Highland Park ICE Edition
Releaseevent 10 mars 2016

Denna gång blir det inget reportage från Single Malt Monday i Uppsala utan från Highland Park´s release av den nya buteljeringen ICE Edition. Provningen hölls hos Edrington Sweden i Stockholm och den leddes av Martin Markvardsen, Highland Park och Macallan Senior Brand Ambassador. Det första man ser när man kliver in i rummet är ett långbord för deltagarna men framför allt, ett stort isblock med en flaska Highland Park ICE infruset samt namn och logga inristat på framsidan, mycket tjusigt och effektfullt!!


Riktigt läckert...

Kul att se så många kända ansikten på plats för provningen, bland annat Emma Andersson från tidningen Allt Om Whisky, David Tjeder från Tjeders whisky, Samuel Karlsson från SamuelWhisky och Vi som älskar Punsch samt Tiina Berg från Whisky Lassies för att nämna några.


David Tjeder, Samuel Karlsson
och Emma Andersson.

Martin brinner för whisky, vikingar och nordisk mytologi så just Highland Park passar honom som handen i handsken. Under hela provningen återkommer han till att berätta historier om destilleriet, Orkney och vikingar på ett mycket underhållande sätt. Tänk om man hade haft honom som historielärare i skolan ;)


Martin Markvardsen och jag.

Nu över till det viktigaste för kvällen, vi provade 6 stycken olika Highland Park enligt nedan. Skulle ICE verkligen vara bra eller bara en hype?


Kvällens lineup.

Highland Park 12 YO 40%
409:- på Systembolaget
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Honung, vanilj och lite blodapelsin.
Smak: Ek, lite rök, vanilj och gröna druvor.
Avslut: Medel, lite ek och rökighet.

Highland Park Dark Origins 46,9%
549:- på Systembolaget
Denna är ny i Highland Parks core segment sedan 2014. Den är lagrad på mer än dubbelt så många 1st fill sherry fat som 12 YO och det märks på smaken. Den är inspirerad av HP's grundare, smugglaren Magnus Eunson.
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Torkad frukt/fruktkaka, vaniljfudge och bränt socker.
Smak: Torkad frukt/fruktkaka även här, liten ekighet och vanilj.
Avslut: Kort till medel, liten ekighet.

Highland Park 18 YO 42%
799:- på Systembolaget
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Frukt, lite blommig, vanilj och honung.
Smak: Lite ek, vanilj, fruktig, honung och mellanrökig i en väldigt bra balans.
Avslut: Medel, lite ek och torkad frukt. 

Highland Park Harald 43%
Travel retail.
Denna release i Warrior-serien har fått sitt namn från den Norske Kungen Harald som bland annat kallade sina trupper för berserker. Lagrad på både amerikanska och europeiska ekfat.
Färg: Gyllengul.
Doft: Blommig, lite ek, lite rök och viss sötma.
Smak: Lite ek, torkad frukt, röda druvor/skal.
Avslut: Kort, liten ekighet.

Highland Park Sigurd 43%
Travel retail.
Denna release i Warrior-serien har fått sitt namn från vikingen Sigurd som påstås ha dödat en drake med sitt svärd. Vars dotter också ska ha gift sig med Ragnar Lodbrok som kan ses i TV serien Vikings. Lagrad på europeiska ekfat.
Färg: Gyllengul.
Doft: Bärig, vanilj, ek och Limoncello.
Smak: Ek, skogsbär och vanilj.
Avslut: Medel, lite rök och ekig.

Highland Park ICE Edition 17 YO 53,9%
1 999:- på Systembolaget.
30 000 flaskor släpps globalt och totalt 2 099 stycken kommer till Sverige varav 1 400 stycken släpps 12/5 på Systembolaget.
1st fill bourbonfat som byggs om tillsammans med ny amerikansk ek.
Färg: Gyllengul.
Doft: Fruktkaka, panacotta och apelsin.
Smak: Ek, vanilj/Creme Brulee, fruktkaka och lite rök.
Avslut: Medellångt, lite rök och ekig.

Kvällens favoriter
Frågan för dagen är såklart, är den nya Highland Park ICE Edition någonting att ha eller är den bara en hype?? Smakmässigt JA definitivt en fantastisk whisky, om man ser till priset så är det nog upp till var och en att bedöma om man har nästan 2 000:- att lägga på en riktigt bra whisky. Men i dessa tider när många lägger långt mer för en NAS känns det tryggt att Highland Park väljer att släppa en 17-åring om än i lyxkostym.

En fråga som kom upp efter provningen är om vi inte blev färgade av det fina arrangemanget och inramningen för provningen och visst var allt väldigt trevligt, men faktum kvarstår, ICE var bäst i kväll, tätt följt av 18 YO och Dark Origins enligt mig.


Kvällens bästa. Hypen höll.

© All text och samtliga bilder tillhör Johan Blom.