Malmö Öl & Whiskyfestival 2017
11 mars

Det här var fjärde året på raken som jag besökte mässan i Malmö. Den skånska staden visade upp sig från sin allra bästa sida denna helg med strålande väder, och en annalkande känsla av vår låg i luften.

I år var det liksom förra året uppdelat - en hall med ölutställare och en hall med whiskyuställare. Nytt för detta året var också att hustrun var med :-)

Jag inledde som jag brukar med lite mingel och en koll på vad de olika uställarna höll till. Det är alltid bra att rekognosera och kolla läget.


Ett glatt och förväntansfullt gäng på mässa.

Första stoppet denna lördag blev hos Mackmyra som nyligen släppte Sveriges första 12-åring. Det är ju trots allt en rätt så hyfsad ålder på en whisky. Moment 12 är lagrad på 1st fill bourbon-fat i Bodås gruva. Päron och toffé i doften och massor av vanilj i smaken, eftersmaken är lite kryddig och även här mycket vanilj i tonen. En lätttdrucken och ganska trevlig whisky, tycker jag, och den får med beröm godkänt.


Moment 12 från Mackmyra.

Nästa stopp blev Highland Park eftersom jag var väldigt nyfiken på den mycket omskrivna FIRE Edition. FIRE Edition har lagrats i portvinskryddade ekfat, vilket är en nyhet eftersom det är första gången Highland Park använder portvinsfat för sin whisky. Doften bjuder på bär, mörk choklad och kryddor. Smaken bjuder på kanel, honung och lite kaffetoner. Eftersmaken är fruktig, bärig och med en antydan till rök. Jag tycker att den var godkänd, men inte mer. Så lite besviken blev jag som ni kanske förstår.


Mycket omtalad, men tyvärr höll
den inte riktigt måttet.

Tredje anhalten denna dag blev undret från Ådalen, nämligen Box The High Coast Destillery som de numera kallar sig. Här provade jag tredje och sista delen i deras serie 2nd Step Collection. Släpps på Systembolaget den 6 april. 2nd Step Collection 03 är en rökig blandning från bourbonfat med toppnoter av ny amerikansk och ungersk ek. Den yngsta whiskyn i flaskan är 5.2 år och den äldsta 5.84 år. ABV ligger på 51.3%. Priset blir 747 kronor. Detta är en mycket bra whisky med en ytterst elegant rökighet. Påminner om en riktigt bra Islaywhisky, och det är sannerligen ett mycket bra betyg.


Sista delen i 2nd Step Collection.
Som en riktigt bra Islaywhisky.

Clydesdale blev nästa stopp, och här stod Amrutfantasten Dennis Steckel och presenterade whiskyn på ett fantastiskt bra sätt. Någon som har bättre koll på Amrut är svårt att hitta. Jag provade Peated Cask Strength och den var riktigt häftig. Fruktig i doften, och massor av rökighet efter några sekunder i munnen, men inte tillstymmelse till rök i doften. Trots sina modiga 62.8% så upplevdes den inte alls stark. Till och med hustrun tyckte den var "mild" om man nu kan säga så när det rör sig om en whisky med såpass hög ABV.


Bild 1 - Dennis har stenkoll på Amrut.
Bild 2 - En riktigt häftig Amrut.


Bild 1 - Hustrun i samtal med Jan Rothman,
Skånska Spritfabriken
Bild 2 - Magnus Bäckström och Tommy Andersen.
Tommy är ena halvan av
Svenska Eldvatten
Bild 3 - Jonas Gyllenpanzar Stjerna
representerade
Berntson Brands
Bild 4 - Festivalarrangör Glenn Pålsson
har fixat till ännu en bra mässa i Malmö.

Vid klockan 16.00 gick jag på en provning som hölls av Olof Noreus, Whisky Brand Ambassador på Pernod Ricard Sweden. De har bland annat The Glenlivet i sin portfölj. Provningen jag var på gick under namnet Glenlivet The Guardians. Det var en mycket trevlig och lärorik halvtimme och Olof var suverän och berättade om Glenlivet på ett lättsamt och intressant sätt. Whiskyn var också mycket bra och inleddes med 18-åringen som är en stabil och bra instegswhisky. Prislappen på denna är 669 kronor, och det är ett ruskigt bra pris för en 18-åring av denna klass. Nummer två var en Cask Strength som finns på Systembolaget (15 flaskor kvar just nu) - Coupar Angus 15 YO Single Cask på 57.9%. En av dagens bästa whiskies. Massor av frukt, nötter, rusin och lite banan. En sådan här vill jag ha! Nummer tre blev Clashnoir 18 YO Single Cask på 54.3%. Också en mycket bra whisky, dock inte riktigt i klass med den föregående. Sista whiskyn ut var en nyhet som släpptes på SB 1 mars - Nàdurra Peated på 61.5%. Precis som namnet antyder är detta en rökig whisky. Jag hade faktiskt genom Olofs försorg redan provat denna för ett tag sedan, och jag tycker att den är sådär. Tycker inte att Glenlivet ska göra såhär, de har så bra whisky i sitt sortiment och behöver inte göra rökig whisky. Låt andra göra det, är min bestämda åsikt. Det var dock riktigt spännande att höra vad de andra som satt med på provningen tyckte om den. Det var en blandning av olika intryck, kan man sammanfatta det med.

Jag minglade sedan vidare och träffade massor av trevliga människor - Whiskyprofilen Frida Birkehede, Peter Sjögren - Svenska Eldvatten, Ingvar Rönde, Evert Holmberg, Jonas Tonell, Pär Caldenby på Smögen Whisky, Christer Malmering som stod i montern på nyss nämnda Smögen, Roger Melander på Box, Thomas Kuuttanen på Symposion, Camilla Ericsson på Spirit of Hven och många fler. Och inte att förglömma alla ni som kom fram och hälsade och som gav mig uppmuntrande ord om mitt bloggande. Tack ska ni ha.

Avslutningsvis en bild på fyra av de allra bästa whiskies jag drack denna dag (förutom de jag redan nämnt i texten innan då). Jag vill också passa på att tacka arrangörerna med Glenn i spetsen för en fantastiskt bra genomförd mässa. Jag har sagt det förut, och det tål att upprepas - Malmö har en av de bästa mässorna i Sverige. Punkt.


Bild 1 - Kommande whisky från Smögen. Makalös.
Bild 2 - Magisk Old Pulteney. 27 YO
Swedish Exclusive Single Cask.
Bild 3 - En Glen Grant 20 YO som var grym.
Whiskytaste Sweden
Bild 4 - En fantastisk blended från Cadenhead.
Symposion har den i sin portfölj.