Fredag 25 Juli 2014

Besökte denna eminenta pub i Karlskrona tillsammans med hustrun Britt-Inger och våra goda vänner Bengt & Lotta. The Fox & Anchor är i nuläget Karlskronas enda engelska pub. Puben är grundad 2002 och drivs idag av de båda kompanjonerna Torbjörn Jonsson och Fredrik Larsson.

Från och med hösten 2011 satsar The Fox & Anchor på att bli en av Sveriges bästa öl och whiskypubar. Bra mat, kunnig personal, ett spännande sortiment av microbryggd öl och ett brett utbud av whisky är ledorden! För tillfället tillhandahåller de över 100 sorters öl (på fat i dagsläget 24 sorter och på flaska i dagsläget cirka 80 sorter) samt över 200 sorters whisky från hela världen.

Jag inledde aftonen med ett par välsmakande öl samt en grymt god maträtt med det fyndiga namnet Scottish Style Burger. Den bestod av pepper jack cheese, stekt ägg, smokey whisky sauce och bacon och serverades med färsk pommes frites och kryddig salsa. Fantastiskt gott!

Nu raskt över till whiskyn...
Jag provade tre stycken (för mig) nya whisky under kvällen. Dessa var i tur och ordning: Highland Park 18 YO, Ardbeg Corryvreckan samt The Fox & Anchor Bunnahabhain Cask Strength. Den sistnämnda är från ett s.k "fondlat fat", som i praktiken innebär att man delar ett fat mellan olika buteljerare, vilket betyder att man sätter en egen etikett på en delbuteljering av ett fat, medan fatets ägare kan buteljera eller sälja resterande whisky vidare.

  

 


Highland Park 18 YO 43%

Doft: Varm och mycket angenäm doft. Lite blommig och med inbjudande honungstoner.
Smak: Mycket mjuk och lätt i smaken. Aningen salt och lite rökig. Honung och kanel samt lite nötaktig smak (kommer att tänka på Nutella?). Vattning gjorde inte att det hände så väldigt mycket. Blev aningen mjukare och rundare i smaken.
Eftersmak: Ganska torr med en rejäl skopa kryddighet. Lite ton av cacao på slutet.
Helhetsintryck: Highland Park är inte någon av favoriterna, men jag måste faktiskt erkänna att detta var en positiv överraskning.

  

 


Ardbeg Corryvreckan 57.1% (2010)

Doft: Yes! Det här gillar jag verkligen. Har ju en förkärlek för rökig whisky så denna passar ju mig som handsken. Sot och rök i fin samklang.
Smak: Kryddor och mycket rök. Lite sötaktig med smak av apelsin och clementin. Gillade den skarpt. Lite vatten är att föredra.
Eftersmak: Mycket behagligt avslut med en del citrustoner. Lång eftersmak.
Helhetsintryck: Ännu en mycket bra Ardbeg. De gör mig sällan besviken, ska tilläggas.
 

 

 

The Fox & Anchor
Bunnahabhain Cask Strength 57.1%

Doft: Väldigt inbjudande och spännande doft. En del rök och rejält kryddig.
Smak: Trevlig och förvånansvärt mild med tanke på alkoholstyrkan. Ganska salt och lite kryddor. Påminner lite om Talisker.
Eftersmak: Halvlång och mycket behaglig. Lite vatten skadade inte. Blev rundare samt lite fruktig i smaken.
Helhetsintryck: Detta var en lite annorlunda och riktigt trevlig Bunnahabhain.

Det var en mycket trevlig kväll och jag kommer troligtvis att göra ett återbesök någon gång till The Fox & Anchor.

Källa: Rena faktauppgifter är hämtade från: https://www.foxandanchor.se/
Tack också till Hasse Nilsson för klargörandet kring begreppet "fondlat fat".