SMWS
Official Partner Bar Premiere
9 september 2017


Hela gänget samlat.
Foto: Johan Mattsson.

Knappt en vecka sedan Single Malt Monday och en trevlig vertikalprovning med Talisker innan det är dags igen att prova sig igenom ännu en fantastisk lina.

Den här kvällen var det dags för invigningen av Sveriges första SMWS Official Partner Bar. SMWS (Scotch Malt Whisky Society) har länge letat efter en officiell partnerbar i Stockholm och valet har nu fallit på Ardbeg Embassy, ett känt vattenhål sedan länge för whiskyälskare. Om ni inte redan varit där är det verkligen dags nu när de dessutom har lagt till ett redan fantastiskt utbud med SMWS's buteljeringar.


Charbel Daoud, ägare Ardbeg Embassy.
Foto: Johan Mattsson.

SMWS är en global whiskyklubb som i dag finns i 19 länder med över 25 000 medlemmar. Allt började med att Philip Hills sommarjobbade på ett Speysidedestilleri och fick en riktig aha-upplevelse när han fick smaka ett fatprov, hans första single cask. Tack vare detta ber han senare att få just det här fatet som lön för sitt arbete. Philip startar sedan tillsammans med sina vänner den whiskyklubb som idag är SMWS.

Ardbeg Embassy är nu deras officiella partnerbar och man kommer där att hålla provningar varje månad i samband med sina släpp, en lite mindre provning med 5 utvalda whiskies från släppet och en större där alla 25 kommer att kunna provas. Håll utkik efter dessa.

Min erfarenhet från SMWS's buteljeringar har fram till nu varit ganska begränsad så detta ska bli riktigt kul.

Några saker som kännetecknar SMWS's buteljeringar är fatstyrkan och namnet som är uppdelat på ett nummer och sedan ett ganska kul och målande namn som utses av en namnkommitté. Numret är uppdelat på destillerinummer och ett löpnummer för buteljeringen från detta.


Kvällens buteljeringar.
Foto: Johan Mattsson.

Provningen hölls av SMW's Brand Ambassadors Sweden- Patrik Axelsson, Mats Lihnell och Patrik Bruckner. Dessutom hade SMWS International Commercial Manager, Mark van der Vijver, flugit in från Edinburgh för detta event.


Patrik Axelsson och Mark van der Vijver, SMWS.
Foto: Johan Mattsson.


Jag och Jonas Gyllenpanzar Stjerna trivdes mycket
bra på Ardbeg Embassy, liksom vår bordsgranne.
Foto: Johan Mattsson.


Det doftas och smakas i lokalen.
Foto: Johan Mattsson.


Mycket trevlig kväll på Ardbeg Embassy.
Foto: Johan Mattsson.


Jag, Mats Lihnell, Patrik Axelsson
och Patrik Bruckner.
Foto: Johan Mattsson.

Följande whiskies provades denna afton:

36.127 Killer Bee Rum Punch 12 YO Speyside, 60%
Lagring: 1st fill bourbon barrel.
Färg: Gyllengul.
Doft: Lite ek, skumbanan och fruktcocktail.
Smak: Ekig, honung och vanilj. Fruktig.
Avslut: Medel och ekig.
Vatten: Denna vinner på några droppar vatten då den blir mer harmonisk.

77.45 More Layers Than Shrek 13 YO, Highland, 59,8%
Lagring: Virgin oak hogshead.
Färg: Mörkt gyllengul.
Doft: Lite skumbanan, honung, brynt smör, äppelpaj och lingon.
Smak: Ek, honung, röda bär och lite salmiak.
Avslut: Medel, ekig och lite sträv munkänsla.
Vatten: Även denna vinner på att vattnas något, blir mer harmonisk och mjuk.

6.24 Herby Mint Julep 8 YO, Speyside, 45,8%
Lagring: Refill bourbon barrel.
Färg: Ljust gyllengul.
Doft: Lite ek, bakjäst, citrus och fruktcocktail.
Smak: Ung ek, honung, vanilj och päron. Fruktig.
Avslut: Medel, ung ek.
Vatten: Denna tjänar på att vattnas, blir mer harmonisk, mjukare och mindre ekig.

4.233 Asian-Style Barbecue 11 YO, Highland, 64.2%
Lagring: Refill bourbon hogshead.
Färg: Ljust gyllengul.
Doft: Lte rök, gräs, honung, fruktig och toner av sockrad blodapelsin.
Smak: Lite rök, lite hö, honung och sötlakrits.
Avslut: Kort-medel, lite ek, len och lite oljig munkänsla.
Vatten: Denna blir mer ekig och robust med lite vatten, inte bättre enligt mig.

30.97 Dancing On A Vulcano 9 YO, Speyside, 64.7%
Lagring: 1st fill spanish oak sherry butt.
Färg: Bärnsten med en roséton (hade blint gissat på en portvinslagring).
Doft: Sherry !!, lite överjästa druvor, röd godismarmelad och mörk choklad.
Smak: Lite rök, lite ek, sherry i massor, samt en lite sur ton som av överjästa druvor.
Avslut: Medel, ekig och med sherrysötma.
Vatten: Denna tjänar på några droppar vatten, blir mer harmonisk och balanserad.

29.213 Deep, Dark and Desirable 20 YO, Islay, 50,4%
Lagring,: Refill bourbon hogshead.
Färg: Gyllengul.
Doft: Rök och torv, honungsötma och sälta från hav och tång.
Smak: Brandrök, honung, vanilj och salmiak.
Avslut: Medel, rökig.
Vatten: Denna vinner inte på vatten, blir lugnare men också lite vattnig och snäll.

53.135 Peat-Reek and Barbeque Char 9 YO, Islay, 60,2%
Lagring: 2nd fill oloroso butt.
Färg: Mörkt gyllengul.
Doft: Lite rök, lite sherrysötma samt röda bär.
Smak: Askrök, honung och saltlakrits.
Avslut: Medel, lite rök och sherrysötma.
Vatten: Denna lyfter verkligen med lite vatten, mycket bättre balans mellan rök och sherry.

Kvällens favoriter
Riktigt kul att få prova igenom en liten del av SMWS's sortiment. Det som man inser nu är bredden i utbudet och att det verkligen finns många guldklimpar. Det jag också inser är hur svårt det kommer att bli att få tag på sina favoriter då antalet flaskor per buteljering är starkt begränsat till några hundra flaskor. Men chansen att hitta några guldklimpar finns verkligen. Så vilka var mina favoriter?

På första platsen kommer definitivt 4.233 Asian-Style Barbecue 11 YO, Highland, 64.2%. En riktigt fin whisky med bra balans mellan rök och övriga smaker. På delad andra plats kommer 29.213 Deep, Dark and Desirable 20 YO, Islay, 50,4% och 53.135 Peat-Reek and Barbeque Char 9 YO, Islay, 60,2%. Två olika men riktigt bra rökare från Islay. På delad tredje plats hittar vi fina 36.127 Killer Bee Rum Punch 12 YO, Speyside, 60%, och 30.97 Dancing On A Vulcano 9 YO, Speyside, 64.7%.


Kvällens bästa.
Foto: Johan Blom.

Jag kommer definitivt att ta mig tillbaka till Ardbeg Embassy för att prova flera SMWS-buteljeringar, det borde ni också göra.

© All text tillhör Johan Blom. Bilder tillhör respektive upphovsman som anges i reportaget.