Islayresan Del 1

Presentation

Det vanligaste sättet att ta sig till Islay är med färja tillhörande CalMac (Caledonian MacBrayne) från Kennacraig på Kintirehalvön. Dessa har ett par avgånger varje dag och lägger till vid antingen Port Askaig på Islays östkust eller Port Ellen vid öns sydöstra kust. Resan tar cirka två timmar.

Islay malt whisky produceras av åtta destillerier på ön. På södra kusten ligger från öster till väster Ardbeg, Lagavulin och Laphroaig. På östra kusten ligger Caol Ila och Bunnahabhain och på centrala och västra delen av ön finns slutligen Bowmore, Bruichladdich och Kilchoman. På gång är Gartbreck Distillery. Tidigare fanns, som överallt i Skottland, en mängd små destillerier. Bowmore är huvudstad och har cirka 3 300 invånare. 

De tre destillerierna på södra sidan av ön samt Bowmore, Caol Ila och Kilchoman tillverkar den smakrikaste whiskyn med stark ton av rök som gjort Islaywhisky berömd. (Ardbeg och Lagavulin är sannolikt de rökigaste av alla sorter). Bruichladdich och Bunnahabhain är lättare till smaken.

Förväntningarna på denna resa var höga och jag hade sett fram emot den under hela sommaren. Med på resan var människor från olika delar av landet med olika åldrar, bakgrund, jobb, familjesituation och detta skapade givetvis en härlig och spännande mix. Alla hade dock en gemensam nämnare - kärleken till livets vatten, whisky. Arrangör av resan var de två goa göteborgarna Peter Sjögren och Tommy Andersen, som sedan våren 2012 driver Svenska Eldvatten.

Samlingspunkten för avgång mot Islay var i centrala Glasgow måndagen den 7 september. Jag tror att alla var lite pirriga och spända inför vad som väntade oss de kommande fem dagarna. En del hade varit på liknande resor innan och hade naturligtvis en föraning om vad som komma skulle. Dock är alla resor naturligtvis unika och skapar egna minnen, upplevelser och intryck. Så även denna resa, skulle det med all tydlighet visa sig...


Hela gänget samlat vid bussen.

Vi begav oss mot Kennacraig där färjan till Islay skulle avgå 13.00. På vägen mot Islayfärjan gjorde vi ett stopp i Invereray på cirka en halvtimme.

Här gavs det lite tid för att strosa runt lite, ta en kopp kaffe och titta lite i den mycket trevliga och välfyllda whiskybutiken som fanns här. Gissa var de flesta av oss hamnade denna första dag på Islayresan...

Vi anlände Port Askaig cirka klockan 15.00.

Direkt vid ankomst till Port Askaig vek vi av mot Caol Ila Distillery där det var provning klockan 15.45.

Caol Ila Distillery

Caol Ila kull-ila, är ett whiskydestilleri i Port Askaig. Namnet betyder Islays sund. Destilleriet grundades 1846 av Hector Hendersson. Destilleriet har 6 (3+3) pannor och är det största på Islay. Det ligger väl dolt vid kusten mot Islay of Jura. Caol Ila tillverkar en klassisk rökig Islaywhisky. Ungefär 90 % av Caol Ila används i olika blended whisky, och 10 % buteljeras.

I provningen ingick följande sorter:
1) Caol Ila Moch 43%
2) Caol Ila Feis Ile 2014 55.5%
3) Caol Ila Feis Ile 2013 56.5%
4)  Caol Ila Stitchell Reserve 59.6%
5) Caol Ila Feis Ile 2015 57.3%

Efter provningen gavs det tid i shoppen för inhandling av flaskor och annat smått och gott.

På kvällen checkade vi in i Bowmore på våra boenden. Jag och några andra hamnade på The Old Bakery. Det var ett mycket bra boende med stora rum, stort kök och ett trevligt vardagsrum med skinnsoffor och fåtöljer.


Foto: Peter Hansson

Senare på kvällen åt vi en gemensam middag på Bowmore Hotel. Vi avslutade kvällen med några goda drams i whiskybaren som är den bästa på Islay.


Foto: Peter Hansson

Nästa del kommer inom kort. Då blir det Besök på Laphroaig Distillery, Ardbeg Distillery samt det berömda korset Kildalton Cross.

Väl mött till dess!

/Johan