Wannborga Bränneri & Vingård

Wannborga Bränneri & Vingård är ett familjeföretag som är beläget 10 km norr om Borgholm på Öland. De bedriver produktion med vindruvor för vintillverkning. Dessutom framställer de också gin, vodka, akvavit, grappa, cognac, calvados och whisky.

Lite historik
1999 - Sverige blev godkänt för kommersiell vinodling av vindruvor. Då startade planeringen på att ha en egen vingård.

2005 - Wannborga kunde skörda den första omgången vindruvor. De har under åren tillverkat olika typer av vin; rött och vitt vin, rosé, mousserande, starkviner med mera.

2006 - Wannborga startade destilleriet som snabbt fylldes på med olika sorter. Destilleriet har en tysk pot-still från Kohte och tar 150 liter mäsk per batch. Man destillerar dock mindre omgångar om 50 liter per bränning. Resultatet av destillationen landar på runt femton liter nysprit och har en alkoholstyrka på cirka 75%.

2007 - Den första whiskyn gjordes och de har till dags datum släppt en 3-åring , en 4-åring samt en 5-åring. Whiskyn som släpps nu är en nylansering av 5-åringen.

Läs mina tankar om Wannborga 5 YO

På grund av att de är ett litet hantverksbränneri har Wannborga inte haft någon möjlighet att satsa på marknadsföring. Hemsidan fungerar som deras kommunikationsplats, men Wannborga brottas med såväl myndighetstillstånd som möjligheter att sälja. Utomlands är gårdsförsäljning i stor utsträckning etablerad, detta har också varit uppe till diskussion i Sverige vid ett flertal tillfällen men fått avslag varje gång. Numera har Systembolaget en tjänst som gör det enkelt att beställa lokala släpp i hela landet, och detta har naturligtvis underlättat för Wannborga att få ut sin whisky utanför Öland.

Wannborga Bränneri & Vingård har erhållit ett flertal utmärkelser genom åren för sina produkter.

Jag ringde upp Ingrid Dahlberg och fick en liten pratstund med henne. Hon berättade bland annat att det kommer en 4-åring i oktober (förhoppningsvis) med en helt ny blandning. Alla de tidigare släppen samt givetvis nylanseringen av 5-åringen som släpps i Systembolagets beställningssortiment den 3 augusti (nr. 30578) har varit lagrade på samma sorts fat, bourbon och sherry (DoubleWood). Den kommande 4-åringen har förutom detta också varit lagrad på portvinsfat (portvin egen framställning) några månader. Den innehåller dessutom lite rökmalt. ABV landar på 45.2% och priset hamnar troligen på cirka 700 kronor (500 ml).