Provning Highland Park

Alvesta Whiskysällskap
5 juni 2015

Fredagen den 5 juni var jag inbjuden till Alvesta Whiskysällskap. Klubben bildades 2001 och har i dagsläget cirka 82 medlemmar, varav ett tiotal är kvinnor. Klubben anordnar ungefär 7-8 provningar/år, 4 på våren och 3-4 på hösten. De huserar sedan cirka tre år tillbaka till i Alvesta Folkets Hus.

Denna afton var det provning av Highland Park. Det var verkligen ingen dålig lineup de bjöd upp till, eller vad sägs om följande sorter:

1) Highland Park 15 YO
2) Highland Park 18 YO
3) Highland Park 25 YO
4) Highland Park 30 YO
5) Highland Park Dark Origins
6) Highland Park Odin

Provningen inleddes med att klubbens trevliga ordförande Peter Skoog pratade en liten stund om Highland Park och deras whisky.

Ordföranden Peter Skoog.

Efter en liten stund skålades det med kvällens bonuswhisky - Leif Eriksson. Leif Eriksson Release är exklusivt framtagen för Travel Retail. Det är en ovanlig whisky för att vara en Highland Park då man använt endast amerikanska ekfat till lagringen. Jag tyckte inte den var särskilt bra. Den smakade lite metalliskt och något märkligt nästan halvunket...

Efter detta började så provningen. Samtliga whiskies provades blint. Det enda vi visste var som sagt vilka sorter som ingick i provningen.

Bild 1 och 2 - Diskussioner om vilken
som är vilken pågår för fullt...
Bild 3 - Stefan, Jeff och Mattias
njuter av kvällens whisky.


Bilden ovan - klubbens mycket sympatiska kassör Åke Nilsson hade många roliga anekdoter att berätta om sina upplevelser med klubben och mycket annat som han varit med om.

Efter cirka en timme började det bli dags att summera kvällens provning. Omröstning genomfördes och aftonens solklara vinnare blev Highland Park 25 YO med 32 röster. Tvåa blev 30 YO med 22 röster, och trea blev Odin med 16 röster.

Jag hade en mycket trevlig kväll och hoppas att jag snart kan besöka Alvesta och deras Whiskysällskap igen. Nu har de lite sommaruppehåll, men till hösten drar de igång igen.


Ett litet minne från provningen
med Alvesta Whiskysällskap.