Bilden lånad från https://www.vaxjokonserthus.se/

För tredje året i rad anordnades under helgen som gick Växjö Öl & Whiskyfestival i Växjö Konserthus i de centrala delarna av staden. Det var en mycket bra och trevlig mässa, och många av uställarna trivs alldeles utmärkt här i Småland.

Under fredagen var det inte så mycket folk som hade begett sig till Växjö Konserthus, men på lördagen var mässan relativt välbesökt, och stämningen var framåt eftermiddagen riktigt bra och många trivdes alldeles utmärkt bland alla montrar med whisky, rom, öl och annat gott. Några av de nyfikna och dryckessugna besökarna denna tidiga eftermiddag var Ulf, Anders och Stefan som såg fram emot att botanisera runt bland utställarna.


Dryckessugna besökare på mässa i Växjö.
Ulf, Anders och Stefan.

Mitt första stopp denna lördag blev Edrington Sweden, eftersom jag var väldigt nyfiken på de två nya Highland Park Single Cask som var tänkta att släppas på Systembolaget den 20 oktober, exklusivt endast för Sverige. Tyvärr är releasen uppskjuten på den ena av dem, nämligen 2121. Mer information kommer längre fram. Källa: Samuelwhisky

Väl framme vid montern pratade jag en stund med deras trevlige representant Dani, innan det äntligen var dags att prova dem.


Bild 1 - Highland Park Single Cask 2121
Bild 2 - Highland Park Single Cask 6403

Först ut blev tidigare nämnda 2121. Det är en 14-årig single cask (det innebär att whiskyn kommer från ett enda fat). ABV ligger på 60.5% och har lagrats på First Fill American Oak Butt (500-litersfat) som tidigare innehållit sherry. Det som först slår mig i doften är en kanonfin fruktighet som verkligen känns trevlig. Sedan kommer vanilj, honung och lite friska, blommiga toner som övergår i något som kan liknas vid lätt fuktat gräs. Det märks nästan inte att ABV ligger på över 60, eftersom fruktigheten och de söta honungstonerna på ett bra sätt maskerar det. En svag strimma rök kan anas också. I smaken vanilj, päron och gröna äpplen. En känsla av läder och tobak lurar också lite i bakgrunden. Mycket, mycket trevlig whisky. En sådan här vill jag ha!

Nästa är 6403, en 13-årig single cask som lagrats på First Fill European Oak Hogshead (250-litersfat) som tidigare innehållit sherry. ABV på den här är 58.6%. Till en början känns den lite sluten och jag tycker det är en aning svårt att skönja dofterna. Lite vatten gör att den öppnar upp sig, och den mådde bra av att stå ett litet tag. Efter ett tag dyker det dock upp mörka, bäriga toner med inslag av fikon och en rejäl dos sherry. I smaken finner jag vanilj, farinsocker och inslag av mörkrostat kaffe. Något syrligare och mer ekbetonad än 2121. Jag tycker att den var bra, men inte lika bra som 2121.


Bild 1 - Dani, Edrington Sweden.
Bild 2 - Hans Vincent, Whiskytaste Sweden
Bild 3 - Magnus Fagerström, Drams & Dreams
Bild 4 - Jack Daniels har 150-årsjubileum.

Jag tog också ett litet snack med festivalarrangör Peter "Pyrre" Lindqvist. Pyrre har ett mångårigt förflutet inom Bishops Arms (1994-2010). Han har ett stort whiskyintresse och har hållit i många provningar. Han har även ett förflutet i bryggeribranschen. Pyrre har rest mycket till Skottland och bland annat på detta sätt byggt upp ett stort kontaktnät. Tidigare anställd men numera konsult åt Conventum Örebro och gör deras olika dryckesmässor, Örebro och Växjö Öl & Whiskyfestival samt Chateau Grand Cru som är en ost & vinmässa. Omkring 2012-2013 fick Pyrre första gången en förfrågan om att anordna en mässa i Växjö. Det blev till slut 2014 i Växjö Konserthus, och i år är det med andra ord tredje gången som han har fått detta förtroende, och datum för nästa år är redan spikat.


Tog ett snack med Peter "Pyrre" Lindqvist.

Jag fortsatte sedan min dag med att prova en hel del bra whiskies, och jag träffade många trevliga människor. Bland annat Tina och Thomas Sundblom, Clydesdale, Fredrik Strömberg, Veckans FredagsWhisky, Patrik Axelsson, Branch Manager på Scotch Malt Whisky Society (SMWS) och många andra.


Goa gubbar i montern.
Scotch Malt Whisky Society.
Från vänster Bengt, Mats, Fredrik och Patrik.

Här nedan syns några av de whiskies som jag provade den här eftermiddagen/kvällen. En del var riktigt bra.

  

 Bild 1 - Spännande smakprov från
Bergslagens Destilleri.
Bild 2 - Hart Brothers Highland Park 25 YO.
Mycket bra. Whiskytaste Sweden.
Bild 3 - Paul John Single Cask Peated Cask 819.
Fantastiskt trevlig, en av dagens tre bästa.
Whiskytaste Sweden.
Bild 4 - Cadenheads Small Batch
Bunnahabhain 39 YO. Dagens bästa? Ja, troligtvis.
Symposion

Bild 1 - Smakprov på kommande släpp från Box
Bild 2 - Compass Box Enlightenment
Blended Malt. Vann välförtjänt guld på
Stockholm Beer & Whiskyfestival. Symposion.
Bild 3 - En 8-årig utmärkt Caol Ila för whiskyklubben Sláinte.
Bild 4 - Kommande från Mackmyra - Vinterdröm.
Första svenska whiskyn delvis lagrad på romfat.

Ännu en mycket bra, välorganiserad mässa på hemmplan. Jag ser redan fram emot nästa års mässa. Extra roligt att så många av er som följer bloggen kom fram och hälsade. Det sporrar givetvis att fortsätta skriva. Tack för all uppmuntran och vänliga ord. Tills dess, ha det bra och njut av livets vatten.

/ Johan