Releaseprovning 22 januari 2017
Artesenal & Bierhuis
med Johan Blom
Det är inte varje dag jag får möjligheten att prova ett helt för mig nytt whiskydestilleri, så naturligtvis blev jag jätteglad att få en inbjudan till releaseprovningen av Goldlys Whisky på Belgobaren Bierhuis. Inbjudan kom från Sebastian Enrique Jofré Armijo samt whiskyprofilen och bloggaren Martin Ahlquist som även leder oss genom provningen. Sebastian har ett flerårigt förflutet i Uppsalas krogvärld och är också delägare i Uppsala Beer & Whisky och är numera dessutom inblandad i nyöppnade Bierhuis samt importör av diverse drycker.
Goldlys är en Belgisk Grainwhisky som ägs och drivs av familjen Filliers. En familj som även producerar bland annat Jenever, Gin och Vodka. Tillverkningen sker strax utanför Belgiska Gent, och har sina anor från 1880 då de första dokumenten som styrker tillverkning påträffats men man påbörjade antagligen tillverkningen långt innan.
Den första whiskyn från Goldlys, som fått sitt namn från den ibland av blommor gyllene floden Lys utanför destilleriet, destillerades 2007 och dessa batcher blev sedan 3 YO och 10 YO Bourbon Cask. Det som är lite unikt med just denna whisky är att den första destilleringen görs i en kolonnpanna och den andra i en pot still.
Tyvärr avled destilleriets Master Destiller och delägare Jan Filliers tragiskt i en trafikolycka 2008 och man tog då in Pedro Saez Del Burgo som ny Master Destiller.
Hela provningen ikväll sker blint, vi vet i och för sig vilka drams som ingår i provningen men inte i vilken ordning. Definitivt ett upplägg som höjer hela provningen och alla sinnena behöver vara på helspänn. Jag har dock valt att lägga upp ordningen på de whiskies som provades enligt den ordning som de presenterades i inbjudan. Så hur bra är egentligen denna whisky från Belgien? Låt oss ta reda på det.
Goldlys Family Reserve Estate 3 YO 40%
Lagring: 1st fill Bourbon, single grain.
Färg: Blekgul.
Doft: Spritig och maltig, ung ek, citrus, marsipan.
Smak: Lite ek spritig, citrus och lite vanilj.
Avslut: Kort med lite ek samt lite citrus.
Goldlys 14 YO Burgundy Cask #2764 43%
Lagring: 1st fill Bourbon + 2 år Burgundy finish, single grain.
666:- på Master of Malt (Cask #2760).
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Kokt kål, maltig, blöt halm, bubbelgumsötma och marsipan.
Smak: Ekig, citrus, gräs och örtig.
Avslut: Medel och ekig. Halm.
Goldlys 14 YO Manzanilla Cask #2659 43%
Lagring: 1st fill Bourbon + 2 år Manzanilla finish.
666:- på Master of Malt (Cask #2629).
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Lite Ek, torkad frukt, gräddkola, citrus, lite sultanrussin och marsipan.
Smak: Lite ek, röda druvor, russin och lite citrus.
Avslut: Kort-medel och lite ek.
Goldlys 12 YO Oloroso Cask #2633 43%
Lagring: 1st fill Bourbon + 1 år Oloroso finish.
599:- på Master of Malt (Cask #2632).
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Lite ek, marsipan, fruktsyrup och marmelad.
Smak: Lite Ek, fruktcocktail, marmelad och russin.
Avslut: Medel och ekig
Goldlys 14 YO Pedro Ximenes Cask #2651 43%
Lagring: 1st fill Bourbon + 1 år PX finish
Färg: Mörkt gyllengul.
Doft: Lite ek, torrt papper, marsipan och russin.
Smak: Lite Ek, russin, röda druvor, sirap och lite citrus.
Avslut: Kort och lite ek.
Goldlys 14 YO Amontillado Cask #2655 43%
Lagring: 1st fill Bourbon + 1 år Amontillado finish.
599:- på Master of Malt
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Lite Ek, rödek?, rödvinstoner och blöt kartong.
Smak: Ekig, lite citrus, torkad frukt och gröna druvor.
Avslut: Medel och ekig.
Vatten eller inte?
Föredrar alla dessa med lite vatten för att öppna upp dom något.
Kvällens favoriter
Det var väldigt kul att prova detta destilleri för första gången. Så ett STORT tack till Sebastian och Martin för möjligheten. Bäst doft hade definitivt 14 YO Manzanilla Cask och den har även en fin smak men smakmässigt vann till slut 12 YO Oloroso Cask. 12 YO Amontillado Cask kommer på en tredjeplats. Tyvärr gillade jag inte alls Family Reserve som jag tror passar bäst till att blandas i drinkar. Inte heller 14 YO Burgundy Cask var någon favorit, så de båda Single grain hamnade sist för mig, ett sammanträffande?
Kvällens bästa, doftmässigt.
Kvällens bästa, totalt sett.
En bonus var att vi fick prova en vällagrad Jenever, en riktigt positiv överraskning. Dessa drycker finns ännu inte på Systembolaget men ska vara på gång enligt Sebastian, så det ska bli riktigt spännande att se hur de klarar sig i konkurrensen, innan dess får ni försöka prova dom på Belgobaren Bierhuis i Uppsala.
© All text och samtliga bilder tillhör Johan Blom.