Första mässan anordnades 2004, och har sedan dess återkommit varje år. Högsta ansvarig för eventet är Kenneth Lindblad, whiskyvirtous som 1992 startade sveriges äldsta whiskyklubb - Beathas Vänner

Under mässdagarna hölls många intressanta och spännande seminarier med olika teman. Bland dessa kan nämnas Smögen Whisky, Skottland vs Indien, Drams & Dreams, World Wide Brands och många fler.

Detta var första gången jag besökte mässan i Linköping, så det kändes onekligen mycket spännande. Jag begav mig från Växjö mot Linköping på förmiddagen lördagen den 30 januari.

Det var fantastiskt bra lokaler med en akustik som var helt annorlunda mot de mässor jag tidigare har besökt. Inte alls så slamrigt, bullrigt och bitvis jobbigt som det gärna blir i sådana här sammanhang. Verkligen riktigt behagligt och skönt för huvudet.

Det första gänget jag stötte på var Jonas, Markus, Pelle och Micke. De var laddade och såg fram emot en trevlig eftermiddag i Linköpings Konsert & Kongresshus.


Från vänster ser vi Jonas,
Markus, Pelle och Micke.

Jag begav mig vidare ut på mässgolvet och stötte på de goa gubbarna i Svenska Eldvatten, Peter Sjögren och Tommy Andersen. Det blev ett kärt återseende och det kändes lite vemodigt men naturligtvis riktigt skoj. Vi hade en makalös vecka ihop i höstas på Islay (läs mer om den resan här). I deras monter stod en annan bekanting från Islayresan, nämligen Christian Nyberg. Riktigt kul att också träffa Christian igen. I montern som Svenska Eldvatten huserade i återfanns bland annat också några andra goa gubbar, nämligen Tommy Calner och Janne Lago.


Tre goa gubbar...


Christian Nyberg i Svenska Eldvatten´s monter
presenterar en kommande buteljering.

Efter ett litet snack med Peter, Tommy och Christian begav jag mig till Edrington´s monter och där stod en annan bekant vän, nämligen den populära bloggaren Samuel Karlsson (SamuelWhisky).


Samuel Karlsson i Edrington´s monter.

I den här montern stod också whiskyprofilen Martin Markvardsen, Senior Brand Ambassador för Highland Park. Jag fick en liten pratstund med denna mycket trevliga man.


Martin Markvardsen, Highland Park.

Väldigt många människor kom fram och hälsade på mig och berättade att de följer mig på bloggen och på Facebook. Det värmde verkligen med alla uppmuntrande ord och det inspirerar givetvis till att fortsätta med bloggandet/skrivandet. Tack till alla er som kom fram och hälsade, ingen nämnd ingen glömd.

En annan välkänd och kunnig person jag stötte på var Magnus Fagerström, Drams & Dreams, den yngsta grenen i Clydesdale´s portfölj. Här ingår just nu whisky och rom från The Whisky Warehouse samt whisky från Maltbarn och The Whisky Agency.


Magnus är duktig på att leta
upp trevliga varumärken.

En annan av "grenarna" i Clydesdale är World Wide Brands. Stefan Jansson heter killen som är ansvarig för denna grenen i familjeträdet. Han har hand om en del sköna varumärken från whiskyvärlden. Ett av dessa är Wemyss Malts. Wemyss är en familj som huserar nordost om Edinburgh och som på senare år buteljerat en hel del riktigt bra whisky och fått stora framgångar.


Stefan Jansson, World Wide Brands.

Vidare i vimlet på mässan i Linköping stötte jag på Sven Jonas Hubbe Pettersson, känd bland annat från Whiskyhulken´s Vänner på Facebook. Han har också gästbloggat på min blogg. En annan whiskyprofil jag stötte på var Fredrik Strömberg. som många säkert känner igen från den populära bloggen Veckans Fredagswhisky. Han stod i The Scotch Malt Whisky Society´s (SMWS) monter denna helg.

Smögen Whisky representerades när jag var förbi deras monter av en annan duktig bloggare och vän, Mattias Johannesson (Sirholmen Spirits). Mattias är ju som bekant en av mina omtyckta medarbetare på bloggen. I Smögens monter träffade jag dessutom ännu en gammal bekant, Christer Malmering.

Mackmyra har alltid något på gång i whiskyväg, så även under denna mässan. Den 19 februari släpps deras nästa buteljering, Moment Fenix. En mycket trevlig whisky som jag tycker är det bästa på länge från destilleriet i Gävle.


Linus och Patrick på Mackmyra presenterar
nästa buteljering, Moment Fenix.

Jag sprang också på sympatiska David Francis, BevNordic. Vi hade en trevlig pratstund om Whisky Aroma KIts. Det är prover i en låda som täcker hela spektrumet av aromer som normalt återfinns i skotsk whisky.


David Francis, BevNordic.

Jag provade en hel del bra whisky under denna dag. Förutom tidigare nämnda Mackmyra bland annat Hart Brothers Bruichladdich 23 YO, The Golden Cask Bowmore 15 YO, Laphroaig 25 YO, Bowmore 25 YO och Wemyss Malts Leather-bound Ledger Glen Scotia.

De fyra whisky som stack ut mest denna dag var följande:
Auld Rare Benriach 19 YO
Smögen Single Cask 3/2010
Sansibar Speyside Malt 38 YO
Kingsbury Caol Ila 19 YO


En liten paus måste man ju få ta, eller hur?

På det stora hela en mycket trevlig och välorganiserad mässa. En av de bättre jag varit på, måste jag säga. Mycket tack vare den fina akustiken i lokalen. Väl mött till nästa år!

/Johan