Wexiö Maltwhiskysällskap
9 maj 2017

Tisdagen den 9 maj hade Wexiö Maltwhiskysällskap celebert besök. Då var nämligen Martin Markvardsen, Senior Brand Ambassador på Highland Park, i staden och höll en finfin provning i maltkällaren på Linnégatan i Växjö. Martin var väldigt vältalig och underhållande och bjöd verkligen på sig själv och det blev en riktigt trevlig afton i goda vänners lag. Naturligtvis var det fullsatt i lokalen, och den fylldes ganska snart av skratt och stämningen var på topp hela kvällen.

Martin berättar bland annat lite om sig själv och hur han hamnade på just Highland Park. Vi får veta att han har jobbat på det anrika destilleriet i två omgångar, och han verkar trivas riktigt bra. Martin berättar roliga anekdoter som han varit med om (jag kommer inte att avslöja något här, ifall någon inte varit på en provning med honom). Han berättar att han reser mycket och håller i provningar, och de av er som går på olika mässor i Sverige och även utomlands vet att Martin är på många av dem.

Martin berättar historien om Magnus Eunson, som grundade Highland Park. Officiellt årtal är 1798, då Magnus första gången åkte fast för whiskytillverkning. Historien om Magnus Eunson är mycket fascinerande och jag rekommenderar er att kolla upp den.

Whiskyns namn har ofta diskuterats, och den refererar inte till Skottlands område som kallas Highlands, utan till att destilleriet grundades på ett område som kallas High Park, och det skiljer sig från ett lägre område i närheten (Low Park). Detta är de gamla benämningarna, som inte används så ofta i nutid. Highland Park är det nordligaste whiskydestilleriet i Skottland, och är beläget i Kirkwall, som är den största staden och huvudstaden på Orkneyöarna. Orkneyöarna är en ögrupp belägen norr om det skotska fastlandet, och har totalt cirka 21 000 invånare och är den befolkningsmässigt minsta kommunen i Skottland.

Martin berättar vidare att det i princip inte finns några träd på Orkneyöarna, och därför känns det väldigt kargt, och det förekommer också att det blåser ganska rejält.

Martin berättar dessutom om "The Inner Circle", som innebär att man kan gå med i en klubb där man får nyhetsbrev, info om kommande buteljeringar samt möjlighet att prova nyheter innan de släpps officiellt. Läs mer om detta här

Så, nu går vi över till själva provningen.

Följande whiskies ingick i kvällens lineup:

1) 12 YO 40% 
En av de första whisky jag provade och som med åren faktiskt har vuxit i mina ögon. En ganska mild och lättdrucken whisky med framförallt vanilj och honung i smaken. Lite karakteristisk HP-rök också i tonen. I kvällens startfält fick 12-åringen dock det tufft.
1 poäng


Highland Park får inom kort ny kostym.
12-åringen kommer att se ut så här.
Läs mer om detta
här

2) Dark Origins 46.8%
Den här gillade jag verkligen första gången jag provade den. Mörk choklad, fikon och päron i doften. Smaken bjuder på fikon och en del sherry samt mycket mörk choklad och en hel del röktoner på slutet. Kommer inom kort att utgå och ersättas av Valkyrie, som enligt Martin är en betydligt mer rökig whisky.
5 poäng

3) ICE Edition 17 YO 53.9%
Det här var tredje gången jag provar denna whiskyn. Första gången var jag inte alls imponerad, andra gången tyckte jag att den var helt okej. I kväll tyckte jag att den var rätt så bra, faktiskt. Det kan bero på tillfället, men så var det i alla fall. Fin ton med mandel, lite kokos och mycket vanilj.
29 poäng

4) FIRE Edition 15 YO 45.2%
Den här gillade jag inte första gången jag provade den, och det gör jag inte i kväll heller. Inte alls faktiskt. Vet inte riktigt vad det beror på, troligtvis den alltför vinösa tonen. Det här är en exklusiv utgåva från Highland Park som är lagrad i portvinskryddade ekfat. Doften är het och bjuder på röda bär och riktigt mörk choklad. Att det legat på ett portvinsfat är mycket tydligt. Smaken är söt och lite bitter med röda bär, choklad och med lite rök på slutet.
8 poäng

5) Saint Magnus 12 YO 2nd Edition 55%
En limiterad utgåva som destillerades 1998 och buteljerades 2010. Totalt 11 994 flaskor. Härlig doft med inslag av torkade frukter, kanel och honung. Smaken bjuder på fin sötma med lite rök och mycket frukt (exotisk). Kvällens solklara vinnare.
43 poäng


Kvällens vinnare.

6) Appreciation Society Cask #2115 59.1%
En single cask whisky som är exklusivt framtagen för Facebook-gruppen som heter Highland Park Appreciation Society. Just nu har gruppen drygt 2 700 medlemmar, och växer fort. Den här whiskyn tyckte jag var kvällens näst bästa. Fin kryddig doft med lite svag rökton och mycket god i smaken med mörk choklad och rejält med kryddor. Den vann en hel del på att vattnas lite. Den blev betydligt mer balanserad och "lugnade" ner sig en aning.
17 poäng


Två stycken populära single casks.

7) Calle Cask No. 1
En whisky speciellt framtagen för
Calle i Burg. Det har varit lite prat om den här, men Martin förklarar att HP har ett mycket gott samarbete med dem, och de såg inga problem med detta. Whiskyn är riktigt trevlig och blev kvällens näst bästa i omröstningen. Jag tog med en skvätt hem och ska prova den igen vid något tillfälle.
33 poäng

En fantastiskt bra genomförd provning av Martin, och alla i lokalen trivdes alldeles ypperligt denna kyliga majkväll (fast i lokalen var det riktigt varmt bitvis...). Har ni möjlighet att gå på någon provning med Martin så tycker jag verkligen att ni ska göra det.


Martin Markvardsen är mycket vältalig.


Grabbarna med koll.


Melker doftar och funderar.