Provning med Mattias Skoog, Edrington
samt
Raul Nuñez, "Årets Bartender".
Plats: "Årets Bar" 7 flaskor.
Datum: 29 november 2018.

Av: Johan Blom

Whiskyåret börjar närma sig sitt slut och detta var den sista whiskyprovningen som jag hann med innan julstöket körde igång. Mattias Skoog och Edrington var på besök inte bara till Uppsala utan även till nyutnämnda "Årets Bar" 7 Flaskor och "Årets Bartender" Raul Nuñez.


"Årets Bartender" Raul Nuñez
och Mattias Skoog, Edrington.

Raul och 7 Flaskor fick utmärkelserna på årets Guldbrickangala i Uppsala tidigare i år. Så det är kul av flera anledningar att komma på besök ikväll. Passande är också att det är just Mattias Skoog som representerar Edrington och Macallan ikväll. Mattias som har många års erfarenhet som bartender innan han blev Brand Ambassador. Mattias börjar därför kvällen med att bjuda på en drink gjord på Macallan 12 Double Cask, en version på Manhattan som är riktigt god.

Mattias berättar under hela provningen om destilleriet, drycken och små anekdoter och bjuder även in provningsdeltagarna i diskussionerna på ett bra sätt. Vi får höra om historien bakom Macallan och får dessutom en uppdatering om destilleriet efter ombyggnaden. Jag har inte hunnit se det ännu men det är definitivt med på min Bucket-list. Lokalen är dessutom perfekt för små och intima provningar så hit går jag gärna igen om tillfälle ges.

Sist jag var på en Macallaprovning var på Vikingline Cinderella och releasen av deras nya Taxfree-range, Quest Series. Då tyckte jag att alla i rangen var för ekiga för min smak, vi får se vad jag tycker efter denna provning. Jag har i och för sig provat alla av dessa tidigare men aldrig mot varandra så det ska bli riktigt kul att sätta de i detta sammanhang.

Dram #1 Macallan 12 Double Cask 40%
469:- på Systembolaget
Lagring: 1st fill och refill sherryfat. En blandning mellan Amerikanska och Europeiska fat med en liten övervikt mot Amerikanska fat.
Färg: LJus bärnsten.
Doft: Maltig, "marknadsmarmelad", röda druvor, lite ek, mörk choklad, vanilj och karamell.
Smak: Lite ek, mörka druvor, röda bär, blodapelsin och mörk choklad.
Avslut: Ekig och toner av druvskal
Den här behöver luftas för att eken ska lugna ned sig något.

Dram #2 Macallan 18 Sherry Oak Cask (2016) 43%
2 299:- på Systembolaget
Lagring: 1st fill och refill sherryfat. Även här en blandning mellan Amerikanska och Europeiska fat men andelen här är nästan uteslutande Europeiska.
Färg: Mörk bärnsten.
Doft: Maltig, "marknadsmarmelad", "saftsötma", lite ek som torrt papper, lite gammal källare, svagt svavlig och lite karamell.
Smak: Ekig, bärig, "ljusa" sherrytoner, kryddig och toner av dadlar.
Avslut: Ekig och pepprig.
Balanserar på gränsen till att vara för ekig för min smak.

Dram #3 Macallan Rare Cask batch 1 43%
2 399:- på Systembolaget
Lagring: En salig blandning av Sherry Butts/Puncheons/Hogsheads, 1st & 2nd fill samt amerikanska och europeiska fat.
Färg: Bärnsten.
Doft: Maltig, bärig, "nyare" sherry, "mörk" ek, mossa och karamell.
Smak: Ekig, lite spritig initialt, bärig, lite plommon samt kolasnören.
Avslut: Ekig och pepprig.
Trots ekigheten blir övrig smak lite för snäll i jämförelse mot 18.

Dram #4 Macallan Reflexion 43%
8 999:- på Systembolaget
Lagring: Sherry hogsheads, totalt cirka 200 fat.
Färg: Mörk bärnsten.
Doft: Lite ek, "gamla fat", lite källare, torkad frukt samt bränt socker
Smak: Lite ek, bärig, "marknadsmarmelad", torkad frukt, lite kryddig och lite bränt socker.
Avslut: Ekig och lite pepprig.
Den här är riktigt bra och vi diskuterar om inte den gamla 18 Sherry Cask var mer lik denna.

Vatten eller inte?
Jag måste erkänna att jag inte provade att vattna någon av dessa p.g.a. den låga ABV:n. Men när jag diskuterade med mina medprovare runt bordet så tjänade ingen på att vattnas.

Reflektioner
Otroligt kul att få prova dessa mot varandra. Kanske är det jag som blir känsligare med åren men ekigheten hos alla Macallan jag provat på senare tid har varit på gränsen eller över vad jag tycker är angenämt, i detta fall alla förutom Reflexion som vi som sagt även tycker är som vi minns den gamla 18 Sherry Cask. Det vore därför verkligen kul att jämföra en gammal 18 mot den nyare.

En annan reflektion är även den densamma som på Taxfree-provningen, det vore otroligt intressant att få prova dessa med några % mer ABV, runt 46-48% kanske? Tror att de flesta skulle bli bättre.

Kvällens favoriter
Om man bortser från priset, som i tre av fallen är högt eller väldigt högt, så vinner Reflexion lätt före 18 och Rare Cask. Men det är otroligt svårt att säga att en whisky är 9 000:- god men god är den definitivt. 18 vinner mot Rare Cask på att ha en bättre balans mellan ek och övriga smaker där dessa är lite för tama i den senare. 12 Double Oak får tyvärr se sig ifrånsprungen men kostar dock under 25% av en 18 eller Rare Cask så det får väl ses som prisvärt i sammanhanget. Som bonus måste de två drinkarna nämnas, otroligt gott med whiskydrinkar. Kvällen avslutas med en Old Fashioned även den gjord på Macallan 12 Double Oak, recept nedan.

Manhattan Twist
4 cl Macallan 12 Double Cask
2 cl Martini Rubino
1 cl Fino Sherry
Någon droppe Angostura Bitter

Old Fashioned
5 cl Macallan 12 Double Cask
Honung
0,5 cl Angostura Bitter & Apelsin Bitter

Slutligen ett STORT TACK till Mattias Skoog och Raul Nuñez för en otroligt trevlig kväll med goda smaker i fokus. Detta var som sagt min sista whiskyaktivitet för året så jag vill passa på att tacka för året som gått och all feedback jag fått från er läsare, hoppas att ni fortsätter att följa min resa i whiskyns värld.

Nästa år startar med bland annat Cinderella Whisky Fair samt Uppsala Beer and Whisky Festival, vi kanske ses där??

Önskar er alla
Ett riktigt Gott Nytt År !!

© All text och samtliga bilder tillhör Johan Blom.