Detta är den tredje delen av fyra i reportageserien inför Uppsala Beer & Whisky som går av stapeln den 23-24 februari. Uppsala Beer and Whisky startade 2015 och var ett samarbete mellan Eventbyrån Brink & Berger och Gastropuben Churchill Arms i Uppsala. Brink & Berger med sin erfarenhet från olika produktioner och event samt Churchill Arms med sitt dryckeskunnande och kontakter inom branschen blev en perfekt matchning för att anordna den första festivalen.

Denna gång får vi en pratstund med Magnus Johansson, mannen bakom Uppsala Destilleri och en av de lokala utställarna på mässan. Detta är mig veterligen det första whiskydestilleriet i Uppsala, men om någon vet något annat så skicka gärna info till oss. Magnus är självlärd och intresset började efter att i flera år ha drivit en importfirma för rumänska viner med några vänner och iom detta hållit provningar med dessa viner men ville hellre kunna presentera en egen produkt. Då alternativet att äga en egen vingård inte fanns föll valet på att starta ett eget destilleri, Uppsala Destilleri.


Magnus Johansson.

Idén kom 2013, bolaget var ett faktum 2014 och tillstånden var på plats 2015 då även Facebooksidan skapades. Redan två år senare var Uppsala Destilleri på plats på Uppsala Beer & Whisky Festival och fick ett bra bemötande som gav mersmak. Magnus är som sagt självlärd och allt han kan har han läst på om själv men även fått rådgivning från whiskyentusiasten Martin Ahlquist. Idag driver Magnus destilleriet på deltid, 1 dag/vecka, och resterande tid jobbar han på skola. Just idag är Magnus på plats i destilleriet i Ströby utanför Uppsala där vi får en pratstund.

Har du några förebilder?
- Har tagit efter farsan, han hade alltid många projekt på gång. Han byggde bl a båtar.

Vilka är dina drivkrafter?
- Skapa eget, vill visa upp hantverket. Gillar även att kunna bestämma själv.

Favoritwhisky?
- Är ett Laphroaigfan men gillar även Bruichladdich.

Kan du berätta lite om vilka produkter som destilleriet har?
- Idag har vi inte bara whisky utan även gin och rom som finns redan idag på Systembolagets beställningssortiment i serien Mad Destillers och Absinthe och vodka kommer att finnas i mars respektive februari. Det finns även en Triple Wood Rom i beställningssortimentet. Whisky består idag av privatfat men vi kommer att släppa våra första egna buteljeringar ca 2022/2023.

Vad är nästa steg för Uppsala Destilleri?
- Vi vill få upp volymerna till några tusen liter per år men vi vill fortfarande vara en liten producent. Även ett nytt och avskilt lager är på önskelistan.

Vi tackar Magnus för pratstunden och vi kommer naturligtvis att följa Uppsala Destilleri med spänning. Detta var den sista intervjun inför Uppsala Beer & Whisky och nästa reportage blir från själva mässan. Jag kommer att vara på plats på både fredagen och lördagen, hoppas att vi ses där och kom gärna fram och hälsa.

© Text och bilder tillhör Johan Blom.