Jag tänkte att jag skulle ge mig på en sammanfattning av första halvåret 2017. Min tanke med detta var att kora de bästa whiskies jag provat under de första sex månadarna av året, de bästa provningarna jag varit på, samt de mest minnesvärda ögonblicken så här långt.

Tyvärr så har det också skett tragiska och tråkiga saker under den här perioden.

De tio bästa whiskies jag druckit hittills i år. (Utan inbördes ordning.)
1) The Glenlivet Signatory Vintage 32 YO Cask 9460
2) Old Pulteney 1988
3) Springbank 21 YO
4) Bunnahabhain 31 YO A.D. Rattray
5) Karuizawa 50 YO Bourbon Cask
6) Karuizawa 50 YO Sherry Cask
7) Karuizawa 50 YO Special Release
8) Ardbeg Kildalton (den gamla) på Ardbeg Embassy den 1 april.
9) Cambus 1991 Cooper's Choice Sherry Cask
10) Glenfarclas 1966 Fino Casks 47 YO


En av de bästa jag druckit hittills i år.

De fem bästa provningarna jag varit på hittills i år. (Med inbördes ordning.)
1) Japansk whiskyprovning på Stockholm Malt, Mat och Destillat den 1 april, naturligtvis. En makalös och oförglömlig upplevelse. Det blir otroligt svårslaget, om ens möjligt. Finns knappt ord att beskriva denna händelse med.
2) Alvesta Whiskysällskap 21 april. Dennis Steckel guidade oss på ett strålande sätt och bjöd på underbar indisk whisky. Jag pratar naturligtvis om Amrut. En kanonkväll, verkligen.
3) Alvesta Whiskysällskap 20 januari. En fantastiskt bra provning. Glenfarclas var temat och att få prova 1966 Fino Casks 47 YO var verkligen något utöver det vanliga.
4) Wexiö Maltwhiskysällskap 31 januari. Temat var Bunnahabhain, och den sammanlagda åldern på drycken denna kväll uppgick till inte mindre än 221 år!
5) Alvesta Whiskysällskap 18 maj. Robin Blackadder var på besök och det blev en mycket minnesvärd kväll. Robin är vältalig och mycket underhållande.


Historisk japansk whiskyprovning.

De tre mest minnesvärda intervjuerna hittills i år. (Med inbördes ordning.)
1) Andrew Brown, Bunnahabahin. En av de bästa intervjuerna jag gjort om jag får säga det själv.
2) Dennis Steckel, Sveriges meste Amrutfantast och en grymt trevlig snubbe.
3) Robin Blackadder. En fantastiskt sympatisk och rolig man.


Andrew Brown, Bunnahabhain.

Största överraskingen i år så här långt.
Highland Queen definitivt. En mycket bra blended whisky som återlanserades på Systembolaget den 1 juni efter cirka 20 års bortavaro. Absolut den mest prisvärda whiskyn på SB just nu.


En finfin blended.

Mest tragiska nyheten.
Whiskylegendaren Dr. Jim Swan avlider plötsligt i hemmet i Edinburgh den 14 februari. Jim har arbetat åt många företag inom whiskybranschen, bland annat The Edrington Group och Penderyn. Dessutom var han involverad i återskapandet av Annandale, ett destilleri som grundades 1830 och stängdes 1921. Bland de senare uppdragen Jim hade kan nämnas som konsult åt Wemyss. Dr. Jim blev Swan 76 år.

En annan tråkig nyhet som når whiskyvärlden i mitten av juni är att det planerade destilleriet Gartbreck på Islay inte blir av. Orsaken till detta är en tvist mellan Jean Donnay och oberoende buteljeraren Hunter Laing. Läs mer om det här


gick tyvärr i stöpet. Mycket tråkigt.

Största besvikelsen hittills i år.
Det är alltid tråkigt när något inte lever upp till förväntningarna, och det gjorde Highland Park FIRE dessvärre inte. Den var enormt hypad och omskriven redan innan den släpptes så givetvis byggdes det upp en hel del förhoppningar. Jag har provat den tre gånger fram till dags datum, och tyvärr så står mitt omdöme fast om den.


Höll inte måttet. Inte enligt mig i alla fall.