Under den gångna helgen har det varit Öl- & Whiskyfestival i Växjö. För fjärde året i rad hölls evenemanget i Växjö Konserthus mitt i staden. Det var en trevlig och välarrangerad tillställning som lockade ganska många besökare. Jag saknade dock några utställare som jag hade hoppats på skulle vara på plats, bland annat SMWS (Scotch Malt Whisky Society) och Berntson Brands

Inledningsvis provade jag lite öl. Måste ju prova lite lokal öl, så det fick bli Kvarnagårdens Bryggeri i Braås som har en del mycket fina sorter, bland annat Oktoberfest som var riktigt fin. Ett annat bryggeri som är intressant är Oceanbryggeriet i Göteborg (Mölndal för att vara exakt). Här provade jag två sorter, Ebbot Ale och Järntorgets ArbetarPorter. Den sistnämnda var fantastiskt bra, så några sådana kommer jag definitivt inom kort att beställa på Systembolaget.


Bosse, Matthias och Stefan presenterade
Kvarnagårdens Bryggeri.


Järntorgets ArbetarPorter från Oceanbryggeriet.
Godaste ölen jag druckit på länge.

Efter några öl var det så dags att ge sig på whiskyutbudet denna lördagseftermiddag. Första stoppet blev hos Clydesdale, där jag pratade lite med Thomas Sundblom och provade två stycken riktigt bra whiskies. Den ena, Old Perth 12 YO, är en blended malt som släpps på Systembolaget den 23 oktober (beställningsortimentet nummer 82102). Den består av en blandning av fat från Macallan och Highland Park.


En riktigt bra blended malt.

Nummer två hos Clydesdale blev Amrut Kadhambam (som jag faktiskt inte provat innan). Den var också mycket bra, även om min favorit från Amrut fortfarande är Portonova.


En mycket bra Amrut.


Thomas Sundblom, Clydesdale.

Efter detta stopp sprang jag på en god vän som jag träffade första gången på min Islayresa 2015, Bengt Brederfält. Alltid kul att språka lite med honom.


Bengt och jag snackade
förstås lite om Islay 2015.

Nästa stopp den här lördagen blev Mackmyra Whisky. Här provade jag Amarone Rökigt Recept. Det här är en av de whiskies som tillkommit genom ett samarbete mellan Mackmyra och och den italienska vinproducenten Masi. Jag tyckte inte om den, mest beroende på att den var för vinös. Tycker att amaronefaten har tagit över alldeles för mycket på ett sätt som inte tilltalar mig. Den har säkert en målgrupp, men jag tillhör inte den.


Inte i min smak, tyvärr...

Efter detta blev det en kvick sväng förbi Taliskers monter där jag provade årets Distillers Edition (släpptes på Systembolaget den 6 oktober, artikelnummer 40120). Den var helt okej. Smakade som man förväntar sig av en skaplig Talisker.

Efter lite mingel och diverse pratstunder med medlemmar från whiskyklubben i Växjö samt Alvesta började det bli dags att runda av dagen. Detta gjordes vid Symposion´s monter, där whiskyprofilerna Anki Ulvmåne och Sara Larsson presenterade deras utbud.


Anki Ulvmåne företrädde
Symposion denna lördag.

Jag provade Hellyers Road Original 10 YO, och blev positivt överraskad. Har provat ett par stycken Hellyers Road innan, och inte blivit särskilt imponerad.


Inte alls dum, faktiskt.

Precis innan jag skulle bege mig hemåt sprang jag på min gode vän och sveriges meste Amrutfantast, Dennis Steckel. Han kom i sällskap med sin hustru Linda.


Åke Nilsson, kassör i Alvesta Whiskysällskap
samt Linda och Dennis Steckel.

Sammanfattningsvis en bra och trivsam mässa som erbjöd lite av varje, även om jag saknade några utställare detta år. Hoppas de kommer till nästa år.