15-16 februari 2018
Plats: Vikingline Cinderella
Av: Johan Blom

Det finns många destillerier i Skottland och flertalet av dem är världskända men det är väl få som är så ikoniska som The Macallan. Så svaret var givet när jag fick chansen att prova deras senaste Travel Retailserie, Quest Collection. Det uttalade fokuset för denna serie är faten och eken, som dessutom är en av Macallans sex grundpelare "The Single Most Important Ingredient - The Exceptional Oak Casks". Och för att än mer understryka detta har man med sig sin Master of Wood, Stuart MacPherson. I denna roll har Stuart varit ansvarig för att hitta och säkra den bästa möjliga eken för att passa Macallans malt till denna serie på bästa möjliga sätt.

Även på plats på VikingLine Cinderella har vi Edringtons Brand Ambassador för Travel Retail, Dave Francis. Många av er har säkert stött på Dave under årens lopp på mässor och nuförtiden även i olika Taxfree-butiker runt om i världen. Dave är som jag skrivit förut inte bara oerhört kunnig utan också väldigt lättsam och påhittig i sitt sätt att presentera sina drycker, definitivt en av landets bästa. Extra kul är att det är så många "kollegor" på plats, Annelie Huczkowski (Sinnen och Nyanser), Carl Lönndahl och Daniel Speijer (WhiskyABC), Kent Thorn och Anders Bergström (Whiskytower) och Anders Gjörling (World of Whisky) men även Jarkko Nikkanen (Edrington Finland & whiskyboksförfattare).


Dave Francis och Stuart MacPherson.


Daniel Speijer, Anders Bergström,
Kent Thorn och jag.

Edrington har dagen till ära ställt fram en mycket fin utställning av de nya releaserna i bankettsalen och hela eventet börjar här med att Dave och Stuart berättar vad som kommer att hända de kommande 20 timmarna. Först en master-class där vi kommer att få prova de fyra nya releaserna följt av en chans att få prova whiskydrinkar baserade på dessa i whiskybaren. Dag två kommer vi att få chansen att ställa kompletterande frågor till Dave och Stuart samt prova dryckerna igen. För mig har alltid The Macallan varit lika med en elegant whisky med bra balans och med tydlig fatkaraktär. Tyvärr tycker jag att många nyare releaser har haft en del att önska i jämförelse med äldre buteljeringar från 70, 80 och 90 talet. Dock gillade jag releaser som Ruby och Rare Cask Black.

Nu får vi se om dessa kan leva upp till förväntningarna.

The Macallan Quest 40%
699:- Travel Retail 1 liter.
Lagring: Am + EU ex Sherry Casks, Am Bourbon Casks och Hogshead Casks.
Färg: Mörkt gyllengul.
Doft: Lite ek, lite marsipan, lite marknadsmarmelad, lite banan, honung, choklad och en svag ton av penicillin.
Smak: Lite ek, torkad frukt, vanilj och toner av rött te med honung.
Avslut: Kort till medel och lite ek, som torr kartong.

The Macallan Lunima 41.3%
899:- Travel Retail 0,75 liter.
Lagring: Am + EU ex Sherry Casks och Hogshead Casks.
Färg: Mörkt gyllengul.
Doft: Lite ek, lite hö, marknadsmarmelad och marsipanbröd.
Smak: Ek, vanilj, honung och grape.
Avslut: Medel, ekig.

The Macallan Terra 43.8%
1 499:- Travel Retail 0,75 liter.
Lagring: Am 1st fill Sherry Casks Vasyma + EU 1st fill Sherry Casks Tavasa.
Färg: Mörkt gyllengul.
Doft: Lite ek, lite bränt socker, marknadsmarmelad, honung och lite örtig.
Smak: Ek, honung, torkad frukt och lite kanderade äpplen.
Avslut: Medel, ekig.

The Macallan Enigma 44.9%
2 099:- Travel Retail 0,75 liter.
Lagring: EU 1st fill Sherry Casks Tavasa, Hogsheads and Butts.
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Ek, torkad frukt, marknadsmarmelad och äpple.
Smak: Ek, hö, torkad frukt, honung och lite tapetklister.
Avslut: Medel, ekig.

Kvällens favoriter
Så levde dessa upp till förväntningarna? Ja och nej skulle jag vilja säga. Smakprofilen är åt samma håll som nyare Macallan med tydliga toner av faten men jag saknar toner från äldre sherryfat om ni förstår vad jag menar. Släktskapet mellan Quest och Lumina är tydligt och detsamma gäller mellan Terra och Enigma där man definitivt känner av sherryfaten mer. Quest är en lättsam, frisk och bra instegswhisky, Lumina är definitivt mer elegant och när vi kommer till Terra så blir balansen mellan smakerna mycket bättre. Enigma är nog en vågdelare med sina mycket kraftiga smaker. Mitt val denna gång blir Lumina och Terra, där Terra vinner smakmässigt men Lumina blir vinnare om priset får spela roll. Alla är bra whisky men kan tycka att de är lite högt prisade och konkurrensen är mycket hård i respektive segmenten. T.e.x. så kostar just nu Rare Cask Black endast 150 SEK mer än Enigma på Cinderella, detta hade varit en mycket intressant duell. Men om du är en Macallanfan kommer du nog kunna hitta en ny favorit bland dessa.

Vill slutligen passa på att tacka Dave Francis och teamet på Edrington för möjligheten att få prova denna nya Travel Retail-serie tillsammans med likasinnade whiskyentusiaster!

© Text och bilder tillhör Johan Blom.