Highland Park FIRE Edition
Releaseevent 13 februari 2017

Det är knappt ett år sedan jag blev inbjuden till releasen av Highland Park ICE Edition. Då var vi i Edrington's lokaler, denna gång är vi inbjudna till Niklas Ekstedts stjärnkrog Ekstedt i Stockholm, bara ett stenkast från Stureplan. Niklas, som växte upp i Järpen i Jämtland, fick en restaurang av sin far som 21-åring, fokuserade på trendig molekylär gastronomi för att sedan bli "Mat-Niklas" och TV-kock med hela svenska folket. Nu driver han sedan 2011 Ekstedt, som blev belönad med en stjärna i Guide Michelin 2013 och all mat tillagas över öppen eld. En mer passande plats för detta event kan knappast fås.

Nu som sist är det många whiskyprofiler på plats, Emma Andersson (Allt om Whisky), Håkan "Peat" Dalhlberg (Vi som älskar Whisky), Daniel "Spejaren" Speijer (WhiskyABC), Per Avermark (Whiskyplace.se) och Martin Ahlquist (MartinsMalts). Men även profiler inom mat och övrig dryck är på plats, bland annat Ludvig Brydolf som är känd från Sveriges Mästerkock samt en hel del mat och vinbloggare.

Det är naturligtvis Martin Markvardsen, Highland Park Senior Brand Ambassador, som håller i provningen även denna gång. Martin berättar historien bakom både ICE Edition och FIRE Edition, som ska representera dom två världarna, Nifelheim - Isriket och Muspelheim -Eldriket från den nordiska mytologin. Gnistorna från Muspelheim ska enligt mytologin ha skapat sol, måne och stjärnorna. Det är alltid lika intressant att höra på Martins historier om destilleriet, Orkney och nordisk mytologi.


Martin Markvardsen håller givetvis i provningen.

Det som blev extra intressant med just denna provning är att det visar sig vara både en provning och en middag med food-pairing mellan Highland Park Whisky och maten som är en fyrarätters middag, riktigt spännande och lite nytt i alla fall för mig, har inte provat en meny som är anpassad till just whisky på denna nivå. Om ni får chansen ska ni definitivt prova. Upptäcker att mina smaknoter skiljer sig något från sist, kan det bero på maten till?


Tjusig dukning.

Dom fyra whiskies som provades var 12 YO, Dark Origins, ICE Edition och FIRE Edition.

Highland Park 12 YO 40%
401:- på Systembolaget
Färg: Mörkt gyllengul.
Doft: Malt, honung, vanilj, gräddkola och lite blodapelsin.
Smak: Lite ek, lite rök, vanilj, citrus och gröna druvor.
Avslut: Kort-medel, lite ek och rökighet.

Highland Park Dark Origins 46.8%
551:- på Systembolaget
Denna är med i Highland Parks core rangesegment sedan 2014 men kommer tyvärr att försvinna bort under året. Den är lagrad på mer än dubbelt så många 1st fill sherry fat som 12-åringen och det märks på smaken. Den är inspirerad av HP:s grundare, smugglaren Magnus Eunson.
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Malt, torkad frukt/fruktkaka, vaniljfudge och bränt socker.
Smak: Lite ek, torkad frukt/fruktkaka även här, vanilj och honung.
Avslut: Medel, ekig, citrus och gröna druvor.

Highland Park ICE Edition 17 YO 53.9%
1 999:- på Systembolaget
30 000 flaskor släpptes globalt och totalt 2 099 av dessa kom till Sverige 12/5 2016.
1st fill bourbonfat som byggs om tillsammans med ny amerikansk ek.
Färg: Gyllengul.
Doft: Fruktkaka/marmelad, vaniljpanacotta, bränt socker och blodapelsin.
Smak: Lite ek, vanilj, citrus och gröna druvor.
Avslut, Medel, lite rök och ekig.

Highland Park FIRE Edition 15 YO 45.2%
1 999:- på Systembolaget (släpps 17 februari).
28 000 flaskor släpps globalt och totalt 2 000 av dessa kommer till Sverige.
Lagrad 15 år på portvinsfat.
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Askrök, blå druvor, fruktsyrup/mjuk fruktkaka, honung och röda bär.
Smak: Lite ek, askrök, mjuk fruktkaka, blå druvor och röda bär.
Avslut: Medel, ekig.


Kvällens "main attraction".
Hypen höll även denna gång.

Kvällens favoriter
Frågan denna gång är precis som sist, är den nya Highland Park FIRE Edition någonting att ha eller är den bara en hype? Och svaret blir detsamma som sist, smakmässigt definitivt JA, en fantastisk whisky, om man som jag älskar en bra portvinslagrad whisky. Dessutom gillar jag verkligen kombinationen av rök och sötman från portvinet, en helt annan sötma jämfört med t.ex. sherry. Om man ser till priset så är det upp till var och en att bedöma om man har nästan 2 000:- att lägga på en riktigt bra whisky. Mitt tips är att prova den först för att se vad man tycker om den lite speciella blandningen av rök och portvinssötma.

Ingen whisky ikväll är dålig men min topp tre är att FIRE Edition vinner före ICE och Dark Origins. Vid mitt bord kom vi fram till att 12-åringen faktiskt är riktigt trevlig och att det är synd att man så sällan tar fram denna instegswhisky.

Besök Highland Park på webben:
Officiell hemsida: https://www.highlandpark.co.uk/
Facebook: https://www.facebook.com/HighlandParkWhisky/?fref=ts

© All text och samtliga bilder tillhör Johan Blom.