Wexiö Maltwhiskysällskap
13 juni 2017
Säsongsavslutning

Säsongsavslutning med Wexiö Maltwhiskysällskap, och det innebar ett rejält T(ea)-party. Dock serverades det varken scones, mjölk eller socker. I stället var det T-kannor som de flesta av oss aldrig sett tidigare. Klubbens T-specialister Bosse och Stefan hade besökt ett antal obskyra salonger och hittat sällsynta saker med anslående åldrar att fylla i påsarna.

Åtta stycken drams skulle analyseras och intas denna afton, och samtliga av dem kom från destillerier som börjar med bokstaven T, därav temat. Nu kan man ju direkt tänka att Talisker är en given whisky, men just därför var det ingen whisky från det destilleriet. Det som i stället var uppdukat den här kvällen var åtta stycken ganska udda buteljeringar.

Som vanligt provades det blint och under tiden diskuterades det livligt om vad som kunde finnas i glasen. Kvaliteten var skiftande, och det fanns bra whisky och det fanns mindre bra whisky. Det som verkligen var slående denna afton var att åsikterna gick isär ovanligt mycket när det gällde vad som var bäst respektive sämst. Själv tyckte jag nog att det borde varit lite bättre kvalitet på drickat med tanke på snittåldern som faktiskt uppgick till drygt 24 år. Därmed inte sagt att det var dåligt, men tre-fyra stycken sorter höll inte måttet enligt mig, och det är lite för många tycker jag.

Det pratas ganska ofta både vitt och brett om det här med åldern på en whisky, och hur betydelsefullt det är. Jag är dock av den åsikten att en bra whisky är en bra whisky, sen bryr jag mig inte ett spår av vad det står på flaskan. Det är lätt att hamna i fallgropen att åldern är det viktigaste, precis samma sak är det med uppfattningen som många har att en malt alltid är bättre än en blended. Ofta har vi redan bestämt oss när vi tittar på en whiskyetikett. Står det single malt, en rejäl ålderssiffra och dessutom ett välkänt och välrenommerat destilleri så behöver vi inte prova. Den här kvällen får väl i alla fall anses vara ett strålande exempel på att åldern inte är avgörande.


Foto: Lasse Wideklint

Det som provades denna afton var följande:

Glas 1) Tamnavulin 23 YO 55.2%
Destillerad 1993 och buteljerad 2016. I doften metalltoner, krusbär, gröna vindruvor. I smaken ljusa bär, lite ljus choklad och en svag ton av rök. Kvällens näst sämsta, enligt mig.
6 röster

Glas 2) Tomatin Malts of Scotland Sherry Hogshead 26 YO 53.7%
Destillerad 1988 och buteljerad 2014. I doften mycket sherry samt mörk choklad och kaffe. Väldigt söt i smaken med inslag av mörk choklad, nötter och kaffe. Kvällens bästa tycker jag.
18 röster.

Glas 3) Teaninich 32 YO Cadenhead 47.5%
I doften Briogodis, russin och fikon. Smaken var riktigt trevlig med inslag av mörka bär.
25 röster.

Glas 4) Tobermory 21 YO Cadenhead 53.8%
Destillerad 1995 och buteljerad 2016. Gillade inte alls doften i den här. Surt gräs, läder och källare. Smaken var tack och lov lite bättre men inte bra.
7 röster.

Glas 5) Tomintoul 28 YO Cadenhead 48.9%
Frisk i doften med toner av sommarblomster, ananas och apelsin. Smaken bjöd på apelsin, nektarin och en svag ton av övermogen banan. Kvällens näst bästa tycker jag.
15 röster

Glas 6) Tamdhu Glenlivet 25 YO Cadenhead 53.3%
Destillerad 1989 och buteljerad 2015. Citrus och gröna äpplen i doften. Smaken frisk med toner av ljusa frukter.
32 röster och kvällens vinnare.


Kvällens vinnare.

Glas 7) Tullibardine 21 YO Cadenhead 46.9%
Mycket kryddig i doften. Smaken, som också var rejält kryddig gillade jag inte alls.
2 röster och kvällens förlorare.

Glas 8) Tormore 19 YO 46%
Destillerad 1996 och buteljerad 2015. Den här blev jag verkligen inte kompis med. Unken doft med inslag av blöta strumpor och övermogna mörka bär. Smaken gick lite i samma stil...
19 röster

Det som var mest överraskande under kvällen var whisky nummer åtta. Den var definitivt en "vattendelare" och visar på ett väldigt tydligt sätt hur olika vi ändå kan tycka om något.

Efter provningen berättade Bosse och Stefan på ett lättsamt och intressant sätt lite om de olika destillerierna.


Bosse och Stefan berättar om whiskyn.
Foto: Lasse Wideklint


Pelle på plats denna afton.


Liksom Uffe.


Maltkällaren var fullsatt.

En mycket trevlig afton i goda vänners lag. Jag vill också passa på att tacka klubben för ett utmärkt arbete under den här säsongen. Många bra provningar och nu ser jag fram emot sommar och sol, så ses vi igen framåt hösten.

/Johan