Highland Park Viking Line
Batch 2 Single Cask #3429
22 September 2017

Med: Johan Blom

Ingen har väl knappast undgått den hype som skapats kring Highland Park's senaste Single Cask-releaser, allt ifrån Sverige, Norge, Finland till Heathrow och t.o.m. Singapore samt så även Viking Line som släpptes i och med årets Cinderella Whisky Fair. Priserna har rusat då whiskysamlare över hela världen har jagat alla de olika releaserna som släppts. Hittills har 18 releaser släppts och ytterligare ett gäng är planerade, bland annat en Viking Line batch 3 som kommer att släppas på nästa års Cinderella Whisky Fair, cirka 550-600 flaskor. Så håller innehållet mot hypen? Ja, i alla fall många av de releaser som jag har haft nöjet att prova vilket i och för sig är långt ifrån alla. Mina favoriter hittills är de två svenska, #2121 och #6403 och då framförallt den sista efter några droppar vatten. Jag kan även erkänna att den första releasen av Viking Line inte riktigt tilltalade mina smaklökar, så det ska bli spännande att se hur den nya levererar. På plats i Cinderellas Whiskybar har vi Edrington's Brand Ambassador för Travel Retail, Dave Francis. Många av er har säkert stött på Dave under årens lopp på mässor och i olika Taxfreebutiker. Dave är inte bara oerhört kunnig utan också väldigt lättsam och påhittig i sitt sätt att presentera sina drycker och gör alltid det hela mycket mer intressant. Som i detta fall när han har ordnat både en liten "Guess the weight"-tävling i samband med provningen samt en skattjakt i Taxfree-shopen morgonen efter. Allt sådant som ger det lilla extra till upplevelsen. Well done Dave!!!


Dave Francis.

På provningsbordet i dag har vi två nya Highland Park-releaser, Voyage of the Raven och Viking Line Batch 2 Single Cask #3429, båda är Travel Retail och den senare finns enbart på Viking Line Cinderella.


Voyage of the Raven. 


Viking Line Batch 2 Single Cask #3429.

Highland Park Voyage of the Raven 41,3%
599:- i Travel Retail.
Lagring: US + EU ex sherry cask.
Färg: Mörkt gyllengul.
Doft: Lite ek, ungefär som blöt kartong, svag rök, lite päron, honung och caramel.
Smak: Lite ek, ungefär som nyek, svag rök, och lätt fruktighet och sötma som av gröna druvor.
Avslut: Kort och lite ek.
Vatten: Vinner något på att vattnas men riskerar att bli för snäll p.g.a. lite lägre ABV.

Highland Park Viking Line batch 2 Single Cask #3429 14 YO 2002-2017 54,7%
1299:- enbart Viking Line Cinderella. 258 flaskor.
Lagring: Refill hogshead.
Färg: Mörk bärnsten.
Doft: Lite ek, lite spritig, Muscavadosötma, lite sura druvor samt lite menthol.
Smak: Ek, honung, muscavado och sherrysyra och även sherrysötma.
Avslut: Medel, ekig med sherrytoner (syra och sötma).
Vatten: Definitivt mer harmonisk med några droppar vatten, bättre balans och den lilla spritighet som fanns försvinner.

Kvällens favoriter
Då det enbart var två deltagare i denna provning, att de var så pass olika, samt att prisskillnaden är så stor, är det svårt att riktigt jämföra dem men om jag får välja så är ju Viking Line batch 2 Single Cask #3429 vinnare. Voyage of the Raven är absolut ingen förlorare, vore kul att jämföra med andra whisky i det segmentet. Så hur bra är Single Cask i jämförelse med andra Single Cask? Ur minnet så är den definitivt bättre än den förra batchen Viking Line, och helt i klass med mina tidigare favoriter #2121 och #6403, men får be om att återkomma när jag jämfört med dessa. Några flaskor av batch 2 finns kvar i skrivande stund så ni får skynda er på om ni vill ha en. Värt att nämna är också de goda whiskydrinkar som komponerats på Highland Park dagen till ära. Det verkar vara en trend just nu att skapa olika drinkar med whisky som en komponent. Jag provade Harald Sour och det var en höjdare.


Samuel Lindlöf, jag och Dave.

Nästa gång vi hörs och kanske ses blir på Stockholm Beer and Whisky. Kom gärna förbi och hälsa! Jag kommer att vara där fredag 6 och lördag 7 oktober.

© All text och bilder tillhör Johan Blom.