Selected Malts är en oberoende svensk buteljerare. Allting började hösten 2015 då Patrik Barkevall och Mikael Westerberg, två passionerade whiskyälskare från västra delen av vårt land, träffades under en resa till den mytomspunna ön Islay i Skottland. En resa som faktiskt även undertecknad var med på. Här blev det destilleribesök, finfina provningar och många härliga upplevelser och diskussioner. Under vistelsen på Islay började Mikael och Patrik klura på en affärsidé om att själva köpa upp och buteljera whiskyfat. Något som blev mer och mer intresssant ju längre resan pågick. Till dags datum har de buteljerat inte mindre än elva officiella whiskies! En dröm som många av oss går och bär på, men få förverkligar, har blivit realitet för två riktigt driftiga och företagsamma vänner som verkligen gick från ord till handling.

Jag har fått en intervju med Patrik och Mikael.

Berätta lite om er bakgrund.
Mikael: Lunchkrögare i över 35 år. Drivit 4 lunchkrogar. Farsan kock, brorsan kock. Fick mitt stora Whiskyintresse för 15 år sedan efter en provning i Göteborg. Har sedan dess varit sjukt intresserad av Single Malt Whisky. Varit på ett antal resor till Skottland. Besökt över 40 destillerier. Har lärt känna folk i branschen och stått på mässor för t.e.x. Smögen Whisky. Har under 6 års tid hållt i ett stort antal provningar, under min grupp: Westers Whisky. Har sålt lunchkrogen för ett år sedan, och jobbar sedan dess heltid med Selected Malts. 2 vuxna barn, 2 Perserkatter, 1 fru, bor i Onsala och spelar mycket golf.

Patrik:  Äffärsutvecklare, 47 år, fru och tre barn (2x3 år och 1x6 år). Jobbar med skor när inte whisky står på schemat. Whisky kom in i mitt liv redan i mitten på 90-talet och tog rejäl fart en bit in på det nya millenniet. Drivit bloggen/siten Tastenote.se tillsammans med Roland Johansson. Har hållit i mycket provningar genom åren och även besökt en mängd destillerier, mässor och andra whiskyrelaterade events. För mig är whisky mer än bara en dryck, det är ett hantverk som bär på ett historiskt arv.

Hur kom ni på namnet Selected Malts?
Vi började under namnet "Barkwest" men jobbade gemensamt fram  "Selected Malts". Vi fastnade direkt och tyckte det låg väldigt rätt i tiden. Vi hade även med i processen att det skulle funka internationellt. 

Vad är det svåraste med att vara oberoende buteljerare?
Att hela tiden förse marknaden med nya släpp och få all logistik att fungera mellan oss och Skottland och vår distrubitör i Stockholm, samt kontakten med SB. Patrik tillägger att det är viktigt att synas och attrahera nya intressenter som gillar och köper våra produkter. Att vara ny på en marknad med väldigt begränsade möjligheter att sälja sina produkter är svårt. 

Vad är det roligaste med att vara oberoende buteljerare?
Otroligt inspirerande att få åka till Skottland ofta och prova och utvärdera de fat som vi köpt och planerar att släppa framöver. Många härliga möten med trevligt folk på alla provningar vi håller. Många fina möten med folk på alla mässor vi står på. Patrik flikar in med konstaterandet att få jobba med det vi älskar är ju en otrolig möjlighet och gör det värt all den tid som vi lägger ner. Mötet med alla som gillar det vi gör, gör detta till det bästa jobbet man kan ha.

Hur väljer ni vad ni ska buteljera? Kriterier, urval.
Vi jobbar tillsammans för att hitta destillat som vi tror passar vår profil. I början så här jobbar man med Fatmäklare, som har olika destilleriers  fat till salu. Man köper, tar transport till "vårt" lagerhus i Skottland. Där tar vi ut sample och provar. Då startar den stora planeringen. Skall vi slutlagra på sherryfat? på Amerikansk vitek?  Eller kanske behöver vi inte slutlagra alls?? Det är denna process som är otroligt spännande. Sen beslutar man och tar konternuerligt ut sample under tid, för att bestämma buteljering. Får vi tag i ett fat där vi inte hittar vår profil alls, säljer vi det vidare till annan fatmäklare. Patrik tillägger att de ofta köper fat utan att ha fått möjligheten att prova dem innan och det gör ju faktiskt resorna och provandet än mer spännande :) Tilläggas skall också att vi ofta inte tycker samma men det gör ju bara vårt arbete ännu mer kul och intressant.


