28-30 september
samt 5-7 oktober 2017
Plats: NackaStrandsMässan, Stockholm
Av: Johan Blom

Jag har haft förmånen att kunna lägga väldigt mycket tid på mitt intresse för whisky under detta år. Mässor på Cinderella, i Uppsala och Göteborg samt en hel del provningar och dessutom en resa till Skottland har förgyllt året.

Nu är det dags för Stockholm Beer and Whisky Festival som dessutom antagligen blir min sista mässa för året. Det kommer fortfarande att bli en hel del fantastiska provningar i år men troligtvis inga fler mässor. I år har jag dessutom fått förmånen att kunna besöka denna mässa på två olika sätt, dels som besökare och bloggare under första veckan och sedan som arbetare hos en av utställarna, Berntson Brands, under den andra. Detta fick mig att verkligen se fram emot dessa två helger.

Del 1
Besökare: Helg 1, torsdag 28 september.

Träffar redan på bussen från Slussen ett bekant ansikte, Professorn från Whisky ABC, som jag senare på kvällen fått äran att vara med på deras livesändning från mässan. Vi hinner bara dela några få ord innan vi är framme och det är dags att gå in på mässan. I och med att vi är så tidigt på plats, redan innan 11, så är det ingen kö och det är väldigt lugnt i montrarna som fortfarande ställer i ordning. Jag hämtar min pressackreditering och inväntar pressträffen inför mässan, är ivrig och tydligen först in i lokalen men den snart är den fylld av branschfolk och press.

Marianne Wallberg, VD NackaStrandsMässan och Stockholms Öl & VIN AB, och Heléne Reuterwall Thideman, PR & Marketing Manager NackaStrandsMässan, hälsar oss alla välkomna till den 26:e mässan i ordningen och det första som slår mig är hur familjärt allt känns, som en stor familj. Känns riktigt kul att vara med på detta då det är första gången jag får vara med på denna pressträff innan mässan öppnar. Marianne och Heléne presenterar nyheter och ambitionerna för i år samt presenterar några av utställarna, bland annat Box High Coast Distillery och Mackmyra som representeras av Hasse Nilsson och Angela D'Orazio. Det skiner verkligen igenom att Marianne och Heléne brinner för detta och är mycket stolta över vad dom uträttat, med rätta skulle jag vilja säga. Förra året hade mässan över 39 000 besökare och har placerat sig bland de största i världen, ambitionen för i år är något färre besökare men högre kvalitet. I år är det över 200 utställare och man har många Master Classes för besökarna, både för öl och whisky. Vi får dessutom smaka på den kommande Mackmyra Skördetid som är ett samarbete mellan Mackmyra och den italienska vintillverkaren Masi, en riktig höjdare där smaken från Amaronevinet verkligen är tydlig. Dessutom presenterar sig flera öltillverkare och vi får även prova deras produkter innan det är dags för en kort lunch och därefter dags för det vi verkligen kommit hit för, mässan!


Marianne Wallberg och
Heléne Reuterwall Thideman.


Hasse Nilsson, Box High Coast Distillery.


Mackmyra. Angela D'Orazio längst fram.

Då kör vi igång!
Börjar i den monter som jag ska jobba i den nästkommande helgen,
Berntson Brands, här hittar vi Old Pulteney, Balblair, Speyburn och Bushmills. En stor monter som direkt fångar ens blick när man kommer in i mässhall 1.

Träffar de två Allt Om Whisky-stipendiaterna Jonas Gyllenpanzar Stjerna @gyllenstjernawhisky och Frida Birkehede @anglarnasandel.se och får några ord med dem. Väldigt kul att få prova den fantastiska ambassadörsbuteljering som Jonas valde ut tillsammans med Annelie Huczkowski @sinnenochnyanser som tyvärr inte är på plats idag. Nytt för i år är att man kan delta i Master Classes inne i montern, något som man provade i Göteborg och som var så populärt så man kör även här i Stockholm. En av nyheterna i denna monter är Speyburn 15 som inte släppt någonting nytt på många år. Detta är en trevlig sommardram som adderar mer karaktär mot den snällare 10 YO. Men min riktiga favorit i denna monter är Old Pulteney 23 YO, en fantastisk fin whisky men knappast prisvärd med ett pris på 250:-/cl... 21yo är visserligen lite efter men till en fjärdedel av priset ett fynd som tyvärr snart är borta från marknaden tillsammans med syskonet 17 YO.

