Provning med
Theleborgs whiskysällskap
16 november 2016

Jag fick för en liten tid sedan en inbjudan av min vän Benny, som är en av medlemmarna i relativt nystartade Theleborgs whiskysällskap (klubben bildades den 27 Mars 2014), till en Mackmyra-provning. Provningen hölls av den mycket sympatiske Patrick Björsjö, Brand Ambassador på Mackmyra, som jag träffat vid ett flertal tillfällen innan på mässor och liknande. Dock har jag aldrig gått på någon av Patricks provningar, så det var jag mycket nyfiken på, och detta kändes som ett utmärkt tillfälle.

En liten presentation av Mackmyra kan vara på sin plats, eftersom de trots allt är Sveriges äldsta destilleri.

Mackmyra grundades 1999, Under detta året blev också alla tillstånd klara och de första dropparna kunde destilleras. År 2001 fastslogs Mackmyras två recept, Elegant och Rök. Redan året efter blir det möjligt att köpa ett eget fat. År 2008 lanseras den första ordinarie buteljeringen "Den Första Utgåvan", och två år senare lanseras den whisky som många av er säkert känner till, Mackmyra Brukswhisky. 2013 lanserar Mackmyra sin första rökiga whisky, Svensk Rök.

De har vunnit många priser och utmärkelser, och har ett internationellt gott rykte. Bland annat blev Mackmyra 2015 utsedda till World Distiller of The Year av Wizards of Whisky.

Här kommer en liten rapport från kvällens provning som hölls på Sit & Go, en restaurang som är belägen i de centrala delarna av Växjö.

Patrick Björsjö har jobbat på Mackmyra i drygt tre år. Han håller ungefär 150 provningar/år, så det blir en hel del resor. Denna afton hade han som sagt tagit sig till Småland och Växjö, och han verkade trivas alldeles utmärkt. I glasen denna afton fanns whisky från mestadels små fat, och det var kvällens tema. Patrick berättade ganska ingående på ett mycket pedagogiskt sätt små fats påverkan på den färdiga whiskyn. Jag kommer inte att gå in i detalj på det nu, men jag rekommenderar den vetgirige att söka mer information om detta. Det är väldigt intressant och lärorikt. En hel del andra saker togs upp också, och många ställde frågor som Patrick på ett bra sätt gav svar på.

Första whiskyn vi provade var kommande Vinterdröm. Whiskyn är ett samarbete med Plantation Rum och har delvis finishlagrats på fat som tidigare lagrat deras Barbados- och Jamaican Rum.

Angela D'Orazio, Master Blender, Mackmyra, säger så här om detta samarbete:
- När jag och Alexandre, Plantations grundare och källarmästare, pratade första gången för 1,5 år sedan blev vi direkt jätteentusiastiska över det här möjliga samarbetet. Vinterdröm har slutlagrats på romfat i sex månader och vi ser mycket fram emot att få presentera resultaten.

Vinterdröm, som lanseras den 2 december på Systembolaget (artikelnummer 40040) är en i mitt tycke lättdrucken, fruktig whisky med toner av läder, fin tobak, mycket vanilj och en söt, ganska fet eftersmak. Jag hade nog önskat ännu mer rominfluenser, men det kommer kanske längre fram?

Detta var vad vi drack:

1) Vinterdröm. 46.1%.
2) Elegant recept orökigt. 30-liters 2nd fill ambassadörsfat som mättats med Plantation Rum i 4 månader. 55.5%. Inte klart, men riktigt skoj att prova. Enligt Patrick kanske halvvägs.
3) Elegant Svensk Ek orökigt recept. Förlagrat 2 år på 200-liters bourbonfat. Strax under 2 år på små fat. 48.8%.
4) Elegant Oloroso rökigt recept. Nytt fat mättat med olorosovin. 3 år och 8 månader. 52%.
5) Rökig Svensk Ek 54%. 3 år och 2 månader på fat. Inte dum alls. Tyckte den hade en riktigt fin rökighet.
6) En prototyp, kallade Patrick denna. 56%. Väldigt ung och långt ifrån färdig. Rommättat fat som kan bli något.

Kvällen var mycket trevlig och Patrick verkade trivas bra i den relativt lilla, men mysiga lokalen. Det gjorde vi andra också, och stämningen var hög med fina diskussioner samt som jag tidigare nämnt flera intressanta frågor och en hel del roliga anekdoter. Maten som serverades var väldigt bra, och servicen var på topp.

På det stora hela en mycket lyckad, välorganiserad och riktigt bra genomförd provning. Jag vill än en gång passa på att tacka Benny och Theleborgs whiskysällskap för inbjudan.

Två goa gubbar...