Intervju med Stanley Wong

Av: Johan Blom

Mässorna duggar tätt i vår och denna vecka är det dags för ännu en upplaga av En Öl & Whiskymässa i Göteborg. I mitt tycke en av de bästa mässorna i Sverige just nu. Tyvärr kommer jag själv inte att ha möjlighet att närvara i år men Whiskynörden himself, Johan Borgemo kommer att vara där.

Inför mässan har vi fått en pratstund med Stanley Wong, VD och ägare av Svenska Dryckesmässor som anordnar bland annt En Öl & Whiskymässa.

Trevlig läsning.

Kan du berätta lite om dig själv?
- Bor i Örebro med fru och två barn, 8 och 10 år. På fritiden har jag på äldre dar börjat löpträna och har hunnit med tre maraton. Kommer från början från restaurangbranschen och har drivit två restauranger i Örebro mellan 1994-2008. Startade första dryckesmässan 2008 i Örebro. Driver idag Svenska Dryckesmässor som arrangerar sju årligt återkommande dryckesmässor i Sverige. En av de största är bland annat En Öl & Whiskymässa i Göteborg som vi arrangerar tillsammans med Svenska Mässan.

Hur är du som ledare?
- Nyfiken, kommunikativ, gillar snabba beslut och gillar att mina kollegor är med och tycker till. Kan vara för impulsiv ibland.
 
Har du några förebilder?
- Jag har inga direkta personliga förebilder men jag uppskattar personer som "brinner" för sitt uppdrag och jobb. Är idag lyckligt lottad att ha medarbetare/kollegor som är just sådana personer.
 
Vilken är din roll på En Öl Och Whiskymässa?
- Jag har sedan två år tillbaka överlämnat projektledning/försäljning till mina kollegor. Min roll är mer att utveckla mässan. Hitta nya värdehöjande events i arrangemanget som skapar värden för både besökarna och våra utställare. Vi har som vision att sätta En Öl & Whiskymässa i Göteborg på den europeiska dryckeskartan. Det betyder att vi vill få flera utländska besökare att komma till oss men även utländska dryckesföretag.  
 
Vad har du för förväntningar på årets mässa?
- En hel del. Dels har vi många nya utställare som är framförallt whisky- och destillatutställare. Vi har lyckats få med ett antal svenska whiskydestillerier som aldrig har deltagit i Göteborg innan, som Gotland Whisky, Tjaerdalen Whisky, Uppsala Destilleri, Vivsta Destilleri med flera. Sedan ser jag fram emot världsrekordförsöket på lördagen med Bruichladdich. Det är en jätteapparat och många har verkligen mycket tid och jobb på att detta ska bli av.

 
Vad kan besökaren förvänta sig från årets mässa och vilka är nyheterna?
- En stor mässa med massor av olika drycker. Vi har ju växt sedan starten 2013 då vi hade 4 500 kvm till idag över 20 000 kvm. Vi har fler whiskyutställare än tidigare och framförallt ser vi en ökning i nya rom och ginutställare. Vi ser även ett utökad utbud av whiskydrinkar.

Här har du några konkreta tips!
- Läs på och stjärnmärk favoriterna. Kolla in mässkartan.
- Osäker på vad du ska prova? På fredagens eftermiddag presenteras vinnarna i mässans öl- och whiskytävling. Håll utkik efter diplomen i montrarna, så hittar du vinnarna.
- Boka separata provningar eller gå på speedtastings.
- Drick vatten emellanåt, det finns vattenstationer på ett flertal ställen på mässan.
- Ha sköna skor.

Det finns väldigt många dryckesmässor för tillfället, hur ser du på framtiden och konkurrensen?
- Det handlar om att ständigt utveckla mässkonceptet och våga ta ut svängarna. Några kommer att försvinna och jag tror att håller man kvalité och en helhet rakt igenom så kommer överleva framtiden.
 
Kan du nämna en favoritwhisky?
- Jag gillar mild whisky och min favorit är Auchentoshan.

Kan du berätta något whiskyminne?
- Den har jag inte upplevt ännu men tror att jag kommer att få göra det nästa lördag då världsrekordet i världens största whiskyprovning ska slås.

Vi tackar Stanley för pratstunden och hoppas på ännu en succé i Göteborg. Tack för denna gång och hoppas att ni får en trevlig vistelse på mässan om ni ska dit.

© All text och samtliga bilder tillhör Johan Blom.