014. Cirka 40 uställare var på plats i Falkhallen. Själv besökte jag mässan på lördagen. Här kommer nu en liten rapport som jag hoppas ni ska finna nöje i att läsa.


Glada och förväntansfulla mässbesökare.

Första bilden är en s.k mingelbild som jag tog när jag anlände till mässan. Killen till vänster är Anders Josefsson, en mycket sympatisk man från Falkenberg som jag lärt känna på Facebook tack vare vårt gemensamma intresse för livets vatten. Han hade med sig en riktigt spännande "gåva" till mig, nämligen ett prov på Mackmyra Privat Elegant Svensk Ek 3.5 år 57.4%. Den ska bli intressant att smaka på. Anders är med i Falkenbergs UisgeSällSkap - FUSS. På bilden nedan syns ordföranden i klubben - Olle Nordahl. I handen håller han en flaska med klubbens "egna" blandning bestående av Glengoyne, Aberlour, Glenmorangie, Talisker och Ardbeg. En mycket intressant och överraskande god whisky.


Olle Nordahl med klubbens egna whisky.

Andra montern jag besökte var Svenska Eldvatten´s. Här träffade jag bland annat de två grundarna Peter Sjögren och Tommy Andersen, två mycket goa göteborgare med glimten i ögat (och mycket bra whisky i sortimentet...). Jag provade bland annat deras kommande nyhet Ardmore 2000 som släpps på Systembolaget 1 september (nr. 85998, 995:-). Det är en single cask som de själva beskriver så här - " något så ovanligt som en rökig Speysidewhisky och vår buteljering är inget undantag. Kraftig rök som ger den en häftig tuffhet men med stor krämig smak av vanilj som visar upp den något mjukare sidan och de runda armbågarna. De knappt 14 åren i den gamla bourbonbaljan känns snarare som 20. Naturligtvis har vi buteljerat Ardmore 2000 i fatstyrka, 50,2% och fatet gav 180 flaskor." 


Peter Sjögren och Tommy Andersen i
samspråk med Whiskynörden.

Nästa monter jag besökte var Mackmyra´s.Här pratade jag en stund med deras trevliga representant Thomas Carlsson samt deras Area Sales Manager Väst Patrick Björsjö.Thomas berättade lite om deras nya Award Selection som de själva beskriver så här - "en samling av våra främsta buteljeringar i en låda. Sex stycken lovordade utgåvor av vår single malt. Tillsammans den mest kompletta bilden av svensk whisky. Utforska Mackmyra - själv och med vänner."

.Jag provade bland annat deras Midnattssol (nr. 11410, 598:-) och tyckte att den var riktigt trevlig. Återkommer med tasting notes.

Thomas Carlsson presenterade
Mackmyra på ett mycket bra sätt.

Efter denna trevliga pratstund begav jag mig bort till montern Box Single Malt Whisky och pratade lite med deras marknadschef Hasse Nilsson samt destillerichefen Roger Melander. Jag provade bland annat Box The Festival 2014, en whisky som var mycket bra samt Box Försmak Sherryfat. Tasting notes på dessa kommer så småningom.


Hasse Nilsson och Roger Melander.

Plötsligt mitt i vimlet dök det mycket sympatiska paret från vårt västra grannland Norge upp, nämligen Tone och Thomas Øhrbom. De driver den  populära bloggen Whisky Saga. De är precis hemkomna från en mycket givande resa i Japan och kände sig en aning jetlaggade.


Det mycket trevliga paret
Thomas & Tone Øhrbom.

Etter ett intressant samtal med mina norska vänner begav jag mig raskt vidare i vimlet i Falkhallen. Jag styrde kosan mot Symposion´s monter och där träffade jag en annan trevlig vän, nämligen Anki Ulvmåne, certifierad dryckesprovningsledare som driver Taste Events by Wolfmoon i Kristianstad och har 300-400 olika whisk(e)ys innanför västen per år. Här provade jag Hazelburn Rundlets & Kilderkins som tyvärr blev lite av en besvikelse. Värt att nämna är dock att Symposion vann priset Mässans Mogna Whisky 2014 med Springbank 1994 19 YO som släpps på Systembolaget den 5 september.


Anki Ulvmåne presenterar
Hazelburn Rundlets & Kilderkins

Nästa monter som fick besök av Whiskynörden var Clydesdale. Här provade jag Mortlach Sherry Cask 21 YO, en whisky som för många blev helgens höjdare i Falkenberg. Själv tycker jag att den var riktigt bra, men inte den bästa jag provade under kvällen. Jag återkommer med min favorit lite längre fram...

Jag var också och pratade lite med trevliga Hasse Persson på Whiskytaste Sweden. Han var mycket stolt eftersom de fått priset Mässans Unga Whisky 2014 för Paul John Peated 55.5% (nr. 85963, 948:-). Priset delades med Spirit of Hven´s Merak, (nr. 20274. 795:-).

Vid det här laget hade jag fått mig ett ansenligt antal whisky innanför västen och började fundera lite på hemgång (till hotellet alltså). Då dök det upp ett par bekanta ansikten till ute i vimlet på mässgolvet...
Det var Patrik Barkevall och Roland Johansson som var de två som startade upp bloggen Tastenote samt Fredrik Strömberg som driver bloggen Veckans Fredagswhisky, och hans kompanjon och bourbonexpert Martin "Tusse" Andreasson. Vi satte oss ner och snackade lite en stund. Det var riktigt kul att utbyta erfarenheter samt intryck från mässan, förstås.


Från vänster: Fredrik Strömberg (Veckans Fredagswhisky), Patrik Barkevall (TasteNote),
Martin "Tusse" Andreasson (Veckans Fredagswhisky) samt Roland Johansson (TasteNote).


Ett glatt gäng bloggare, Peter, Tommy och Janne Lago, Svenska Eldvatten samt
"festivalboss" Fredrik Almryd.

Då har det blivit dags att avslöja min favorit denna afton. Det blir det kommande släppet från Svenska Eldvatten - Ardmore 2000. En whisky som passade mig som handsken. Jag återkommer givetvis med tasting notes.

 

Mina fem favoriter från mässan i Falkenberg - klicka här för att se vilka det blev!