Falkenberg
Öl & Whiskymässa 2015

För tredje året i rad arrangerades Falkenberg Öl & Whiskymässa. Eventet ägde rum i Falkhallen som ligger i de centrala delarna av den vackra staden vid ån Ätran. Ätran är imponerande 243 km lång inklusive källflöden och är den näst största av de fyra hallandsåarna.

Innan mässan var jag hemma hos Anders Josefsson som jag har lärt känna på olika sociala medier tack vare vårt gemensamma intresse för whisky. Han bjöd på en del finfina whiskies och en och annan bourbon.


Anders Josefsson har stannat till
vid Svenska Eldvatten´s monter.

Vi började som sagt vår lilla rundvandring vid Svenska Eldvatten. Här provade jag deras kommande Eldvatten Speyside 1994 som släpps den 1 september. Den var lite sluten till en början, men öppnade upp sig finfint med några droppar vatten. Den ligger på 55.6% och tål naturligtvis en del vatten ( SB nr. 85259 ). I montern denna helg stod bland annat välkände whiskyprofilen Anki Ulvmåne som många säkert känner igen från till exempel Taste Events by Wolfmoon


Eldvatten Speyside 1994

Efter en liten pratstund med Anki, Janne Lago och ena halvan av Svenska Eldvatten, Peter Sjögren, så styrde vi kosan mot  Auld Rare Whisky´    s monter. Auld Rare Whisky är Sveriges första oberoende buteljerare (2008). Jag pratade en liten stund med trevlige grundaren Roger Svenningsson. Jag provade Bowmore Bourbon Barrel 22 YO 1989 på 51.7% (SB nr. 85027). Den var fantastiskt bra och vann pris som "Mässans Lyxiga Whisky 2015".


Roger Svenningsson med Bowmore 22 YO
som vann pris på mässan.

Efter detta drog vi oss bort mot Whiskytaste Sweden AB. Här pratade jag en stund med Jonas och Jonas samt provade en annan vinnare, "Mässans Mogna Whisky 11-18 YO" - Mortlach 18 YO på 54.3% från Hart Brothers. Den var riktigt god och bjöd på många lager. Jag provade också en av två kommande Paul John, Single Malt Cask No. 580 på 58%. Även här är det naturligtvis bra med lite vatten för att den ska "öppna upp sig" (SB nr. 85295). Den var mycket bra och det känns som att Paul John har lyckats igen.


Jonas, Jonas och jag.


Mortlach 18 YO, Hart Brothers.


Paul John Single Malt Cask No.580 till vänster.

På mässan träffade jag Patrik Barkevall, Bennie Nylén och Roland Johansson som många säkert känner igen från den utmärkta bloggen TasteNote. Jag träffade också Frida Birkehede som driver bloggen Änglarnas andel. Hon var en av vinnarna i Allt om Whisky's resestipendium 2015. Där fick hon och den andra vinnaren sitt livs chans att få en inblick bakom kulisserna på destilleriet Old Pulteney. Dessutom fick de välja ut ett whiskyfat som ska buteljeras endast för Sverige.

Jag sprang också på flitiga bloggaren Tone Øhrbom i vimlet bland alla besökarna denna afton.

Det blev en sväng också förbi The Scotch Malt Whisky Society. I montern denna lördag stod bland annat en annan välkänd bloggare, nämligen Fredrik Strömberg från Veckans FredagsWhisky


Fredrik Strömberg i SMWS´s monter.

Jag hade en mycket trevlig eftermiddag och kväll på mässan i Falkenberg och skulle vilja rikta ett tack till arrangörerna för ett otroligt bra och välplanerat event. Jag kommer tillbaka nästa år. Tills dess - slàinte mhath på er alla som gjorde denna mässa till en mycket minnesvärd upplevelse!

/Johan