Sejdelshoppen / Test av whiskyglas

Sejdelshoppen.se startade i början av 2008 och sedan dess har de hela tiden arbetat för att kunna erbjuda så intressanta varor som möjligt. De har som filosofi att rätt dryck förtjänar rätt glas. Förutom ölglas har de även whiskyglas, ölunderlägg, bartillbehör och andra produkter inom öl- och dryckeskultur.

Jag har testat en hel del whiskyglas såsom klassiska Glencairn, traditionella whiskyprovarglas, olika tumblerglas, Copitaglas, Porto whiskyglas, Riedel whiskyglas och några till...

När jag fick en förfrågan från Sejdelshoppen om jag ville prova deras whiskyglas, så nappade jag på erbjudandet. Jag tycker att det är mycket intressant att se hur olika sorters glas påverkar hur man upplever en whisky.

Jag har testat tre olika whiskyglas från Sejdelshoppen - Rock, Spey och Bugatti

 

Jag gick tillväga på följande sätt. Först provade jag med 2 cl Glenlivet 21 YO för att dofta och smaka på whiskyn, samt "känna" på glasen enligt föjande kriterier:
Doftupplevelse
Smakupplevelse
Helhetsintryck

Doftupplevelse: När jag doftar på innehållet i glaset Rock är det svårt att hitta de olika aromerna. Det blir en aning "platt". Det är en helt annan upplevelse med glaset Spey, som verkligen lyfter fram dofterna. Med glaset Bugatti får jag ungefär samma intryck som av Spey, dock med den lilla skillnaden att jag tycker att jag kommer ner mer på djupet i Bugatti.

Smakupplevelse: När det gäller smakupplevelsen fungerar Rock ganska bra. Spey känns mycket bra, och känns riktigt trevligt att hålla i. Bugatti känns också bra, och den här typen av glas tilltalar många, det vet jag.

Helhetsintryck: Spey är vinnare i detta testet. Rock passar bättre om man föredrar is till whiskyn. Jag använder aldrig is till min whisky, så därför passade det här glaset inte mig så bra. Det är dock riktigt snyggt, och med en imponerande tyngd. Bugatti är ett bra whiskyglas, och passar säkert många.

Samma procedur upprepades, fast nu med 2 cl Ardbeg Uigeadail i respektive glas.

Doftupplevelse: Det blir lite samma sak här, möjligen lite lättare att hitta dofterna än i första testet. Faktum kvarstår dock, glaset Rock är mer tjusigt än bra. Spey lyfter än en gång fram dofterna på ett bra sätt. Bugatti lyfter också fram dofterna mycket bra, och att komma ner på djupet i rökig whisky är underbart, tycker jag.

Smakupplevelse: Här fungerar Rock skapligt. Med Spey blir det en helt annan, mycket bättre upplevelse. Bugatti känns helt perfekt här, och det blir en riktigt fin känsla som verkligen tilltalar mig.

Helhetsintryck: Bugatti står som vinnare här, tycker jag. Känslan att komma ner mer på djupet känns för mig ännu viktigare med rökig whisky, eftersom jag föredrar just sådan whisky. Rock är inget glas som jag personligen gillade särskilt mycket, av anledningar som jag redan påpekat (se ovan). Spey är riktigt bra även här, men Bugatti vinner på mållinjen.

Sammanfattning: En mycket enkel sammanfattning blir ungefär det som Sejdelshoppen har som fllosofi: "Rätt dryck förtjänar rätt glas" med den lilla parantesen att olika glas passar till olika whiskies.

 

Tack till Mia på Sejdelshoppen för att jag fick chansen att testa era whiskyglas.