Prerelease The Messenger
 

Fredagen den 4 december lanserades The Messenger på Systembolaget. Det här var den fjärde och sista delen i Box Single Malt Whisky´s serie "The Early Days Collection". "The Early Days Collection" är en utforskning av ung whisky, av vad som är möjligt att åstadkomma genom att kompensera mognad och ålder med ett omfattande fatarbete och noggrannhet i tillverkningsprocessen. De tidigare släppen var The Pioneer, The Challenger och The Explorer.

Totalt släpptes 8004 flaskor av The Messenger på Systembolaget med artikelnummer 20284. Alkoholstyrkan ligger på 48.4% och prislappen 837 kronor. Varje flaska innehåller 500 ml.

Torsdagen den 3 december var det prerelease på Stars & Stripes i Växjö. Jag var på plats för att prova The Messenger. Jag tog ett litet snack med Hasse Nilsson, Senior Brand Manager på Box och han svarade på några frågor om The Messenger, lite om den närmaste framtiden för Box Whisky och lite annat.

- Hej, Hasse. Vad kan du berätta om The Messenger?
- The Messenger tar ett steg mot framtidens boxbuteljeringar där inte småfat dominerar smakbilden. Vi börjar nu ana det som kan beskrivas som Box husstil. The Messenger bär ett budskap om vad som komma skall vilket blir än tydligare i kommande serier. Det här är en naken och ärlig whisky.

76 % av ingående whisky kommer från 130-liters bourbonfat. Resterande 24 % kommer från oloroso sherryfat på 100 liter.
7 % av ingående whisky är rökig.
The Messenger är varken kylfiltrerad eller färgad.

Vi rekommenderar att The Messenger får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i whiskyn.

- The Messenger har ju som du nämnde legat på större fat. Det är om jag har förstått saken rätt första whiskyn från Box som har gjort det? Är det något som ni kommer att fortsätta med?
 - Ja, det stämmer. På fråga nummer två är svaret att merparten av vår whisky framöver kommer att hamna på stora fat. Vi kommer dock att använda småfat även i fortsättningen. Idag gör vi 400 000 flaskor på årsbasis. Ungefär i klass med Springbank och Kilchoman. Det är något som de flesta troligen inte känner till.

Box har produktion sex dagar i veckan. Vi har en högt ställd internationell ambition. Det är naturligtvis det som är den stora utmaningen. Det finns ett mycket stort intresse och efterfrågan på vår whisky från utlandet.

- Det har verkligen varit en intensiv sensommar/höst för Box med bland annat satsningen på Box Ankare Islay. Hur kom ni på den idén?
- Vi satt och pratade om bra whisky. Vi kom in på Balvenie som har gjort egen whisky på Ardbegfat. Vi kontaktade ett Islaydestilleri och köpte 240 fat som tidigare har innehållit Islaywhisky i minst fem år. Box Ankare Islay lanserades under Stockholm Beer & Whiskyfestival i oktober i år. Vi sålde fantastiska 151 stycken fat under mässdagarna. Något som naturligtvis gladde oss mycket. Det finns inte så många fat kvar.

- Vad kan du berätta när det gäller den närmaste framtiden för Box?
 - Det kommer en ny serie i början av april som sträcker sig över två år - Second Step Collection. Det blir ett steg på vägen mot det som ska bli vårt signum. Meningen är att det ska bli mer och mer intressant framöver. Vi kommer naturligtvis även fortsättningsvis att släppa små specilabuteljeringar, typ Festival.

- Var tror du Box Single Malt Whisky är om 10 år?
-  Jag tror att vi är etablerade som ett av de riktigt stora världswhiskydestillerierna, tillsammans med bland annat Kavalan och Amrut. Ett rykte att vara en av de bästa whiskyproducenterna i branschen med whisky i världsklass.

- Om du skulle ge mina läsare ett råd om whisky - vilket skulle det vara?
 - Köp whisky nu! Den kommer att bli dyrare och mer ointressant framöver. Svårt att upprätthålla kvaliteten. Hittar ni bra åldersbestämd whisky så tveka inte. Det kommer att bli svårare och svårare att finna det.

Här kommer mina egna tankar/noter på The Messenger:
Doft: Frisk citrus med lite "gräskänsla" och en ytterst svag ton av mandarin till en början. Efter en stund dyker det upp en fin syrlighet med inslag av lite bittermandel och ett stänk krusbär. Det finns en trevlig pepprighet på djupet.
Smak: Mycket frisk med en sälta och "ljus" fruktighet som jag uppskattade. Päron, mandarin och citrus. Med lite vatten kommer det en gnutta rök i smakpaletten. Hittar också lite honung efter vattning.
Eftersmak: Ganska pepprig med päron och citrustoner i första hand.
Helhetsintryck: Absolut den bästa i serien "The Early Days Collection". Det ska bli spännande att se/prova vad som kommer nästa gång från Roger och de andra på Box. Bra jobbat, säger jag!

 (Bilden på buteljen och Hasse i början av inlägget är lånade från Box hemsida.)