Lansering
Seven Stars No. 7 Alkaid
27 februari 2019

För tredje året i rad fick jag en inbjudan till Backafallsbyn Hven. Den här gången var det inför lanseringen av Seven Stars No. 7 Alkaid. Det är den sjunde, eller nja egentligen den åttonde whiskyn i serien Seven Stars, eftersom de släppte 6:2 Alcor i september förra året och 6:1 Mizar i mars. Förklaringen är att Mizar är en dubbelstjärna i stjärnbilden Stora Björnen. Med blotta ögat går det att skönja en ljussvagare drabant, Alcor. Den näst sista buteljeringen fick således namnet Stars No. 6:2 Alcor och lanserades i september 2018. Den sista, Seven Stars No. 7 Alkaid, lanseras på Systembolaget den 8 mars. Bilden nedan visar på ett bra sätt hur det ligger till.

Detta året var det betydligt bättre väder än förra året, och det innebar att mycket fler människor hade tagit sig till Skeppsbron i Landskrona för vidare färd till Spirit of Hven denna onsdag i februari. Många bekanta ansikten men också en del nya fanns i den förväntansfulla skaran som var med båten över till Ven och det vackra destilleriet i Backafallsbyn.

Efter en liten kort stunds mingel var det dags för presentation av Seven Stars No. 7 Alkaid. Anja och Henric delade på presentationen på ett utmärkt proffsigt sätt, med lagom mycket allvar blandat med lite humor, och det märks att de har gjort detta några gånger innan. Henric har en genomgång av Alkaid, och vi får veta vilka malter som använts i processen och vilka olika fat den legat på, samt Henric's egna funderingar kring doft och smak.

Henric avslöjade också att en majswhisky är på gång. Mycket spännande och många blev såklart lite överraskade men också en viss förväntan kunde kännas av i lokalen. Andra nyheter är också inplanerade, och en kunde känna av en viss osäkerhet för kommande inbjudningar till releaser/lanseringar. Men Henric lugnade dock alla och lovade att detta inte var sista gången ett sådant här event anordnas.

Efter presentationen blir det mingel igen och det bjöds på tilltugg samt möjlighet att prova en hel del av deras utbud, bland annat Organic Gin, Organic Summer Spirit, Organic Aquavit och Tycho's Star samt givetvis deras otroligt populära Ryewhisky som de lanserade den 7 december förra året.


Irish Coffee gjord på Spirit of Hven's Ryewhisky.
Mycket populär denna eftermiddag.

Förra året gick jag en guidad rundtur på destilleriet som var mycket intressant, men i år valde jag att mingla runt lite och prata med de övriga inbjudna och personalen på destilleriet.

Jag vill passa på att rikta ett stort tack till Camilla Ericsson för inbjudan, och tack också till Anja och Henric samt till all personal på destilleriet som är väldigt proffsiga och gjorde denna dag till ännu en mycket minnesvärd upplevelse.

Receptet för Alkaid är 12.35% lagermalt, 9.5% chokladmalt/ale malt och 78.1% torvrökt malt. Som vanligt buteljerad utan kol- eller kylfiltrering, inga färgämnen eller tillsatser. Ekologiskt certifierad som det alltid är från destilleriet.

Produktblad med utförlig information för Seven Stars 7 Alkaid kan ni beställa här

Sist men inte minst kommer här mina intryck av Seven Stars No. 7 Alkaid.

Doften är mycket komplex och det känns verkligen att många olika fat är inblandade i denna whisky. Jag finner ljus choklad, lakrits, lite russin och en svag lite lätt sotaktig rökig ton som påminner om en eld som slocknat men ändå pyr lite svagt. En intressant doftbild som känns riktigt inbjudande. Den känns också nötig och lite fet.

Smaken är också komplex med flera lager, och till en början är det moccakaffe som är klart tydligast. Sedan kommer lakrits, mörk choklad, hasselnötter och mjuk kola. Vanilj dyker upp lite i bakgrunden och ger den en mjuk, lite krämig känsla. Det är bra, det här.

Eftersmaken är följsam och elegant med moccakaffe och en svag ton av gräddig vanilj. Snyggt.

Spirit of Hven har fått fram en mycket bra och karaktärsfull whisky. Seven Stars No. 7 Alkaid släpps på Systembolaget den 8 mars, har artikelnummer 40396 och kostar 795 kronor.