Björn Lindell är mannen bakom Malmö Öl & Whiskyfestival. Björn har tillsammans med bland annat Henrik Regnell öppnat upp Atmosfär i Malmö, senast kommer Björn från Operagrillen. Han är sommelier och har ett mycket fint CV av utbildningar och arbetsgivare runt om i Europa. 2005 skapade Björn den första festivalen, därefter något oregelbundet fram till 2010 då den gått en gång varje år. De första åren på Slagthuset, men från 2014 på Malmömässan i Hyllie. Besöksantalet har ökat i en stadig takt, 2013 = 5 500 besökare, 2014 = 7 800, 2015 = 9 000.

I år fanns det för första gången en mer exklusiv avdelning, konnässörshallen. Denna yta är fullt upplyst, med heltäckande matta och med fokus på högkvalitativa möten.
 
Återkommande i år var den mycket populära mikrobryggeribaren, för att möta det enorma intresset för hantverksbryggd öl runt om i landet. Ett billigt och enkelt deltagande, för de allra minsta. Desutom har Malmö Öl & Whiskyfestival också en mycket populär cigarrlounge. Detta är de ensamma om i Sverige.

Detta var tredje året på raken som jag besökte mässan i Malmö, och utan tvekan den mest välorganiserade hittills. I år var det för första gången uppdelat - en hall med ölutställare och en hall med whiskyuställare. Varvat mellan de olka montrarna fanns också som sig brukligt lite andra uställare såsom Pralinhuset, House of Oliver Twist, Spiegelau glas/BriscapoOst & Vänner med flera.

Förrväntansfulla besökare på malmömässan
Från vänster Åke, Kristoffer, Ingrid och Patrik.

Jag inledde mässan som jag oftast gör, med lite mingel och en runda runt bland alla montrar och insöp (!) atmosfären och stämningen. Träffade många som gav mig uppmuntrande ord om min blogg, och det är ju såklart jätteroligt. Bland annat träffade jag mycket trevliga Kent Gillstedt från Huskvarna som vann en auktion på bloggen förra året, där hela summan gick oavkortat till Cancerfonden.


Kent Gillstedt från Huskvarna.

En liten stund senare sprang jag på Kent Thorn, som driver den populära bloggen Whiskytower. Det blev en liten pratstund med denna mycket sympatiska man.

Jag var väldigt nyfiken på kommande släppet från Highland Park, ICE, så det fick bli den första vätskekontrollen den här dagen.


Highland Park ICE.

Den har en väldigt lyxig förpackning och den är riktigt bra. Det som framförallt slog mig var att den mådde väldigt bra av lite vatten som gjorde att den verkligen öppnade upp sig och bjöd på en kavalkad av frukter och en finfin sötma. Jag tycker dessutom att doften var något annorlunda mot vad man kanske är van vid med HP.

Sen har vi ju förstås den stora snackisen under mässhelgen i Malmö, nämligen att en flaska (av totalt 100) av världens äldsta whisky skulle öppnas och det har skrivits en hel del om detta på olika sociala medier och även i en del tidningar. Bakgrunden är följande: för ett år sedan köpte Malmöföretagaren Thomas Kuuttanen (Symposion) en flaska 75-årig Generations Mortlach för en kvarts miljon kronor i London, och nu skulle den alltså öppnas.

Ledde den här högtidsstunden gjorde ingen mindre än Stuart Urquhart från Gordon & MacPhail vars farfars far fyllde fatet 1939. I provningen ingick också föjande whiskies: Macallan 1945, Strathisla 1955, Linkwood 1954, Glen Grant 1955 och Highland Park 1973.

Jag var inbjuden till provningen, men tyckte att kostnaden på 4 000 kronor är galet mycket pengar. 1 cl av 75-åringen och 5*1 cl av annan riktigt gammal whisky är trots allt svårsmält (jag vet, lite dåligt ordval kanske...).


Världens äldsta whisky.

Många av mina kollegor var med på provningen, bland annat Patrik Barkevall (TasteNote), Thomas Øhrbom (Whisky Saga), David Tjeder (Tjeders whisky), Frida Birkehede (Änglarnas andel), Håkan Peat Dahlberg (Vi som älskar whisky) Fredrik Strömberg (Veckans FredagsWhisky) och Kent Thorn (Whiskytower). De var inte helt otippat lyriska och naturligtvis mycket glada över att ha fått möjligheten. Det är ju såklart ett "once in a lifetime"-ögonblick.

Bild 1 - Det var kul att träffa Olof Noreus, som jobbar på Pernod Ricard
Bild 2 - Christer Malmering och Pär Caldenby, Smögen Whisky, hade all anledning att vara glada, försäljningen gick nämligen som smort.
Bild 3 - Frida Birkehede, alltid med ett leende på läpparna, stod i Old Pulteney´s monter med den äran.
Bild 4 - Magnus Fagerström, kunnig och driftig whiskyprofil på Drams & Dreams

Bild 1 - Kul att äntligen få träffa Camilla Ericsson på Spirit of Hven. Vi har haft en hel del kontakt sen jag startade bloggen 2013.
Bild 2 - Patrik Axelsson på Scotch Malt Whisky Society håller upp Chita, en fantastisk 4-årig japansk single grain, som är en av alla de finfina whiskies som de har i sin portfölj.
Bild 3 - Goa gubbarna Peter och Tommy på Svenska Eldvatten är alltid på hugget och berättar roliga anekdoter.
Bild 4 - Ännu en go gubbe, Magnus Bäckström, stod i Svenska Eldvatten´s monter.

Nu ska jag försöka sammanfatta det hela och utse de bästa whiskies jag provade under mässan den här lördagen. Förutom tidigare nämnda Highland Park ICE var följande det bästa jag drack denna dag:

Bild 1 - Glenlivet 18 YO Single Cask. En mycket trevlig och välbalanserad whisky.
Bild 2 - Chita, en 4-årig single grain som var sagolikt bra. Fick ett tips, och det var tur det...
Bild 3 - Kommande buteljering från Smögen Whisky, French Quarter, på modiga 61.1%. Mycket bra.
Bild 4 - Tredje utgåvan av Wheskykörka från Svenska Eldvatten levde mer än väl upp till förväntningarna.
Bild 5 - Cadenhead Small Batch Cragganmore 22 YO. Mjuk som sammet och en av de allra bästa den här dagen.
Bild 6 - Kommande Box, The 2nd Step Collection 01. Box har inlett andra fasen på en resa som kan bli hur bra som helst.

Jag ser redan fram emot nästa års mässa och hoppas att jag får träffa lika många trevliga och pratsamma människor som i år. Väl mött igen 2017 i Hyllie.

/Johan