Går vidare till Pernod Ricard´s monter där jag träffar den otroligt kunniga och trevliga Olof Noreus som är en av Sveriges bästa ambassadörer enligt mig. Här kan man som vanligt delta i Olofs fantastiska provningar där man iklädd headset inte missar någonting i den annars högljudda miljön. Nytt i denna monter är bland annat de två releaser från Glenburgie och Miltonduff som är komponenter i och del av den Ballantines-serien. Båda är riktigt trevliga och till ett konkurrenskraftigt pris, 399:- respektive 449:-. Min favorit är definitivt Glenburgie med sina varma toner och jag som sällan gillar whisky på 40% blir verkligen förvånad att den är just i denna styrka. Så låt inte detta avskräcka dig innan du provat.


Mycket prisvärda whiskies.

Tar några steg vidare till Nigab och Balvenie där jag får en riktigt trevlig vertikalprovning av sortimentet tillsammans med Rasmus Harnell, Portfolio Manager på Nigab. Nya är de båda rökiga tillskotten, 14 YO Peat Week samt Travel Retail-syskonet 14 YO Peated Triple Cask där jag föredrar den förstnämnda då jag tycker den är lite lugnare och mer harmonisk. Kul med några rökiga Balvenie som inte enbart är "parfymerade" av rök som 17 YO Peated Cask och Islay Cask var. Men mina verkliga favoriter i denna monter är 15 YO Single Barrel Sherry Cask och 25 YO Single Barrel Traditional Oak, WOW vilka fina drams!!!


Två riktiga höjdare!

Börjar känna av alla drams så jag letar mig vidare till Juras monter där man kan sitta ned en stund och prova deras virtuella sightseeing av ön och destilleriet, riktigt trevligt och funkar förvånansvärt bra. Får prova deras Tastival 2017 som är riktigt fin med sin portvinslagring och som en bonus en pratstund med James Steiner.

Runt hörnet står Dalmore och jag får återigen prova en gammal favorit, King Alexander, som lagrats på 6 olika sorters fat, Bourbon, Sherry, Port, Marsala, Madeira och Cabernet Sauvignon. En riktigt lyckad buteljering som kanske får ses som en förebild för Amrut Spectrum?

Vidare till lite rökigare breddgrader och Ardbeg, är riktigt sugen att prova kommande An Oa som visar sig vara en värdig familjemedlem till det annars ganska lilla standardsortimentet. Blir definitivt en flaska av denna. Även Ardbeg och Glenmorangie har inrett sin monter för provningar, fast i detta fall i ett litet rum mellan montrarna. Får dessutom en kort pratstund med den mycket trevliga Robert Radovic. 

Går vidare förbi Allt Om Whiskys monter där jag träffar den alltid lika glada chefredaktören Emma Andersson. Blir riktigt sugen att söka stipendiet nästa år...


Jag, Emma Andersson samt Jonas
Gyllenpanzar Stjerna.

Precis bredvid hittar vi Symposion´s tre montrar, dels deras stora monter men även Nikka och Benromach. Hos Nikka träffar jag alltid lika glada och kunniga Sara Larsson men även Brand Ambassador Sayumi Chavrier-Oyama. Träffar även stora delar av Uppsala Whiskysällskap vid Benromach. Provar först en fantastisk Linkwood '98 Côte Rôtie Wood Finish och sedan en riktigt bra Gin från Nikka. Kan bli några inköp där.


Sara Larsson, jag och
Sayumi Chavrier-Oyama.

Efter en kaffe och några glas vatten bär det av till Mackmyra där jag återigen provar deras nya Skördetid men denna gång även tillsammans med deras Private Reserve versioner och WOW vilka fina fat, mot dom flesta besökare föredrar jag den eleganta versionen, blir nog ännu ett fat om jag får igenom idén hemma. Får även ännu en pratstund med Master Blender Angela DÓrazio.

