Nordmarkens Destilleri

Nordmarkens Destilleri AB är ett relativt nystartat svenskt destilleri. Ingmar Karls och hans kollegor Morgan Svensson och Gunnar Corp startade bolaget 2014.

De har tidigare erfarenhet av att jobba med whisky och andra drycker. Förutom kunskap har de även ett brinnande intresse för dryckesframställning och en djup drivkraft att bygga sitt företag och sitt rykte, en flaska i taget.

Under 2015 har de lanserat en del vodkabaserade produkter i form av snapsar, vodka och limoncello. Dessa produkter utgör ett av deras tre produktslag där whisky och dryckesbaserade upplevelser är dom två övriga.

Inom ett par månader släpper de sin första whisky som oberoende buteljerare.

Jag ringde upp Ingmar och fick en pratstund med denna trevliga entreprenör.

Hej, Ingmar. Vem är du och vad har du för befattning i bolaget?
Till vardags är jag projektledare i IT-branschen. Jag bor med min familj vid sjön Väsman utanför Ludvika. Kommer ursprungligen från Kristinehamn i Värmland. En av bolagets tre grundare och delägare, och min befattning i bolaget är hårt arbetande ordförande. Dryckesintresserad generellt med fokus på whisky, snaps och öl.


Ingmar på mässa.

Hur blev du själv intresserad av whisky?
Det hela började 1997 då jag kom i kontakt med en, sedan dess, god vän som då hade ett stort whiskyintresse. Han introducerade mig mer på djupet kring denna fascinerande dryck. Det ledde vidare till provningar, fat i skottland etc och jag blev snabbt frälst och intresset har mer och mer fördjupats med en mängd skottlandsresor, engagemang i andra destillerier och whiskyprovningar både till privatpersoner och företag under flera år. Jag blev snabbt fascinerad av mångfalden kring smaker och dofter och sen har jag bara fördjupat mig mer och mer till att nu själv vilja skapa/påverka framtagandet av karaktärer med ett destilleri tillsammans med mina kollegor.

I presentationen av Nordmarkens Destilleri nämns att ni om några månader släpper er första whisky som oberoende buteljerare. Vad kan du berätta om den?
Karaktären är mediumrök och fattyp är ex-sherryfat. I smakkaraktären finner man russin, apelsin, choklad och kaffetoner. Vi släpper den någon gång kring mars-april via Systembolagets privatimport och även till HORECA.
ABV 48 %
50 cl flaska
5-årig importerad single malt whisky
cirka 500-600 flaskor

Vilken är den bästa whisky du någonsin druckit? Bästa svenska?
Naturligtvis en svår fråga att svara på, då jag helst inte vill ange en specifik produkt som den bästa då det finns för stor mängd för att egentligen kunna urskilja den bästa. Glendronach Marsala 18 YO och Smögen Primör är två jag tycker mycket bra om.

Den närmaste framtiden för Nordmarkens Destilleri? Något du kan avslöja för Whiskynördens läsare?
I december 2015 köpte vi en komplett destilleriutrustning med skotska pot stills-pannor (Forsyths), mäskpanna på 900 liter och en spritpanna på 600 liter. Planen är att denna utrustning skall installeras i nybyggda lokaler under 2016. Förhoppningen är att lokalerna ska vara färdiga till sommaren. Ett besökscenter ingår också i planeringen.

Var tror du Nordmarkens Destilleri är om 10 år?
Ett etablerat microdestilleri i norden som producerar svensk kvalitetswhisky, med en årsproduktion på cirka 25 000 liter. Vi kommer att släppa ett par mindre unika batcher/år inklusive ett par karaktärer som löper kontinuerligt. Allt kommer naturligtvis inte att finnas i butik. En del kommer att gå till restauranger/krogar. Viss export ingår också i planen. Vi kommer att använda olika fat - svensk ek och ungersk ek, bourbonfat från Thorslunds kagge och spanska oloroso och pedro ximenesfat. Det kommer att vara en mix av 180-liters, 250-liters och 50-litersfat.

Vidare kommer vi att ha fast anställd personal, tre parallella produktben: whisky, vodkaprodukter och dryckesupplevelser, samt ett utbyggt besökscenter vid destilleriet.

Har du något råd till andra som funderar på att ge sig in i branschen?
Whisky tar tid...och måste få ta tid. Tålamod och ekonomisk uthållighet är viktigt. Planera framtida produkt/karaktärsflora ordentligt och fokusera på hög fatkvalitet. Klar bild av vad man vill göra och en stark vilja att åstadkomma det man har tänkt sig.

Om du skulle ge mina läsare ett enda råd om whisky – vad skulle det vara?
Satsa på cask strength för att själv få möjlighet att plocka fram olika karaktärer i whiskyn genom att lyfta fram olika smak/doftämnen via vatten...samt värm glaset i händerna för att framkalla ytterligare smak och doftkaraktärer.

Något som du vill själv vill lägga till?
Vi satsar fokuserat och målmedvetet på att kombinera rätt råsprit med rätt fat för att få fram svensk kvalitetswhisky. Fatleverantörer väljs med omsorg och fattyper/planerad lagringstid måste matcha med råspriten. Jag vill även lyfta fram vår fatförsäljning med möjlighet att köpa ¼ andelar i hela fat !! Eftersom vi redan under 2015 producerade en tämligen stor batch råsprit av eget recept erbjuder vi fatförsäljning/fatfyllning redan nu, dock begränsat antal fat/år. Den batch råsprit vi under 2015 producerade gjorde vi i ett annat svenskt whiskydestilleri (med pot stills) där vi hyrde in oss och körde anläggningen med vårt recept på råspriten.


Fatlagringar.

En annan sak jag vill lyfta fram är att vi på olika sätt försöker vara så miljömedvetna som möjligt. Vi kommer t.e.x att producera egen el och ta kylvatten från en sjö i närheten av destilleriet. Det finns också planer på att nyttja korn från en lokal gård till de små batcherna.

Vår förhoppning är att släppa vår första egna whisky kring april/maj 2018.


Från vänster i bakgrunden ser vi
Morgan, Claes, Ingmar och Micke.
Längst fram ser vi Gunnar.

Besök gärna Nordmarkens Destilleri på nätet:
Hemsida
Facebook