Ett familjeägt destilleri som grundades 2002 i centrala Lahti, som är beläget i landskapet Päijänne-Tavastland i Finland. De har även ett bryggeri som grundades 1995, och i anslutning till det även ett nytt destilleri.

De använder sig av traditionella pot stills från Skottland. De har en kapacitet på över 100 000 liter sprit/år. De använder mestadels bourbon -och sherryfat, men även andra fat såsom port, madeira och romfat förekommer. De lagrar sina fat i isolerade containrar, och varje container rymmer cirka 60-70 fat.

Den 8 december var jag med på en Zoom-provning under ledning av Senior Whisky Ambassador Jussi Oinas samt Veera Pastinen. Vi provade tre olika whiskies.

SAVU 43%
Savu, som betyder rök på finska är destilleriets storsäljare. Den består av 80% bourbonfat och 20% PX sherryfat.

Doft: Gröna frukter, örter, lite kryddor, banan och mineraler.

Smak: Vanilj, nötter, örter, lite bränd smak (kanske från PX-faten?).

Sammanfattning: Inte så märkvärdig whisky, men absolut drickbar. Lite anonym och hade säkert vunnit en hel del om procentstyrkan varit några snäpp högre.

Hiiden Hirvi 50.7%
Bourbonlagrad whisky (4 år) med slutlagring (tre år) på romfat.

Doft: Det första som ploppar upp i huvudet är gummi tätt följt av björnbär och kanel. Här finns också en antydan till mörk choklad, om än mycket diffust.

Smak: Söt, tung smak med lite unken, istängd känsla. Känns som att det inte riktigt har blivit som det kanske var tänkt.

Sammanfattning: Nja, det här var i ärlighetens namn inget vidare. 

Single Cask 10 YO Port Cask 58.5%
Ett enda fat (250 liter). Ursprung portvin okänt.

Doft: Mustig och tung doft med inslag av svarta vinbär, saltlakrits och lite chili. 

Smak: Kraftfull, mustig smak med inslag av saltlakrits, svarta vingummin och en aning bitter mörk choklad.

Sammanfattning: Detta var en riktigt trevlig whisky med fina dofter och smaker som lirade bra ihop.

Publicerat 2021-12-22