24 och 27-29 september
samt 4-6 oktober 2018
Plats: NackaStrandsMässan, Stockholm
Ett reportage i tre delar av
Johan Blom.

Del 1
Jury

Då var det dags att ta på sig whiskykavajen igen efter sommaruppehållet, suget att få prova årets nyheter samt att träffa alla goa whiskyvänner igen har växt sig starkt under sommaren. Suget blev än större när en inbjudan till att sitta med i årets whiskyjury landade i brevlådan. En otrolig ära!! Inbjudan gällde för alla tre dagarna men tyvärr kunde jag enbart vara med den första dagen då jag redan var inbokad på en kurs med mitt nya jobb. Synd att jag inte kunde vara med alla tre dagarna men så kan det vara ibland. Förra året skrev jag ett reportage i två delar men iom mitt nya uppdrag som jurymedlem blir det denna gång ett reportage i tre, Jury, Besökare och Utställare. Hoppas att jag kan ge er en uppfattning av känslan i detta fantastiska arrangemang, Stockholm Beer and Whisky, som i år firar sitt 27:e år som ett av världens största i sitt slag.

Trevlig läsning.

Vecka 1
Måndag 24:e september.

Blandade känslor och funderingar direkt efter att ha läst inbjudan till juryn för årets Stockholm Beer and Whisky. Tacksamhet och nyfikenhet blandat med en nervositet och frågor kring hur det hela går till och vad som förväntas.Jag kontaktar Christina "Kitten" Nordlöf, Tävlingsledare för både Whisky och öltävlingen och ställer mina frågor och inser att jag måste ställa om hur jag vanligtvis brukar prova whisky.


Christina "Kitten" Nordlöf.

Generellt brukar jag vilja hålla mig från att sätta poäng på whiskyn jag provar, jag föredrar att sätta dom i ett sammanhang och långsamt jämföra dom med någon referens och på så sätt förstå skillnader och hitta favoriter. Någonting annat jag inser är att just detta med att ge tid till upplevelsen och provningen inte kommer att finnas möjlighet till, runt 50 whisky ska provas under ca 4 timmar. Oj, hur ska detta gå till? En utmaning på så många sätt.

Lite spänd kliver jag in på Nackastrandsmässan men blir genast glad när jag får syn på Frida Birkehede från Änglarnas Andel, Allt om Whisky-stipendiat och kär whiskyvän. Det visar sig att det även är första gången för henne. Vi sätter oss ned, tar en fika och utbyter tankar och frågor, det känns genast mycket bättre. Straxt därefter dyker en annan whiskyvän upp, Jonas Gyllenpanzar Stjerna från Dagens Dram och även han en Allt om Whisky-stipendiat. Nu är jag riktigt taggad.


Jonas, Frida och jag.
 

Då var det dags att kliva in i juryrummet, hälsar på dom andra jurymedlemmarna, kul med en hel del som jag redan känner samt nya bekantskaper. Det är en väldigt blandad jury med både kvinnor och män, krogmänniskor och bloggare, unga och lite äldre. "Kitten" berättar lite om allt kring provningen och lämnar sedan över ordet till Folke Andersson, Ordförande för juryn, Folke är ju en legendar inom dryck med förflutet hos Vin & Sprit och pappa bakom bland annat Grönstedts. Han beskriver kort hur provningen går till, att allt provas blint, poängsättning och skala samt att det kommer att gå snabbt mycket snabbt, detta oroar mig som sagt en del, vi får se hur det går.


Här tillsammans med
Folke Andersson, whiskylegend.

Första linan kommer in och Folke berättar vilken kategori detta är samt alkoholhalt i varje glas. Startskottet går och oj, nu kommer nervositeten igen. Doftar igenom helan linan både en och två gånger, försöker hitta vad som utmärker varje glas, bra eller dåligt. Mina bordsgrannar har redan börjat att smaka, blir lite stressad, hur ska jag kunna sätta poäng i detta tempo?? Inser att jag borde ha satt en process och upplägg för mig själv hur detta ska gå till. Börjar smaka på dryckerna och inser att ingen av dessa drycker tilltalar mig och tycker inte att kvaliteten är så hög generellt. Tittar på skalan och försöker hitta var dom passar in, blir tyvärr ganska så lågt. Då var det dags, Folke ber oss om våra betyg per glas och jag inser då att mina betyg är väldigt låga, eller är dom andras höga? Dock syns tydligt vilka som jag anser vara bättre än dom andra och det är huvudsaken. Hur som helst jag måste snabbt hitta ett bättre arbetssätt till nästa lina. Andra linan kommer in och jag provar en annan approach och den funkar mycket bättre och ger ett lugn och struktur till mitt arbete, skönt. Kvaliteten är mycket skiftande under kvällen men många guldkorn dyker upp. Nära 50 whisky provas under 4 timmar och paletten och sinnena är rejält trötta efteråt, även om jag spottar. Jag hittade definitivt några fantastiska whisky under provningen, bara synd att jag inte vet vad det var som vi provade, får vänta tills nästa vecka innan jag vet.

Kvällen avslutas med lite mat och dryck samt goda samtal och reflektioner från kvällen, Detta var definitivt en upplevelse, erfarenhet och hoppas verkligen att jag får förtroendet fler gånger. Nu när jag har erfarenheten och förstår upplägget bättre samt hittat ett fungerande arbetssätt kommer jag nog att njuta mer nästa gång.

Hoppas att ni gillade att få en liten glimt in i juryrummet. Någon annan som har erfarenhet av liknande och vill dela med er av era erfarenheter.

Nästa del blir ett reportage från mässan som besökare.

© All text och samtliga bilder tillhör Johan Blom.

Del 2 Besökare hittar ni här
Del 3 Utställare hittar ni här