Uppsala Beer & Whisky Festival 2019
22-23 februari.
Av: Johan Blom
Del 1 -
Intervju med Madelene Järpenge
Del 2 - Jury, besökare, utställare samt avslutande intervju med Madelene Järpenge

Då var det slut på julledigheten och whiskycirkusen drar igång igen. Först ut för min del blir Vikingline Cinderella Whisky Fair men redan helgen efter är det även dags för Uppsala Beer & Whisky Festival för femte året i rad. Som tidigare år kommer jag att inför mässan att prata med några personer som är inblandade på något sätt. Någon som arrangerar och förhoppningsvis någon utställare. Först ut är festivalgeneralen Madelene Järpenge..

Trevlig läsning.

I år är det Uppsala Beer & Whisky Festival AB som anordnar Uppsala Beer & Whisky Festival, och jag har fått möjlighet att prata med Madelene Järpenge som är affärsområdeschef för företagsevenemang och mässor. I den rollen har hon även ansvar för bla Barnmässan och Norrköping Beer & Whisky.

Madelene har över 20 års erfarenhet från restaurangbranschen men har grunden i en medieutbildning. Hon halkade in i branschen av en tillfällighet, via en invigning på Stora Torget i Uppsala där hon hoppade in för att hjälpa en vän att servera, det blev honnörsbordet den gången. På senare år jobb på bland annat Lingon och Phils Burger. Efter ett kortare avbrott för utbildning och jobb inom projektledning kombinerar hon nu sina erfarenheter och kompetens via sin position hos Uppsala Beer & Whisky AB.

Kan du berätta någonting om årets mässa?
- Vi kommer att vara i samma lokaler på Fyrishov i Uppsala och år har vi ca 75 utställare. I år är det tex många microbryggerier och även en cigarrutställare, Cigarrhyllan. Även några mindre whiskyutställare som Lost Destilleries. Upplägget är detsamma med två våningar samt en Food Court med Food Trucks utanför, i år kommer det att finnas 9-10 olika Food Trucks. Vi kikar även på ett nytt betalsystem som förhoppningsvis kommer att vara klart i tid.

En feedback från bland annat mig från tidigare år är ju bristen på värme vid Food Courten, har ni fixat det till i år?
- Ja det kommer att finnas 4 stycken gasolvärmare så vi får hoppas att det räcker, men det finns många aspekter att ta hänsyn till tex att hålla utrymningsvägarna fria är en. Vi kommer även att ställa upp tält för att hålla värmen.

En annan fråga som jag ställt tidigare år är om det kommer att finnas några Masterclasses, hur blir det i år?
- Det finns vissa intressenter men inte riktigt tillräckligt underlag ännu men vi fortsätter att kika på det.

Kan du se några trender i år förutom microbryggerier?
- Många försöker utveckla sina produkter för att nå fler kundgrupper, tex många destillerier satsar på Gin, eller presenterar sina produkter med tilltugg. Man vill ge sina kunder en helhetsupplevelse, en smakupplevelse.

Hur ser du på den allt hårdnande konkurrensen?
- Idag har ju i princip alla städer en egen öl och whiskymässa. Alla kommer inte att överleva, vår strategi är inte att bli större utan satsa på kvalitet istället för kvantitet. T.e.x. Norrköping är lite mindre och mer intim. Vi vill vara lagom och ge en upplevelse och vara familjär. Vi hoppas på cirka 11 000 besökare varje år och är nöjda med det. Vi har en bra dialog med både utställare och besökare och tar till oss feedbacken.

Hur ser du på framtiden?
- Jag tror att det kommer att hålla i sig men man får försöka hitta sin känsla, man ska känna igen sig på Uppsala Beer & Whisky. Skapa det unika för just vår mässa.

Kan du nämna ditt bästa whiskyminne?
- Under tidigt 2000-tal jobbade jag på ett ställe som hette Highlander Inn, vilket var en Scotch pub och restaurang. Vi skulle ha en whiskyprovning inför kommande menybyte där vi bland annat skulle plocka in några nya whiskysorter. Alla sitter samlade och har provat deras sortiment i de "lägre" prisklasserna. Vi ska gå över till några produkter av högre prisklass varav en av de tagit med var en riktig dyrgrip. Han presenterar whiskyn men har lite problem med att få upp förseglingen på flaskan. Ingen av oss reflekterade direkt över det utan hade fullt fokus på vad han hade att berätta om denna fantastiska whisky. Till slut lyckas vi få ett varsitt provsmak i våra glas...och förvånas över att det är en helt doftfri vätska. Många doftar igen, kollar på varandra, kollar på honom och på glasen...Han ställer ner flaskan och tar upp glaset, doftar lätt genom att vifta lite med handen ovanför. Upprepar proceduren och kollar fundersamt på sitt glas. För glaset närmare och doftar väldigt nära. Han läppjar lite på sin whisky och tar sedan direkt upp flaskan. Kollar med besvärad blick på flaskan och ber oss att inte smaka utan istället hälla ut vätskan i spottkopparna. Det visade sig att det av någon anledning hamnat en dummie i hans portfölj och att vätskan i flaskan inte alls var whisky. Det var helt alkoholfri färgad vätska som man fyller dummies med. Alla satt bara och kollade på stackarn, innan provningen avslutades med en skrattfest. Den whiskyn kom aldrig in på listan.

Vilka är dina tre favoritwhiskys?
- Jag gillar dom med mycket karaktär, t.e.x. rök eller sherry Har svårt att ta fram 3 stycken återkommande favoriter då jag ofta väljer rom. En whisky som däremot är återkommande hemma på vår barhylla är Highland Park 18 YO och Laphroaig. I övrigt uppskattar jag bland annat Bowmore 15 Darkest och Jura 21 YO, men jag är i början av mitt whiskyäventyr och har mycket mer att upptäcka. På whiskymässorna hittar man många spännande sorter och mitt intresse för just whisky växer mer och mer för varje gång man provar något nytt.

Vi tackar Madelene för pratstunden och jag hoppas att ni gillade detta reportage och kikar in på kommande delar i reportageserien.
Tack för denna gång och hoppas att vi ses på mässan.

© All text och samtliga bilder tillhör Johan Blom, förutom loggan i toppen som tillhör Uppsala Beer & Whisky.