Sista stoppet innan det är dags för livesändning med Whisky ABC blir Edrington och Clydesdale. Hos Edrington hittar vi Laphroaig, Macallan och Highland Park som dagen till ära gästas av Senior Brand Ambassador Martin Markvardsen och jag får dessutom möjlighet att förutom en kort pratstund även få min HP Shiel signerad. Provar HP Valkyria som är bra men tyvärr inte riktigt lika bra som den utgående Dark Origins i mitt tycke. Provar Edition no 2 och no 3 hos Macallan som båda är fina men no 2 passar klart bättre i min gom. Och som en riktig bonus kommer en av mina Instagram vänner senare förbi med ett glas med mässans kanske mest exklusiva drycker med ett cl pris på 1 200:-, den mäktiga Macallan M. Stort tack till @epicwhisky för den möjligheten!! En helt enastående whisky men kan knappast kallas prisvärd med ett sådant pris.


Martin Markvardsen
signerade min HP Shiel.

Absolut sista besöket innan Youtubesändningen, blir hos Clydesdale där jag äntligen får träffa Amrutfantasten och grundaren av Amrut Fever, Dennis Steckel. Får prova helt fantastiska drams hos Dennis, bland annat Spectrum 004 som lagrats på 4 olika fattyper istället för 5 som den förra. Kan konstatera att Amrut går från klarhet till klarhet. Tina Sundblom bjuder dessutom på två helt fantastiska rom, en Caroni från Blackadder och en Trinidad Rom med karaktär. Caronin beställdes på studs när jag kom hem.


Träffade Dennis Steckel, sveriges
meste Amrutfantast.

Så var mässan över för min del denna gång, jag hann prova en del till som inte kom med i artikeln samt en hel del som inte hanns med att provas men ni som var där vet att det är helt omöjligt att hinna prova allt. Hann framför allt träffa otroligt många trevliga vänner och likasinnade under dagen, det är detta som gör detta intresse så otroligt vanebildande, STORT TACK till er alla!!

Avslutade kvällen hos Whisky ABC och deras livesändning från mässan på Youtube. Kolla gärna på dessa klipp och hoppas att ni blir inspirerande att prova någonting nytt. STORT TACK till Whisky ABC för möjligheten att få göra debut i det mediet!!!

Ni hiitar klippet genom att klicka på bilden här nedan.

Del 2
Medarbetare i monter: Helg 2, fredag och lördag 6-7 Oktober.

Så var det dags för ännu en helg på Stockholm Beer & Whisky Festival men denna gång på andra sidan montern, riktigt kul och spännande men också lite nervöst då detta är första gången för mig. Men det är bara att ta på sig kilten och köra!!

Riktigt kul att även montervännerna Jonas Gyllenpanzar och Martin Tjäder hakade på och hade kilt dagarna till ära. Tror att det var ett populärt inslag då många kom förbi och tog bilder...


Jag, Martin Tjäder och
Jonas Gyllenpanzar Stjerna.

Förutom Jonas och Martin fick jag förmånen att även jobba med Allt Om Whisky-stipendiaten Annelie Huczkowski, den otroligt kunniga Balblairfantasten Evert Holmberg, whiskyvännen Helena Pettersson @wirrepannan, Brand Manager Tommy Isaksson samt ett par vänner från IBH, Dorothy Duffy och Michael Febrero-Smith. Ganska fullt bemannat med andra ord men det behövdes då det är många och långa timmar i montern. Dessutom jobbade Jonas och Annelie deltid i Allt om Whiskys monter. Det som slår mig är att detta är ett otroligt bra team, alla väldigt kunniga och med passion för dryckerna men ingen prestige alls, alla alltid snabba att hjälpas åt. Martin och Tommy har lyckats väldigt bra med sammansättningen och jag tror att detta även märktes utåt till kunderna, eller vad säger ni som var där och besökte oss? Tycker detta kanske är minst lika viktigt som dryckerna men nu över till den delen. Med sig i montern hade man bl a Old Pulteney 12, 17, 21 YO samt årets Ambassadörsbuteljering men även de betydligt mer exklusiva 23 YO och 35 YO med en prislapp på 250:- repektive 200:- per cl. Men mest av allt var man stolt över att 21-åringen fått priser för Festival's Best Whisky samt Scotch Malt Whisky over 20yo!!! STORT GRATTIS och välförtjänt tycker jag som länge gillat 21-åringen.


Dorothy Duffy, Tommy Isaksson
och Martin Tjäder.
 

För Balblair fanns 05, 97 och 90 men även den fantastiska 83. anCnoc hade förutom sitt standardsortiment med orökiga 12, 18 och 24 YO även sina rökigare syskon, Rascan, Cutter och Stack som verkligen gick hem hos besökarna. Även den mycket mer exklusiva anCnoc 1975 fanns på plats. För Speyburn fanns förutom 10 YO och Bradan Orach även deras nyhet 15 YO som är en bourbon och sherrylagring. Ett klart steg uppåt från 10-åringen.

