För 23:e året i rad arrangerades världens största dryckesmässa i Nacka på Nacka Strandsmässan. Förra året besöktes den av inte mindre än 37 000 människor. Jag är rätt så övertygad om att årets mässa besöktes av minst lika många livsnjutare som 2013. Mässan pågick under sammanlagt sex dagar (25-27 september samt 2-4 oktober). Whiskynörden besökte evenemanget på lördagen den 4:e oktober, mässans sista dag. Jag var på plats en halvtimme innan öppning, och då var det redan en rejäl kö för att komma in...

Ett gäng förväntansfulla besökare
som just anlänt till mässan.

Jag inledde dagen med att prova kommande släppet från Ardbeg, nämligen Kildalton. Ännu en bra Ardbeg, fast jag tycker att Supernova 2014 är snäppet bättre. I montern som delades av Ardbeg/Glenmorangie provade jag också kommande Glenmorangie Taghta (släpps 9 oktober, nr. 40416, 899:-) samt Finealta som kom för fyra år sedan.Taghta var en positiv överraskning, medan Finealta var det rakt motsatta. Hade en mycket trevlig pratstund med duktiga representanterna Sven Hammerin och Emeli Svensson.

Efter detta begav jag mig bort till de goa gubbarna Hans och Jonas på Whiskytaste Sweden. Här provade jag fyra stycken whiskies. De var i tur och ordning - Littlemill 25 YO 1988 Sherry Butt på 52.2%, sedan blev det en whisky från Pulteney Distillery, en Cask Strength 13 YO på 55 5%.Tredje whiskyn blev Littlemill 24 YO på 54% (nr.85282, 1 991:-) och den fjärde och sista blev Bunnahabhain Sherry Hogshead 26 YO Archives 1987 på 50 2%. Alla fyra var mycket bra. De som stack ut lite extra var dock Littlemill 25 YO 1988 Sherry Butt och whiskyn från Pulteney Distillery.

Goa gubbar på mässa i Stockholm.

Whiskytaste Sweden har mycket
bra whisky i sitt sortiment.

Nu började jag bli lite varm i kläderna och var sugen på något riktigt "sherrymonster". Det fick bli Kavalan Solist Sherry Cask på 58.6% (nr. 85319, 1 502:-) som marknadsförs av Bevco AB. Deras representant Mats Claesson håller upp flaskan till beskådande.

Eftersom jag var väldigt nyfiken på de kommande nyheterna från Smögen Whisky, så fick det naturligtvis bli nästa anhalt på dagens mycket spännande och varierande whiskyresa. Här provade jag först Smögen Sherry 1:1 som är den första i en serie om fyra. Smögen Sherry 1:1 är en drygt tre år gammal whisky på 51.8% som har legat på sherryfat de sista fyra månaderna. Det kommer att släppas 600 flaskor och priset hamnar troligtvis på cirka 850:-. Den andra nyheten är Smögen Single Cask på 61.7%. Denna har lagrats enbart på bourbonfat i drygt tre år. 300 flaskor kommer att släppas och priset hamnar troligtvis på cirka 950:-. Dessa två kommer att släppas på Systembolaget den 20 november. Min favorit av dessa var Smögen Single Cask. Christer Malmering presenterade nyheterna i deras monter.

Nu började det bli dags att runda av denna fantastiskt trevliga dag med många intressanta möten (och whiskies...). Tog en liten sväng förbi Bowmore´s monter och pratade lite med deras representanter Joachim Aronsson och Thomas Major.

Joachim Aronsson och Thomas Major.

Sista stoppet blev faktiskt tillbaka till Smögen Whisky eftersom jag gärna ville prata lite med Johan Baeckström som driver den utmärkta bloggen Whiskyblogg. Han hjälpte mig en hel del när jag skulle "köra igång" min egen blogg. Han jobbade just denna dagen med att representera  Smögen Whisky. Det skötte han alldeles briljant, tycker jag.

Johan Baeckström

Bästa whiskyn på mässan: Littlemill 25 YO 1988 Sherry Butt, Hart Brothers, Whiskytaste Sweden
Bästa svenska whiskyn: Smögen Single Cask, Smögen Whisky
Dagens överraskning: Glenmorangie Taghta, Glenmorangie Distillery
Bästa kommande whisky: Ardbeg Kildalton, Ardbeg Distillery

 

Sammanfattningsvis var det en mycket bra organiserad, välordnad och strukturerad mässa, med tanke på dess storlek. Mycket lätt att hitta mellan de olika montrarna och bra skyltat till utgångar/toaletter m.m. Möjligen var den en aning för stor samt något för koncentrerad på temat öl.