Skånska Spritfabriken AB är ett familjeföretag med bakgrund inom vinbranschen och Moët Hennessey. De håller till i Skåne, närmare bestämt någon mil utanför Lund. De satsar på att bygga upp en spritfabrik samt ett besökscentrum med tillhörande provsmakning. De har sedan 2009 tillverkat äppelbrandy, och använder enbart skånska äpplen i tillverkningen. Under 2012 har dessutom pommeau och whisky lagts till och under 2016 har även gin tillkommit.

De har släppt en whisky innan. En 3-årig single malt lagrad på franska äppelbrandyfat med en ABV på 50.1%. Namnet var Single Malt Whisky av Fredrik Paulin. Totalt 200 stycken flaskor på vardera 20 cl, så det var ingen stor upplaga. Jag har en flaska hemma och när jag provade den 2015 så beskrev jag den så här: "Lite annorlunda. Mycket äpple i doften, Granny Smith. Och så typisk känsla av ung whisky. Lite syrlig med viss pepprighet i smaken. Inte mycket till eftersmak. Ganska ekig och lite träig. Spånig som efter att man har hyvlat. Dyker upp lite sötsyrlig smak efter en stund. Sammanfattningsvis skulle jag säga att det är en helt okej whisky."

För ett litet tag sedan tog deras Master Blender Jan Rothman kontakt med mig och berättade att de har en ny whisky på gång som de hoppas och tror mycket på. Det är hittills lagrat 16 månader på nya franska ekfat och destillerat en gång i deras Alambic (enkelpanna för destillering). Med andra ord är det cirka 20 månader kvar tills det är färdiglagrat och enligt vår standard får kallas för whisky. De har destillerat en gång för att behålla råvarans karaktär. Alkoholhalten ligger just nu på 62%. Jag har fått ett prov på denna kommande whisky, och mina tankar om den kan ni ta del av efter intervjun med Jan.

1 000 liter finns tillgängligt till förköp. Det går bra att kontakta Jan eller gå in på hemsidan om man är intresserad.

Jag ställde ett par frågor till Jan, bland annat vad det är som gör deras whisky speciell.

- Hej Jan. Det är verkligen populärt just nu med svensk whisky och det är ju såklart riktigt roligt. Vad är det som gör er whisky speciell enligt din uppfattning?
Det som är speciellt med vår whisky, förutom råvaran, är destilleringen. Vi destillerar en gång i vår Alambic för att bättre framhäva råvarans smak och karaktär. Jag tycker att med 2 eller 3 destilleringar så tar man bort råvarans karaktär och ger fatlagringen för stor vikt i hur slutprodukten skall smaka. Jag uppskattar att fatlagringen hos oss påverkar slutprodukten runt 60%, medans jag tror andra destillerier ligger den runt 80-90%. Tiden har ju också en inverkan på hur mycket faten påverkar slutprodukten.

Den andra aspekten är då faten. Vi använder nya lättrostade franska ekfat och inte traditionellt kolade Bourbonfat som vi lägger råspriten på. Som du vet så tillverkar vi även äppelbrandy och har använt dessa fat till att lagra vår whisky på som finish. Det är inte någon annan som gör det vad jag vet.

- För många är ditt jobb rena drömjobbet. Men det ligger naturligtvis mycket slit och hårt arbete bakom. Hur ser en typisk dag ut?
Oftast har jag planerat upp arbetet för en vecka framåt, så jag börjar dagen med en kaffe vid skrivbordet och agendan för dagen. Dagen kan ha några kundbesök samt några leveranser av flaskor eller tunnor. Tunnor behöver fyllas med vatten och sköljas ur och förberedas för att fyllas med sprit. Detta har planerats innan för vilken sprit skall i vilken tunna och hur mycket sprit skall varje tunna fyllas med. Eftersom vi är ett litet destilleri så är det mycket varierande arbete och tungt ibland. Sedan gör vi destillering och buteljering i s.k.kampanjer där vi kör intensivt i en vecka med detta.

- Vad är det bästa med jobbet?
Förutom att det är lyxigt att få jobba med sin hobby, så är att ha skapat en bra produkt och få uppskattning för det. Lite fåfängt kanske, men det ger mycket. Sedan finns det mycket som är ogjort i branschen så genom att vara nyfiken och prova nya saker kan man hitta nya smaker.

- Att få fram en riktigt bra whisky kräver att många parametrar stämmer och samverkar. Vad tycker du är det viktigaste att tänka på för att lyckas med detta?
Jag tycker det är mer än konstform än vetenskap att få fram en bra whisky. Lita på dig själv och ta dina beslut för att det är endast du som vet vilken typ av whisky du vill göra. I grund och botten så är det ju ganska enkelt, Whisky är ju ett destillerat öl.

- Vad kan du berätta om den närmaste framtiden för Skånska Spritfabriken?
Vi projekterar vår nya besökslokal med destilleri nu som kommer att bli riktigt bra. Vi kommer att satsa på att öka upplevelsen. När det gäller sprit så finns det så mycket mer att göra när det kommer till upplevelsen. Jag tror många som läser din blogg förstår detta men det finns så många oinvigda.

Vi kommer också att behöva hjälp nästa år så finns det intresse får man gärna höra av sig. Det går bra att göra via hemsidan: https://spritfabriken.com/

Så, nu kan jag då ge mig i kast med att prova den här kommande whiskyn. Nu ska vi vi naturligtvis vara på det klara med att det endast varit lagrat på fat i 16 månader. Jag är som jag tidigare nämnt ingen som helst expert, utan utgår helt och hållet från mina egna intryck och upplevelser. Dofta och smaka på något kan vi ju alla göra, eller hur?

Det första som möter nosen är en mycket frisk äppeldoft, och det är ju naturligtvis inte förvånande alls. Den första whiskyn hade också mycket äpple i doften, och det tror jag är ett medvetet val från Skånska Spritfabriken. Man vill ha den här karaktären på whiskyn, och det lyckas de bra med, tycker jag. Mer då? Ja, troligen på grund av sin ungdom så har den inte lyckats tillskansa sig så många dofter ännu, men det är något på gång. Jag hittar också en syrlig ton som påminner om gin. Lite enbär och en svag citronspritig ton. Lite kryddor också, koriander och en gnutta kanel.

Smaken är ganska spritig och inte så nyansrik, och det var väl inte direkt förvånande. Kryddor och citrusfrukter dominerar, men även i smaken finns drag åt gin. Inte lika mycket som i doften, men det finns där. Det finns också äpple i smaken, något omogna och lite syrliga.

Eftersmaken är rätt så söt, och det var en trevlig överraskning tycker jag. Eftersmaken är rätt så lång och het, och det beror alldeles säkert på den höga ABV:n.

Sammanfattningsvis så tycker jag att de absolut kan ha något riktigt trevligt på gång i de franska faten på Skånska Spritfabriken. Om allt går väl så tror jag att vi kan förvänta oss en bra whisky om sisådär 19-20 månader.

COPYRIGHT© WHISKYNÖRDEN, SKÅNSKA SPRITFABRIKEN