I Malmömässans moderna lokaler anordnades Malmö Öl- & Whiskyfestival helgen 13-14 mars 2015. Detta är en festival som vänder sig till livsnjutare. Det var många utställare på plats, det anordnades spännande provningar och intressanta föreläsningar. Många besökte mässan under de två dagarna och det var en mycket uppsluppen och bra stämning.


Ett gäng förväntansfulla besökare som just har anlänt till Öl & Whiskyfestivalen i Malmö.
Från vänster: Joachim Jönsson, Per Karlsson, Göran Tedblad och Mats Carlsson.

Jag började dagen med att på inrådan av min vän Ulf Thorman besöka Brygghus 19 och deras monter. Det är Blekinges första mikrobryggeri, etablerat 2012. Deras öl bryggs på Karlshamns goda vatten, malt, humle av världsklass och flera olika typer av öljäst. Här provade jag Passion IPA samt Festbock, en mörk lager. Båda var utmärkta.

Efter detta styrde jag stegen mot Laphroaig´s monter, och väl framme där så provade jag deras Vintage 1989, en 23-åring som var mycket trevlig och god.

Jag fortsatte dagen med att besöka montern med The Scotch Malt Whisky Society. The Scotch Malt Whisky Society (SMWS) är en global whiskyklubb där medlemmarna runt om i världen förenas i sitt intresse av att njuta enastående Single Cask Malt Whisky. I Sverige drivs SMWS av Bergslagens Destilleri med huvudkontor i Örebro. SMWS är alltså en whiskyklubb där medlemmarna erbjuds möjligheter att köpa Single Cask Malt Whisky. Varje buteljering kommer i en mycket begränsad upplaga på ca 50-650 flaskor, beroende på fatets storlek.

I denna montern jobbade denna helgen Fredrik Strömberg, som många säkert känner igen från den utmärkta bloggen Veckans Fredagswhisky


Trevliga Fredrik Strömberg

Jag provade en Ardmore 9 YO på stadiga 60.9% som var riktigt bra, och som växte enormt efter lite luftning samt lagom vattning (det där med lagom är inte helt enkelt...). Efter en intressant pratstund med Fredrik fortsatte jag mot Talisker´s monter. Framme vid deras monter så bjöd de på Port Ruighe, en något annorlunda Talisker som jag upplevde som lite sötare än vad Talisker brukar vara.

Efter detta stannade jag till en snabbis vid Mackmyra´s monter och provade Svensk Rök. Tyckte att den var lite tunn och inte så märkvärdig. Har provat flera Mackmyra som är mycket bättre.

Jag fortsatte min vandring bland alla välfyllda montrar och glada människor inne på mässgolvet. Jag stannade till en stund vid Clydesdale och pratade lite med trevliga Micke Nilsson. Provade också min första Blackadder, en Raw Cask Clynelish 22 YO på modiga 62.1%. Detta var en fantastiskt god whisky som verkligen knockade mig!


Wow, säger jag bara...

Efter denna knockout kändes det mycket passande att ta en bit mat...

Efter att jag intagit lite föda drog jag mig bort mot Whiskytaste Sweden och deras fantastiska Paul John (ja, de har mycket annat också, jag vet...).
Här provade jag två kommande nyheter - Paul John Single Cask på 59.7% samt Paul John Single Cask Peated på 59.2%. Det kommer tasting notes på dessa lite längre fram.


Goa gubbar (och en Whiskynörd...).

Jag stannade en bra stund och pratade med Hasse, Jonas och Jonas innan jag drog vidare mot Smögen Whisky och deras kommande buteljering "Sherry Project 1:2" som jag var mycket nyfiken på. Den motsvarade väl mina högt ställda förväntningar ("Sherry Project 1:1" var ju riktigt bra). Det kommer tasting notes på "Sherry Project 1:2" så småningom. Jag pratade också lite med Pär Caldenby som ansvarar för produktionen och den dagliga ledningen av bolaget.

En liten sammanfattning:
Bästa whiskyn på mässan: Blackadder Raw Cask Clynelish 22 YO, Clydesdale
Bästa svenska whiskyn: Smögen Sherry Project 1:2, Smögen Whisky
Dagens överraskning: Ardmore 9 YO, The Scotch Malt Whisky Society (SMWS)
Bästa kommande whisky: Paul John Single Cask, Whiskytaste Sweden


© All text och samtliga bilder tillhör Whiskynörden.