Ett urval av Selected Malts single casks.

Vad kan vi förvänta oss från Selected Malts under resten av 2019? Något ni kan avslöja redan nu?
Nu går vi in i en lugnare period och hoppas att våra 5 Single Cask som finns ute säljer på som vanligt. Vi har även lite kvar av de 2 Rom som vi lanserat nyligen och slutlagrat på små 30 liters fat från Svenska destillerier. Men den stora nyheten är att vi planerar för vår första "Core Range". En BLEND MALT som skall ligga under 500:-. Där gifter vi ihop 4 destilleriers fat i sherry butts under 6 månader. För att så småningom då kunna släppa en BATCHAD BLEND MALT, som alltid kommer finnas framöver, i alla fall under flera år. Namnet är ännu lite hemligt, men en lansering i september är aktuell. Sen kommer vi ge alla chansen att få prova en Grym Single Cask, Glen Moray, 12 år, som vi slutlagrat på Moscatelfat....mycket spännande, nånstans i oktober, dessutom låter vi alla få chans på en SINGLE GRAIN, en Girvan på nästan 12 år som vi gett en finish i PX-fat. Planerad relaese där är november.

Något extraordinärt whiskyminne ni kan dela med er av?
Mikael: Såklart när man fick en chans att prova 40-årig Glenfarclas direkt ur fatet, i lagerhuset, av George Grant himself, i samband med en resa för många herrans år sedan.

Patrik: När jag var med och fick chansen att prova en Mortlach 75yo i Malmö för några år sedan eller nu som senast i Glasgow på old and rare och en bourbon buteljerad 1909.

Gemensamt minne: Det var väl egentligen det vi har ihop med dig Nörden, på vår Islayresa, alla dessa fantastiska provningar på dessa tunga destillerier och vårt härliga dopp i Loch Indaals 7-gradiga vatten!!! (Patrik håller med :D).


Vid stranden av havsviken Loch Indaal.

Tre egna favoriter av det ni provat.
Mikael: Menar du allmänt är jag väldigt svag för: Brora, Glendronach och Smögen. Av Selected Malts gillar jag bäst: Glen Ord, Royal Brackla och Speyside Jewel.

Patrik: Rent allmänt så vet väl alla vid det här laget att Bunna och Springbank har mitt hjärta. Av våra egna släpp har jag en stor kärlek för Tormore och Royal Brackla men är också löjligt förtjust i den senaste Caol Ilan.

Vilka tre personer skulle ni bjuda in till en whiskyprovning, och varför?
Mikael: Jag kan tänka mig: Oskar på Agitator, Billy Walker och "Nörden".

Patrik: Nörden är ju tagen nu. Skulle välja min vän Rolle, David Stewart hade varit najs och kanske min egna idol John Glaser.

Till sist, har ni något råd till andra som funderar på att ge sig in i branschen?
Absolut skall man försöka att få jobba med sin dröm, det är ju det alla vill. Men bara man vet att det ligger väldigt mycket jobb och framförallt oavlönad tid under flera år. Så bara man tänker igenom beslutet ordentligt så önskar vi alla in i denna WHISKY-CIRKUS !!

Något ni själva vill lägga till?
Vill man veta mer om oss eller boka en provning med oss, finns vi givetvis på hemsida, FB, insta. Självklart då under vårt namn: SELECTED MALTS.


Mikael Westerberg och Patrik Barkevall = Selected Malts.

Hemsida
https://www.selectedmalts.se/
Facebook
https://www.facebook.com/selectedmalts/
Instagram
https://www.instagram.com/selectedmalts/