Otroligt lärorikt att få jobba på denna sida montern med många fantastiska möten med allt ifrån nybörjare till riktiga nördar. Men gemensamt har alla en nyfikenhet för drycken. Otroligt givande och mängder av intressanta samtal och möten. Till exempel när det unga paret där tjejen gillade rökig whisky och killen knappt druckit whisky alls frågade om vad dom borde prova. Istället för att enbart prova en sort så fick dom prova lite mindre från alla tre anCnoc från Peated Series och uppleva skillnaden mellan tre olika buteljeringar från samma destilleri fast liknande karaktär. Båda blev riktigt nöjda. Samma sak som de två par som fick prova Old Pulteney 12, 17 och 21 YO och dessutom lite food pairing med Godminster cheddarost från Fine deli till OP 12, en hel del ahaupplevelser samt också förståelse att smaken är olika, cirka 50% föredrar 17 före 21 och tvärt om. Detta måste jag verkligen göra om. STORT TACK till Berntson Brands för möjligheten.

Mässans favoriter och höjdpunkter
Så hur sammanfattar man då detta? Det får helt enkelt bli i två delar, drycker och upplevelser.

Drycker
Några av de drycker som jag kommer att minnas är Mackmyras Eleganta Amarone Private Reserve, förvånande bra och flera steg bättre än den annars fina Skördetid. Även kul att prova Plantation Rum som lagrats på Mackmyra fat, den rökiga blev min favorit men bägge riktigt bra. Old Pulteney 23 YO, otroligt fin men kanske inte prisvärd. Riktigt kul att 21-åringen fick pris som mässans bästa whisky då den länge varit en favorit. Balvenie 15 och 25 Single Barrel är riktigt fina, där 15 känns prisvärd för under 1000-lappen. Och när vi pratar prisvärd tycker jag att Glenburgie 15 måste nämnas, för 399:- är detta riktigt bra. Indiska Amrut går från klarhet till klarhet och deras Greedy Angels 10 YO är något i hästväg, otroligt fin och elegant whisky. Inga svagheter i den lineup som presenterades av Dennis hos Clydesdale, något för alla smaker finns.

Nya familjemedlemmen i Ardbegstallet, An Oa, är ett riktigt trevligt tillskott. Nikkas Gin måste nämnas med nya smaker, den måste ni prova. Sedan kan jag ju inte bortse att jag fick möjlighet att sippa lite på en Macallan M, långt ifrån prisvärd men en fantastisk whisky.


Trevligt tillskott.

Upplevelser
Ja, var ska jag börja? Så mycket trevliga människor, möten och samtal över två helger, bara kärlek för drycken. Ett föredöme att man kan samla så många personer utan tillstymmelse av bråk, fantastiskt! Tänk om alla utekvällar var som denna. Otroligt kul att träffa alla gamla vänner och bekanta men även Instagram följare som jag aldrig träffat förut. Kul att få ett ansikte till alla bilder, kommentarer och diskussioner. Alla samtal om dryckerna, många olika åsikter men alltid med respekt för andras tycke och smak. Besök under torsdagen är och förblir min favorit då det finns mer tid för både provning och samtal. Definitivt en upplevelse med mersmak är att jobba i monter, det borde alla med detta intresse prova på. Otroligt lärorikt.

Vill avsluta med att tacka alla som bidrog till alla intryck under dessa fantastiska helger!!!
* Marianne och Heléne för en fantastisk mässa.
* Martin och Tommy för att jag fick möjlighet att jobba för er.
* Annelie, Jonas, Evert, Helena, Dorothy och Micheal för att jag fick jobba med er, ni är BÄST!
* Alla vänner i de andra montrarna, så otroligt kul och givande att få besöka och prata med er.
* Och sist men inte minst, alla besökare, runt 37 000 var ni, det är ni som gör en mässa som denna fantastisk, fortsätt fråga, prata och diskutera den dryck vi alla älskar.

Nu är hösten här på allvar och framöver blir det flera intressanta provningar för min del, bland annat Rare Malts som leds av Ingvar Rönde, Nedlagda Destillerier och Single Malt Monday med tema Amrut. Vi kanske ses där?

 © All text och samtliga bilder tillhör Johan Blom.