Rapport från
Box Whiskyfestival 2016

Jag kunde tyvärr inte själv medverka vid årets whiskyfestival på Box Destilleri. Det var naturligtvis synd, framförallt med tanke på att det var 10-årsjubileum just i år. Men, min gode vän Stefan Haglind var på plats både fredagen och lördagen och han har knåpat ihop en trevlig rapport som jag härmed kan bjuda er på. Håll till godo!

Fredag 1 juli

I år firade BOX 10-årsjubileum och det ingav naturligtvis en extra stor förväntan. Det hade annonserats om fler utställare än tidigare år och så var det också. På fredagen var det festivalvaka mellan klockan 17-22. Kvällen började bra med upphåll och lite sol. Bland annat provsmakades diverse festivalöl. Min favorit var en stout som slutlagrats på ett BOX whiskyfat. Övriga öl som testades höll också bra klass.

Även diverse sorters whisky provsmakades från Box och Clydesdale's sortiment.

Trevlig musik kunde avnjutas från stora scenen av trubadur men tyvärr så stämde SMHI's prognos och regnet började ösa ner över festivalplatsen. Det var endast 2 stycken barn som trotsade vädret och dansade i regnet till trubaduren Stefan Nordlander's musik.


Bild 1 - Trubaduren Stefan Nordlander.
Bild 2 - Stout som slutlagrats på
ett BOX whiskyfat.


Bild 1 - Det börjar komma lite folk till de
olika montrarna på festivalen.
Bild 2 - Svenska Eldvatten på plats i Bjärtrå.
Bild 3 - Stefan Jansson
har mycket bra att erbjuda.
Bild 4 - Ingela Gustafsson i Box monter.

Lördag 2 juli

På lördagen slogs portarna till festivalen upp klockan 11.00. Det var bara Micke som hade tidig provning inbokad och åkte med den första av de festivalbussar som avgick från Kramfors. Vi andra avvaktade och åkte med 12:40 bussen. Väl framme vid destilleriet var stämningen hög i bussen.


Bra stämning i bussen.

Efter entré så var det dags att köpa BOX-pengar, drycksbiljetter som var den valuta som fungerade bäst inom festivalområdet. På vissa ställen gick det dock att handla med kort, t.e.x. mat och öl.

Sedan var det dags att prova våra fatprover som man kunde lösa ut i fatloungen. Jag är delägare i 7 fat och prover ur 6 av dessa testades. Alla har fyllt whisky och diskussionen om det var dags att buteljera eller inte uppstod. Jag tror att vi kom fram till att alla faten kan ligga minst 1 år till.


Ett av mina fatprov...

Dagen bestod även av diverse provningar för den som ville. Själv hade jag 2 stycken inbokade.
1) World Wide Brands med Stefan Jansson.
2) Blackadder med Robin Tucek.

Bägge två höll hög klass. Stefan bjöd på godsaker från Wemyss Malts och Millstone. Robin körde sin provning som vanligt, d.v.s mer lik en Stand Upshow med roliga skämt och diskussioner med provningens deltagare. Med det whiskysortimenet han har så är det inte svårt att fixa en bra provning.


Provning med Robin Tucek, Blackadder.


Robin Tucek är riktigt underhållande.

Klockan 16.00 skulle det annonseras ut från stora scenen hur årets festivalflaska skulle tilldelas. Mycket riktigt så stod Box VD Thomas Larsson och meddelade att vi skulle forma en kö ut på udden. Många sprang och andra tog det lugnt, en lång kö ringlade ut på udden i Ångermanälven. När man kom fram fick man sin köprätt med den ack så viktiga koden.


Thomas Larsson, VD Box Destilleri.
Foto: Box

Lördagen bjöd på en del regn men många trotsade detta och stämningen var hög trots allt. Tyvärr påverkade det säkert ett antal spontanbesökare som annars hade kommit.

Vid klockan 21.30 kom kvällens musikala höjdpunkt, särskilt om man gillar Pink Floyd, då började nämligen hyllningsbandet P-Floyd sin spelning. Då fylldes grusplanen framför scenen och man rycktes med till musiken av Pink Floyd-covers.


P-Floyd bjöd på härliga covers.

På lördagen varade festivalen till klockan 01.00 men vi valde att lämna med 22:20 bussen. Jag tycker att det fanns mycket gott hos de utställare som var där.

Tack för mig / Stefan Haglind

© All text och samtliga bilder* tillhör Stefan Haglind.

* Bild på Thomas Larsson tillhör Box Destilleri.