Lansering
Seven Stars No. 5 Alioth
1 mars 2017

Spirit of Hven Backafallsbyn är en fyrstjärnig hotell och konferensanläggning som sedan 1998 drivs av Anja Engdahl-Molin och Henric Molin. Här finns gourmetrestaurang, pub, vinbar, spa, whiskybar och whiskydestilleri. Anläggningen är belägen i utkanten av Tuna by nära Norreborg på ön Ven i Öresund. Whiskybaren har alltid minst 500 sorters whisky i lager och har blivit utsedd av tidningen Vin & BarJournalen till Sveriges bästa öl och whiskybar.

Destilleriet är certifierat enligt Europeisk Ekologisk standard, KRAV, NOP samt därvid följande undercertifieringar. Allt innehåll i flaskorna från destilleriet är ekologiskt framställt.


Bilder inifrån destilleriet.
Oservera särskilt bild 3, att faten har
olika "musikaliska" benämningar. Lite kul.

Den första whiskyn från destilleriet lanserades i februari 2012 och hette Urania, efter astronomins musa. Totalt 4 444 flaskor släpptes.

Förutom whisky tillverkas även andra sorters starksprit, bland annat Hven Organic Gin, som lanserades den 7 juli 2008. Hven Organic Gin har vunnit flera internationella priser, bland annat guldmedalj i Monde Selection, världens äldsta sprittävling. Andra spritsorter som kan nämnas är Organic Summer Spirit och Organic Winter Spirit, två snapsar som verkligen kan rekommenderas.


Bild 1 - Första whiskyn, Urania.
Bild 2 - Prisbelönta Organic Gin.

Alla färdiga produkter tappas i den egna tappanläggningen på en halvliters flaska vars form påminner om en e-kolv. Den här mycket speciella flaskan är något av ett signum för destilleriet. 

Alldeles nyligen har destilleriet köpt in ny utrustning för att kunna öka kapaciteten och möta en större efterfrågan.

Jag har provat de flesta av de whiskies som släppts från Spirit of Hven de senaste 4-5 åren, och jag måste verkligen tillstå att de håller en mycket hög och jämn kvalitet.

Jag har flera gånger fått inbjudan till destilleriet, och nu var det då äntligen dags att få besöka det. Den här gången handlar det om en lansering av en kommande whisky, Seven Stars No. 5 Alioth, som släpps på Systembolaget den 3 mars.

Det blev tåg till Landskrona tillsammans med Mark Johansson och Lasse Wideklint, som åkte som representanter för Wexiö Maltwhiskysällskap. Där mötte vi upp med flera bekanta ansikten, bland annat Thomas Johansson (Thomas whiskyblogg), Per Avermark (Whiskyplace.se), Frida Birkehede (Änglarnas andel), Jonas Gyllenpanzar Stjerna (Allt om Whisky's stipendiat 2017) med flera. En liten båttur senare var vi så framme på Ven, förväntansfulla och laddade på vad som väntade oss. Båtturen tog cirka trettio minuter och sedan blev det en liten bussresa fram till destilleriet.

Först var det en liten kort stunds mingel innan presentationen skulle börja.

Anja Engdahl-Molin inledde på ett lättsamt och underhållande sätt presentationen. Anja och Henric berättade sedan bland annat varför man gett whiskyn de namn man gjort i den här serien, vilka stjärnorna är i stjärnbilden Stora björnen samt en del om hur man ser på framtiden. De berättade också att man inom kort kommer att lansera sin whisky på den amerikanska marknaden. Därefter blev det genomgång om kommande Alioth. Här fick vi bland annat veta vilka malter som använts i processen och vilka olika fat den legat på, samt Henric's egna noter och funderingar kring doft och smak.


Anja och Henric till höger i bild.

När presentationen var klar så var det mingel och det bjöds på tilltugg samt möjlighet att prova en hel del av Hvens utbud, bland annat Tycho's Star, Organic Gin, Organic Summer Spirit och Organic Aquavit.


Det bjöds på finfint tilltugg.


Bild 1- Baren är mycket imponerande.
Bild 2 - Mark har "hittat" två fina drams.
Bild 3- Thomas och Per trivdes denna dag.
Bild 4 - Liksom Frida och Jonas.

En mycket givande dag som gick alldeles för fort, dock. Kul att träffa så många trevliga människor och naturligtvis var det också intressant att få se destilleriet. Får bli ett återbesök snart, och då stannar jag definitivt lite längre!

Tack till Camilla Ericsson för inbjudan, och tack också till Anja och Henric samt till all personal på destilleriet som var mycket proffsiga och gjorde denna dag till en väldigt minnesvärd upplevelse.


Alltid lika roligt att träffa Camilla.

Whiskyn då? Hur var egentligen Seven Stars No. 5 Alioth? För att få veta det så klicka på bilden här nedan.