Wexiö Maltwhiskysällskap
Första provningen
26 augusti 2014

Tisdagen den 26 augusti var jag på min första provning med Wexiö Maltwhiskysällskap. Jag var inbjuden av ordförande Hasse Nillson.

Eftersom jag på grund av mitt jobb som yrkeschaufför med vansinnigt tidiga morgnar som grund inte dricker något i veckodagarna. så tog jag med mig proverna hem (kanonbra att den möjligheten finns). Nu tänte jag försöka mig på en liten "avhandling" av det som bjöds denna afton i slutet av augusti. Det var verkligen riktigt grymma grejer. Eller vad sägs om följande lina:

1) Banff-71, 37 YO 53.3%
2) Glen Grant-72, 39 YO 48%
3) The Macallan Estate Reserva, NAS, 45.7%
4) Balblair-90, 17 YO 62.4%
5) Tomintoul-67, 45 YO 41.8%
6) Invergordon-64, 48 YO 44.2%

1) Banff-71, 37 YO 53.3%

Doft: Mycket behaglig och inbjudande doft. Mycket banan och även en svag hint av vanilj. Hittar även clementin och lite kryddor också samtidigt som den känns söt.
24/25

Smak: Kryddig och ytterst välbalanserad. En häftig känsla av krutstänk dyker upp i skallen. Mycket god. En av de bästa jag provat på länge.
23/25

Eftersmak: Välbalanserad och väldigt mungod. Vatten förstärker fruktigheten och sötman kommer fram på ett väldigt bra sätt.
23/25

Helhetsintryck: En av de bästa jag smakat, faktiskt. Grymt bra balans och verkligen i min smak.
24/25

Betyget blir 94/100

2) Glen Grant-72, 39 YO 48%

Doft: Inte så mycket till en början. Efter ett litet tag i glaset dyker det upp läder och fikon samt en känsla av tobak(?).
21/25

Smak: Kardemumma och apelsin. Lite julkänsla? Mycket trevlig ton av fikon och dadlar dyker också upp. Vatten förändrar inte nämnvärt på innehållet.
23/25

Eftersmak: Ganska lång och kryddig med en hint av anis och mycket frukt - plommon, fikon och apelsin.
22/25

Helhetsintryck: Mycket trevlig med fin fruktighet och en ytterst bra finish.
23/25

Betyget blir 89/100 

3) The Macallan Estate Reserva, NAS, 45.7%

Doft: Sherry. Finns också apelsin och choklad. Tydliga ektoner.
21/25

Smak: Mycket kryddor här. Peppar, lite chili, muskot och så eksmaken igen. Finns fin mörk choklad i den också. Vatten gör ingen större skillnad.
21/25

Eftersmak: Ganska lång med en rejäl dos kryddor, framförallt peppar. En hel del ektoner på slutet.
21/25

Helhetsintryck: Rätt så trevlig. Kanske lite spretig dock. Lite för mycket ektoner.
21/25

Betyget blir 84/100 

4) Balblair-90, 17 YO 62.4%

Doft: Ojoj, nu snackar vi mycket procent! Kände detta innan jag hade en aning om att så är fallet. Får en känsla av kofta(?), dock inte på något dåligt vis. Sherry och svartpeppar.
21/25

Smak: Ganska fet och oljig med en rejäl dos peppar. Finns ett uns av rök också här. Behöver en hel del vatten för att komma till sin rätt. Stod och luftades ett litet tag, och det var också till dess fördel.
22/25

Eftersmak: Kryddig och lång.
21/25

Helhetsintryck: Inte så dum. Lite för spritig kanske. Svårt att få rätt "balans" på den.
21/25

Betyget blir 85/100 

5) Tomintoul-67, 45 YO 41.8%

Doft: Mycket säregen och speciell doft. Övermogen banan(?).
19/25

Smak: Inte så värst god, faktiskt. Lite knepig mix av övermogen frukt och något svårartad lite winegumsaktig ton som inte tilltalade mig alls.
18/25

Eftersmak: Inte märkvärdig alls. Ganska kort och rätt anonym.
18/25

Helhetsintryck: Nej, detta var ingen whisky som föll mig i smaken.
18/25

Betyget blir 73/100 

6) Invergordon-64, 48 YO 44.2%

Doft: Toffee, vanilj och farinsocker i en finfin balans. Känns söt och inbjudande.
22/25

Smak: Mycket vanilj och toffee på tungan, samt en bra kryddighet.
22/25

Eftersmak: Lång med mycket bra kryddor och riktigt behaglig sötma.
22/25

Helhetsintryck: Mycket god och väldigt välbalanserad.
23/25

Betyget blir 89/100

Dessa whiskies provades under perioden 29/8-13/9 2014