Romfabriken i Arucas

Under vår två veckor långa vistelse på Gran Canaria passade vi på att besöka Arucas. Arucas är en förortskommun till Las Palmas, och befolkningen i kommunen uppgick till 35 280 invånare i början av 2007, varav 10 145 invånare bodde i själva staden. I Arucas finns en romfabrik som tillverkar mörk rom och honungslikören Ron Miel i flera olika varianter. Staden är även känd för San Juan-kyrkan som byggdes mellan 1909 och 1977. Många kallar den för katedral trots att den egentligen är en stor kyrka.


Bild 1 - Destilleriet i Arucas syns på långt håll
Bild 2 - Entrén till destilleriet

Destilerías Arehucas grundades 1884 och har en årlig produktion på mer än 3,5 miljoner liter rom och dessutom finns här ett mycket intressant museum, där man kan lära sig allt om fabrikens historia och hur det går till att göra rom. Här finns romfat som bär berömda personers namnteckningar, bland annat Julio Iglesias och Plácido Domingo.

Själva rundturen är föredömligt kort och fartfylld med lite intressanta och roliga fakta. Bland annat får vi veta att under en bra dag buteljeras inte mindre än upp till 85 000 flaskor rom! I destilleriet jobbar det sammanlagt 45 personer, och av dessa är 12 stycken i själva fabriken/produktionen.


Bild 1 - En tavla med fakta om tillverkningen
Bild 2 - Faten ligger på långa rader i destilleriet

Efter rundturen erbjuds vi att prova flertalet av destilleriets utbud och även köpa med oss något i den butik som ligger i anslutning till själva fabriken/destilleriet. Valet föll på en 7-årig rom som jag tyckte var riktigt god.

 

© Samtliga bilder tillhör Johan Borgemo. Rena faktauppgifter är hämtade från Wikipedia