En ny mässa hade premiär i Stockholm den 31 mars. Tanken är att detta ska bli ett årligen återkommande event. Mikrobryggerier, importörer, producenter med flera samlades på Stockholmsmässan i Älvsjö för att ge besökarna en unik upplevelse. Ordet destillat innebär inte bara whisky utan även andra alkoholhaltiga drycker såsom bland annat vodka, snaps, gin och rom. Grundidén var att skapa ett event för alla livsnjutare som är intresserade av öl och destillat i kombination med god mat, därav detta tillägg i namnet på mässan. Att det handlar om dryck och mat i kombination är ett koncept som arrangören definitivt värnar om. På mässan fanns det ett rikt matutbud och många menyer med provning av dryck och mat tillsammans. Just detta är det som skiljer Malt, Mat & Destillat från övriga öl -och whiskymässor, där fokus mest ligger på just dessa två drycker.

I samband med denna mässan var jag inbjuden till en fantastisk japansk whiskyprovning arrangerad av Symposion. Provningsledare var Marlene Leon, managing director på La Maison du Whisky Collections i Paris. Det var begränsade platser till denna provningen. Förutom två 50-åriga Karuizawa så ingick också 8 andra fantastiska japanska whiskies i provningen, till ett totalt värde strax över 350 000 kronor på marknaden. Mer om denna historiska provning kommer lite längre fram i detta reportage. Först blir det en liten rapport från mässan.